"Този панаир не е в синхрон с моето управление"

Борисов лично изгони полицията от ТВ7

Екшън в телевизията след нареждане на синдиците на КТБ за изземане на имуществото й

Безпрецедентно шоу на живо се разигра в сградата на ТВ7, която в сряда сутринта буквално бе обсадена от столичната полиция, която трябваше да съдейства на частен съдебен изпълнител при изземването на техника, заложена по необслужван банков кредит към фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ). Скандалът достигна кулминацията си малко след 15 ч., когато полицаи влязоха в новинарското студио и възпрепятстваха излъчването на следобедната емисия новини.

Така се стигна до личната намеса на премиера Бойко Борисов, който към 16.30 часа обяви в ефира на медията, че е изпратил вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова да "остави един полицай там".

"Този панаир нито е в синхрон с моето управление, нито е в синхрон със сигурността и спокойствието, което цари в държавата", обобщи премиерът, докато в този момент вътрешният министър влизаше в сградата на телевизията.

"Най-мразя подобни неща – да се струпва полиция по подобни случаи", възмути се Борисов.

Денят приключи с решение на синдиците на КТБ да дадат едноседмична отсрочка на ТВ7 за уреждане на необслужван заем от около 10 млн. евро. Освен това двама висши полицейски началници - зам.-шефът на СДВР Радослав Сотиров и началникът на Шесто Районно управление комисар Иван Пепелджийски, които отговаряха за операцията в ТВ7, подадоха оставки поради "превишени мерки, които са създали напрежение".

До намесата на Бойко Борисов и пристигането в телевизията на Румяна Бъчварова се стигна заради напрежението, предизвикано от присъствието и действията на 85 униформени полицаи (първоначално те бяха само трима) и възмущението на полици и общественици, че случващото се в ТВ7 е полицейщина и посегателство срещу свободата на словото.

Извинявайте, това ще бъде жив ефир, може ли да излезете? Не мога, наредено ми е.

Телевизията успя да излъчи следобедната емисия новини с известно закъснение. "Извинявайте, това ще бъде жив ефир, може ли да излезете?” - обърна се водещият Атанас Атанасов полицая, стоящ в студиото. "Не, не мога да изляза, наредено ми е”, отговори униформеният.

"Уважаеми дами и господа, работата на новинарите е нещо много специфично. Когато се излъчва една емисия, не може да бъдат допуснати външни хора в нито една телевизия, в нито едно студио. В момента зад гърба на операторите има полицаи. Зам.-шефът на СДВР Радослав Сотиров е тук и въпреки това полицията стои в студиото и реално за нас е трудно да започнем да излъчваме”, каза водещият.

Той попита дали наистина е наложително полицаите да присъстват в студиото. "Само един декор ни дели и нас, и вас. В такъв случай ще ви помоля да си изключите телефоните и да пазите тишина. Ще го направите ли? Никой ли не може да ми отговори?”, попита Атанасов.

В крайна сметка емисията започна, но бе прекъсната от влизането на униформен полицай в студиото. "Надявам се премиерът, президентът да гледат и видят - полицай се разхожда пред камерите по време на директно излъчване на новини", заяви Атанас Атанасов.

Екшънът в сградата на ТВ7 на практика се превърна в първия публично известен акт на назначените синдици в КТБ, с който те се опитват да съберат активите на КТБ. Близката до собственика на КТБ Цветан Василев медия бе обявена във фалит миналата седмица от СГС, но решението му не е окончателно, тъй като предстои да бъде разгледано на втора инстанция.

Журналистите от ТВ7 опитаха да направят жива верига пред входа на сградата, за да попречат на хамалите да изнесат техниката отвътре, което предизвика намесата на униформени. Пред камерите се появи и началникът на Шесто РПУ Иван Пепелджийски, който препрати всички въпроси към частния съдебен изпълнител и към ръководството на самата телевизия, уточнявайки единствено, че подчинените му оказват съдействие при изземването на заложената техника.

Междувременно от ръководството на телевизията обясниха, че тя ще продължи да излъчва въпреки всичко, заявявайки, че "информацията на сървърите е с лицензионни права – тя струва милиони, ако я изнесат, значи крадат".

"ТВ Седем" ЕАД, чиято собственост са ТВ7 и "Балкан българска телевизия" ЕАД, е еднолична собственост на "Краун медиа" ЕАД, притежание на кипърската офшорка "Краун медиа".

Борисов към ТВ7: А вие идете и си оправете бакиите

След като нареди изтеглянето на полицаите, Борисов се обърна към ТВ7:"А вие идете и си оправете бакиите. Изобщо по никакъв начин не искам нито държавата, нито институциите да се намесват в един частен съдебен спор". След това той се отплесна в гневен коментар за работата на телевизията под ръководството на Николай Бареков, когато организирала протести пред дома му в Банкя и огласила т. нар. афера "Костинброд".

Репликиран от водещите, че това се е случвало по личното усмотрение на настоящия евродепутат, Борисов заключи ядосано: "Вие ако бяхте журналисти с етика, тогава щяхте да напуснете и щяхте да направите това, което правите сега".

Последва уточнение, че той вече е изразявал мнението си по тези въпроси в лично качество, след което увери, че ще изиска от министър Бъчварова "да накаже, включително и този който е изпратил толкова полицаи, да бъде отстранен от работа".

Преди това депутатът от БСП Георги Кадиев написа във Фейсбук: "Отивам пред ТВ7. Това, което се случва там, е безумие. Отмъщението на ГЕРБ + КОЙ, подпомогнато от МВР. Ще се видим там. Дори и наврени между сървърите".

Премиерът също побърза да изрази позицията си във Фейсбук: "Разпоредих на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова служителите на МВР да напуснат незабавно офисите и студията на News7 и TВ7. Призовавам за спазване на законността и обществения ред. Призовавам частния съдебен изпълнител да излезе и да обясни действията си, които са в следствие на съдебно решение, за което, доколкото съм запознат, ръководството на телевизията е било информирано".

Реакцията му бе провокирана от разигралия се преди това екшън, който ескалира дотам, че полицаи първоначално отказаха да допуснат новинарския екип на ТВ7 до студиото му, където в 15.30 трябваше да започне следобедната емисия, а след намесата на зам.-шефа на столичната полиция Радослав Сотиров, те все пак влязоха. В крайна сметка емисията започна с известно закъснение в присъствието на няколко униформени служители в студиото.

МВР: Малко прекалихме

"На мен не ми харесва тази ситуация, защото е имало превишени мерки", обяви вътрешният министър Бъчварова, след като пристигна в сградата на ТВ7.

"Разговарях с журналистите и присъстващите в сградата и ако имаме грешки с главния секретар на МВР, ще ги изчистим", каза още тя и обясни, че съжалява за неудобството, което се създаде на всички журналисти, но допълни, че действията на МВР са били напълно законни. Целта на полицията е била да се предотвратят "по-големи усложнения".

"Нашата задача е от една страна да си свършим работата около скандалната ситуация с КТБ, а от друга да защитим гражданите и журналистите", каза Бъчварова.

Акцията започна със сървърите на ТВ7

Акцията по изземването на техниката на ТВ7 бе ръководена от частния съдебен изпълнител Неделчо Митев и юристката на КТБ Кристина Димитрова, които настояваха изземването да започне не по ред на описаните вещи, а от позиция 130, посочваща "сървърни технологии". Тъй като това означаваше излъчването на ефира да бъде преустановено, от телевизията поискаха техниката да бъде изнесена по реда, посочен в описа, започващ с 50 камери.

"Информацията на сървърите е с лицензионни права. Тя струва милиони. Ако я изнесат, значи крадат", заяви програмният директор на телевизията.

Димитрова посочи, че редът на изземване се извършва по усмотрение на банката и тя изпълнява нареждания. По-късно Неделчо Митев обясни, че е напълно в реда на нещата да започнат от сървърите, които са най-скъпи.

Междувременно пред сградата се събраха множество представители на други медии, както и граждани, което предизвика идването на допълнителни екипи от СДВР, които блокираха подстъпите към сградата.

Камарата на частните съдебни изпълнители информира по-късно в сряда, че производството срещу ТВ7 е по молба на синдиците на КТБ съгласно чл. 35 от Закона за особените залози.

"Длъжникът е поканен от частния съдебен изпълнител Неделчо Митев, съгласно закона, да предаде заложените вещи. След изтичане на 14-дневния срок за доброволно изпълнение, е задействана следващата законова процедура за принудително предаване на заложените вещи", добавиха от камарата.

"Скандален сюжет" и "чисто варварство"

Преди Борисов да се включи в ефир, за да раздаде заповеди на вътрешния министър и да изтегли полицията, водещите опитаха да получат съпричастност от най-различни обществени фигури.

Не разбирам какво се случва, свидетели сме на скандален сюжет, за чийто аналог не мога да се сетя, заяви в ефира на ТВ7 председателят на Съвета за електронни медии Георги Лозанов, за когото водещите съобщиха, че го откриват в Македония.

"Опитът да се спре TВ7 в ефир е чисто варварство! Такова нещо - да се пращат "анцузите" да дърпат кабелите на телевизия, не мога да си представя и в най-дивашката държава. Каквито и да са отношенията, могат да се уредят по законов път. А не така", каза от Страсбург евродепутатът Ангел Джамбазки, който обясни, че гледа кадрите от телефона в залата на ЕП. Това е брутално, ама брутално и фрапантно нарушаване на страната на словото. Сега се опитваме да предоставим материалите на вашите европейски колеги, завърши Джамбазки.

В тази посока се изказаха и потърсени за коментари още депутати и партийни функционери като Румен Петков (АБВ) и социалистите Атанас Мерджанов и Антон Кутев (БСП).

Междувременно кореспондентите на на телевизията във Велико Търново съобщиха, че организират в четвъртък в града погребение на свободното слово, а журналисти в медията подканят за протест #NEWSWithMe.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?