Борисов: Курц в момента не е никакъв, затова пътува в икономична класа

Така премиерът отговори на обвиненията на лидера на БСП по повод сравнение в хърватски вестник

Бъдещият австрийски премиер Себастиян "Курц в момента не е никакъв", затова е пътувал в икономична класа със самолет за конгреса на ЕНП в Загреб преди дни. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов от парламентарната трибуна в отговор на лидера на БСП Корнелия Нинова за разточителното му пътуване.

Сравнението за това кой как е дошъл на конгреса на ЕНП в Загреб беше направено от хърватското издание "Ютарни лист". Изданието отбеляза, че Бойко Борисов е пристигнал с правителствения "Еърбъс", докато Себастиан Курц е долетял с граждански полет в икономична класа.

"България, заедно с Румъния и за съжаление Хърватия са сред по-бедните членове на Европейския съюз. Австрия, от друга страна, е по-развита", пише "Ютарни лист".

За илюстрация пуска снимки с обяснение:

"Първата показва младия Себастиан Курц, бъдещия австрийски канцлер, как търпеливо чака реда си да се качи на самолет на Austrian Airlines. Той дори не влезе в салона на бизнес класата, а скромно се настани на място в икономична класа сред всички други пътници. По този начин спечели симпатии."

Към втората снимка текстът гласи:

"И ето сега имаме възможност да видим пристигането на българския премиер Бойко Борисов, който реши да дойде в Загреб с държавна "птица", способна да превози повече от 150 пътници. Това е самолет Airbus A319, носещ националните знаци и надпис на Република България."

Правителстквеният "Еърбъс", с който Бойко Борисов пътува до Загреб

Коментарът на вестника е следния: "Интересно е да се сравнят двете фотографии, които показват пълното разминаване в разходването на държавни ресурси когато става дума за двама политици - австриец и българин, дошли на заседание на Европейската народна партия в Загреб. Въпреки че българското правителство разполага и със значително по-малък бизнес джет, Борисов реши да покаже целия лукс на държавния въздушен флот."

В профила си във Фейсбук Борисов се похвали, че е разговарял в Загреб с Курц: "Поканих Себастиан Курц да дойде в България и да се увери лично как охраняваме външната граница на ЕС. В рамките на Конгреса на ЕНП в Загреб двамата се поздравихме за последните изборни победи в двете страни. Подчертах, че Австрия е важна европейска страна и съм уверен, че Себастиан ще успее скоро да формира стабилно правителство."

Разговорът между Борисов и Курц по време на конгреса на ЕНП в Загреб

Колко коледни добавки за пенсионери струва полетът на Борисов?

В петък в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова отбеляза случая с разточителство на премиера Бойко Борисов.

"Колко коледни добавки за пенсионерите струва полетът с държавния самолет за партийно мероприятие на ЕНП в Загреб", попита Нинова в декларация от парламентарната трибуна. "Самозабравянето, чувството за безнаказаност, самодържието, което демонстрирате, вчера бе описано в Европа", добави тя, след което разказа за публикацията и снимките в първатския вестник.

Борисов обаче ѝ отговори, че използва самолета по предназначение, за да се пести време и да се върши работа. И че между него и Курц има разлика – той е премиер, докато на Курц му предстои да стане такъв.

"Себастиен Курц в момента не е никакъв, той не е канцлер на Австрия. Канцлерът на Германия беше с правителствен самолет, премиерът на Гърция беше с правителствен самолет, а ние щяхме да се пребием с този "Фалкон" и беше свободен само "Еърбъс"", отговори ѝ Борисов от парламентарната трибуна.

Той отбеляза, че този "абсолютно ненужен самолет е платен от правителство на БСП".

"С мъки върнахме единия , този остана. А колко струва президентът Радев да отиде до Китай с него? Нали затова са купували от вашата партия тези самолети. Всички държави в Европа го правят. То пести време, пътуват делегации, върши се работа. Да ви покажа колко сте дребнава. Моите хора могат да излязат и да направят декларация и за заменките по ваше време", допълни Борисов.

Нинова обаче подчерта, че никой не оспорва правото на Борисов да пътува с държавния самолет, когато лети по държавни дела: "Затова са купени тези самолети, държавният глава, вие да пътувате, но на държавни посещения, а не на партийни мероприятия на ГЕРБ в ЕНП. То е партийно. Конгрес на ЕНП било държавно посещение на България. Пътувайте си, когато сте на държавно посещение, но използвайте парите на хората за партийните си нужди в ГЕРБ и ЕНП. Що се отнася за заменките - ще ви помогнем да разкриете всички злоупотреби", каза тя и подчерта, че вината за тях не е в сегашното ръководство на БСП.

Нинова завиждала за Мария Габриел

Бойко Борисов заподозря завист у Нинова, че Мария Габриел е получила най-много гласове за зам.-председател на ЕНП. Лидерът на БСП уточни, че проблемът е в това, че конгресът на ЕНП е партийно, а не държавно събитие и тя лично се радва на признанието за всеки българин.

Преди седмица, на 15 ноември, малкият правителствен самолет "Фалкон" с премиера Бойко Борисов на борда беше приземен ръчно на пистата на летище София, след като навигационната система отказала напълно при опит самолетът да се приземи в София.

Споделяне

Още по темата

Още от България