Борисов: Лично ще разобличавам кметски злоупотреби с европари

Борисов: Лично ще разобличавам кметски злоупотреби с европари

Премиерът Бойко Борисов предупреди общините да не вършат нарушения при усвояването на еврофондовете, обясни, че няма да позволи заради когото и да било от тях Брюксел да спре отново парите и се закани лично да разобличава злоупотребите. Той говори пред 176 представители на местната власт, които участваха в четвъртък на общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

"Заради никого от вас - малък, голям, среден кмет, няма да позволя да спрат парите от Брюксел. Пряко договаряне – забравяте, само при смъртен случай. Ако си го докарал до пряко договаряне, тогава си оцапал всичко. Прокурор и всеки се оправя, както може", закани се премиерът на местната власт.

Държавата ще отказва финансиране за европроекти на общините, които нарушават правилата в подготвения нов наръчник за усвояване на средствата от ЕС.

Забранени ще бъдат прякото договаряне с фирми изпълнители, участия на ротационен принцип, разпределение на пазари, рушвети и подкупи, непълно ценообразуване, фалшиви, завишени или дублирани фактури, фиктивен доставчик на услуги и др., поясни премиерът.

Тези категорични послания се отправят ден, след като Министерският съвет позволи на три държавни дружества, стопанистващи десетки спортни обекти, да сключват договори за продажби и наем с пряко договаряне, без търг или конкурс. Както съобщава в четвъртък в. "Дневник", за тази цел правителството на Борисов използва наследено от кабинета на Станишев специално приложение към правилника за търговските дружества с държавно участие, прието месец преди изборите специално за агенцията за дипломатическите имоти.

Говорейки пред НСОРБ, Борисов обясни резкия си тон с "малка част от кметовете, които си мислят, че ще продължат да правят същото, както досега".

Той укори общините, че досега са започвали проектите си без осигурено финансиране, а след това искали от правителството да възстановява разходите.

"Този от вас, който си позволи да прави това, което не трябва, няма работа при мен да иска пари", каза още премиерът. Той препоръча на кметовете със спрени заради нарушения проекти да признаят това пред общинските съвети и избирателите си. Ако те не сторят това, Борисов лично ще ги разобличи.

“Досега нещата може да са били така, затова седем от седемте програми бяха спрени. Този кмет, който спазва правилата, ще получи пари. Било каквото било, но от днес е друго. Тук няма разлика дали кметът е от ГЕРБ или от друга партия”, заяви Борисов.

Той каза, че новият наръчник за усвояване на европарите ще бъде получен от всеки кмет до вторник, "да чете и да знае за какво да внимава".

Премиерът допълни, че одобряването от Брюксел на оценките за съответствие на оперативните програми, с което се отпушват междинните плащания по проектите, е станало, “защото има политическа воля и одитен орган, който няма да крие нищо от ЕК“. “Никой не се заблуждава, че вие, и ние сме се променили много", каза Борисов.

От своя страна председателят на НСОРБ и кмет на Смолян Дора Янкова заяви, че “само хванати ръка за ръка – управляващият орган и бенефициентите, ще може да работим“.

“От тази среща не бива да има стъписване. Благодаря на премиера, че ще даде възможност да имаме наръчник за превенция”, допълни Янкова.

Тя съобщи, че общините са подготвили 1600 проекта, част от които вече се изпълняват, но общините имат затруднения с осигуряването на съфинансирането за европроектите. “Състоянието на общинските бюджети показва, че нашата приходна база е непроменена”, каза Янкова. Според нея през следващата година трябва да се промени Закона за местните данъци и такси, така че местните власти да могат да си осигурят достатъчно приходи.

“Бихме искали бързи междинни плащания – на 28 дни и ако е възможно - балансовите плащания да се намалят на 10%”, каза още тя.

Според нея не е лошо да има консултантска група в Министерски съвет за писането на общински европроекти, но е необходимо такива да има и в районите за планиране.

На общото събрание на общините присъстват и министрите на финансите Симеон Дянков, на околната среда Нона Караджова, на труда Тотю Младенов, на икономиката Трайчо Трайков и на земеделието Мирослав Найденов, чиито ведомства управляват част от оперативните програми.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?