Борисов: Лесно е да се нападаме, но в понеделник трябва да сме единни като народ

"Една искра ще ни вкара в беля, от която излизане няма", предупреди той за напрежението по границата

Снимка: БГНЕС

"Много е лесно да нападаме политическите си опоненти, те са лесни. В понеделник обаче българите трябва да сме единни като народ, за да преодолеем това, което става на юг от нас, на запад от нас, на изток от нас, в Европа, която е разединена".Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в петък при закриване на предизборната кампания в Пловдив.

"След Косово, след Крим, тук тлее голям проблем", продължи той и изрази притеснението си от случващото се в момента по границите. Според него да се създава напрежение между България и Турция е опасно, защото то ще ескалира и ще се стигна до положение, което след това няма да може да бъде овладяно.

В момента някои партии, които искат да вземат някой и друг глас, стоят на границата и вкарват България в ситуация, в която преди години е била - през Възродителния процес, каза Борисов.

"Една искра ще ни вкара в такава беля, от която излизане няма. А в момента с факли се ходи, не с искри", допълни Борисов. И отново напомни т.нар. Възродителен процес: "Аз тогава бях малък офицер, бяхме в Дулово, Каолиново, Разград и съм гледал трагедията на тези хора. И от едната, и от другата страна. А тези се самозабравиха в тези посоки. И ДОСТ, и ДПС, и "Патриотите". И плодовете, които ще ожънем като държава, ще бъдат много горчиви. Едно е на теория да си чувал, друго е да си видял".

Борисов каза още, че "това, което гледаме по телевизията за бежанската вълна, е било България само преди 27 години".

"Ежедневните атаки от страна на Турция към Европа вече са реални и за България. Затова са необходими твърдост, дипломация, но и политиците сме длъжни пред хората да бъдем много умни, много с акъла си, ако не искаме да предизвикаме голям конфликт", призова той.

След това Борисов каза, че ГЕРБ се е доказала като партия на всеки български гражданин, независимо от неговия етнос: "Всеки може да отиде на всяка позиция, която заслужава и има ценз за нея. Затова съм сигурен, че на тези избори още много български мюсюлмани ще гласуват за нас."

Лидерът на ГЕРБ каза пред членовете и симпатизантите на партията, че бил в съвсем различно настроение като тръгвал за Пловдив, но новините, които чул по пътя, му го развалили.

"В света в момента, който има силна армия, той налага мнението си и анексира територии. Неслучайно бяхме резки за Крим. Защото след Косово, след Крим, тук тлее голям проблем", каза Борисов.

Словото му продължи с други акценти от кампанията на ГЕРБ като строежа на магистрали. Той акцентира на автомагистрала "Хемус" с думите: "Ако не стане тази магистрала, ще имаме България на две скорости - отсам Стара планина и отатък Стара планина".

Лидерът на ГЕРБ изтъкна и подкрепата, която формацията му получава от Европейската народна партия. И обясни защо според него БСП не получават подобна от ПЕС: "Нали Станишев уволни Нинова, какво, да дойде тук да агитира за Нинова, и какво да каже: "Много е готина, ама вземи я ти".

Председателят на ГЕРБ пожела на симпатизантите на формацията си да са "с акъла си". "И с толерантност, и да не се храним от нещастието на другите хора. Да не допуснем сами да си навлечем проблем за 10 или 20 хиляди гласа", призова още той.

Преди обръщението на Борисов на сцената се качиха заместник-председателят на ГЕРБ и председател на предизборния щаб Цветан Цветанов и секретарят на ЕНП Антонио Лопес.

"Това, което успяхме да направим през тези дни, бе да изложим нашите политики. Смятахме, че ще има сблъсък на идеи и политики, но се оказа, че има сблъсък на наши истини и лъжи на нашите опоненти“, каза Цветанов. По думите му ГЕРБ иска да надгради политиките, които е прокарвала досега, а опонентите му искат да ги спрат. "Искаме ли да върнем стараната ни години назад?", попита Цветанов. "Ние знаем, че никога няма да управляваме с БСП, ДПС и ДОСТ, защото сме на противоположни позиции с тях", увери той.

Цветанов призова за пълна мобилизация на силите на ГЕРБ на тези избори, за да се поздравят с голяма разлика срещу БСП и да не се допусне социалистите да управляват България.

"Не мога да си представя лидера на БСП, който иска да управлява страната, да бъде с антиевропейска реторика", каза Цветанов и допълни, че благодарение на "европейската солидарност имаме реализирани много политики".

Генералният секретар на ЕНП Антонио Лопес заяви, че "изборът на гласоподавателите в България е ясен – популизъм или реалност, лъжи или реални решения". Той добави, че българският гласоподавател повече няма да рискува, като даде властта да вземат онези, които демонизират постигнатото и ще каже "да“ на европейската подкрепа и финансиране, "да“ на достъпа до повече възможности за младежта. Това, по думите му, означава ГЕРБ. "Гласувайте за Борисов, за Европа, за ГЕРБ", призова още Лопес.

*Предизборна кампания 2017. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2017