Придружен от камери и журналисти

Борисов лично спря пожара на Витоша и похвали организацията на гасене

Критичните доброволци нахокани, на останалите - благодарност

Бойко Борисов

Пожарът над София бе овладян на петия ден от избухването му и новината бе съобщена лично от премиера Бойко Борисов, който в ранни зори се качи на място, придружаван от заместника си Цветан Цветанов и военния министър Аню Ангелов, заедно с репортери и камери.

 

Той отхвърли всички критики към организацията на гасене на огъня, като даде висока оценка за нея, но в същото време на няколко пъти се опита да извътри нещата така, че все едно критиките са били отправени не към властите, а към работещите на място пожарникари, които били "много демотивирани" от това.

 

Пожарът е напълно овладян, но още 5-6 дни ще дими

 

След като огънят е потушен и разпространението му е спряно, през следващите няколко дни гората ще продължи да пуши заради огромното количество торф, засегнато от пламъците. Има 4 огнища, които все още горят над Бистрица и Железница, те обаче не са опасни, защото са вътре в самата изгоряла гора и по никакъв начин не застрашават както здравата гора, така и населените места.

 

"Поне още 5-6 дни ще дими. Има места, където отдолу е торф. Дори след като е загасено, надолу, в дълбочина може да се възпламени пак, така че поне още една седмица ще държим техниката тук с пожарникарите", заяви Борисов.

 

Около 500 души, които се борят с огнената стихия, са успели да свържат двете просеки - откъм дерето на Стара река и от хижа "Физкултурник". Очаква се така да бъде пресечен пътят на огъня както надолу към село Бистрица, така и отвъд река, в посока Симеоново. На огнения фронт обаче продължават да избухат локални пожари, предаде БНР.

 

Благодаря на всички, които се включиха в гасенето на пожара на Витоша и спасиха гората. Благодаря на пожарникарите, военните, работниците от горските стопанства и на доброволците за положените усилия”, заяви министър-председателят, който предния ден в пет следобед даде срок от 3 часа за погасяване на пожара. Същия ден пламнаха нови 5 декара откъм Железница. Така общата площ на пожара стана 150 декара. Огнеборците обаче успяха да проправят 6-километрова просека, която да задържи пламъците далеч от населените места.

 

Към трите хеликоптера, изливащи вода върху горящото "Бистришко бранище", в сряда привечер бе присъединен неизползваният досега хибрид танк-пожарна, произведен в Търговище, който може да качи в резервоара си 10 тона вода, както и 200 кг прахообразно вещество за гасене на огън.

 

Явно малко по-късно е било планирано и премиерското посещение на "мястото на събитието", а на журналистите е обявено в полунощ да чакат Борисов в 6 ч. сутринта в Бистрица.

 

Критичните доброволци нахокани, на другите - благодарност

 

Твърденията на преки свидетели и участници в гасенето за хаотична организация, липса на ресурси и неефективно използване на човешките сили, бяха окачествени от министър-председателя като "политизиране" на темата.

 

"Искам да ги похваля тези, които са работили тук. Искам да ги помоля тези, които им се занимава с политика - да дойдат и да се преборят с нас на политическия терен. Да не обиждат момчетата, защото над 500 човека са работили тук - свършили са работа, която месец не могат да я свършат. Спасили са планината реално, в условията да слушат, че нищо не се прави", коментира премиерът, внушавайки, че критиките са към редовите пожарникари, а не към онези, които организират работата им.

Борисов уточни, че професионалните огнеборци били много демотивирани от това.

"И да благодаря на тези доброволци, ние сме тук на място, а тия дето са в телевизиите, не знаем къде са били", продължи той.

Борисов отново повтори, че нямало как да пуснат на опасния терен неподготвени хора, с които, ако се случи нещо, няма кой да носи отговорност, а всички, които са минали курс, били допуснати.

"Как да пуснем в тези условия необорудвани хора? Безумието докъде може да води, като се подеме вълна от безумие, да пуснеш в огнения ад хора неподготвени?!" - възмути се Борисов.

В същото време репортерка на БНР, която се е включила като доброволец в гасенето на "Бистришко бранище", излъчи запис с пожарникар, който три работи с помощта на такива хора и който не е знаел, че говори пред медия. Той обясни, че всички съоръжения са пренесени до мястото на пожара от доброволци. Те са поели "основната част от тежестта на операциите, тези хора изнесоха материалното осигуряване, извършиха тежката хамалогия", разказа пожарникарят. И допълни, че разчитат на същите хора и "за обратния процес" – да се свали цялото въоръжение и цялото оборудване, "пръснато из планината", обратно долу.

Учудих се, че всеки беше дошъл освен с фотоапарат, с оборудване, което датира няколко поколения преди него – брадвички тип 30-те години, лопати от времето на Втората световна война, което означава, че тия хора все пак са търпяли подготовка, сподели още пожарникарят.

Докато беше на Витоша, премиерът обясни още веднъж, че предложеният от Израел самолет за гасене на горски пожари е бил отказан, защото районът е изключително труден за летене, самият пожар е в падина между билата на планината. "Моля ви, снимайте къде е хеликоптерът - ниско долу. Там самолет не може да мине, затова ги отказахме. Генералът лети на този хеликоптер в момента, то това е много специфична, много тежка дейност. Това е 3 тона и кусур вода - хеликоптерът трябва да зависне, като я пусне, да успее да го овладее", поясни премиерът.

Нападките към екозащитници и доброволци, позволили си да критикуват властта, продължиха по-късно и в центъра на София, където Борисов и Цветанов се събраха на церемония за 5 юли – празника на МВР.

"Колега, Цветанов, няма защо да им се гневиш"

Пожарникарите са свършили уникална работа, каза министър-председателят. "Обръщам се с голяма любов към тях като големи приятели и колеги, тъй като и аз съм специалист в тази област”, продължи Борисов. "Колега, Цветанов, няма защо да им се гневиш", каза премиерът по повод оплакването на вътрешния министър за критики към МВР. "Журналисти, които обслужват мафията, не са журналисти", заключи премиерът.

Кметът Йорданка Фандъкова заяви от своя страна, че очаква следствените органи и полицията да разследват пожара. "Няма как да няма намеса, защото за много кратко време беше обхваната много голяма територия, това няма как да е случайно", коментира тя.

Фандъкова благодари на пожарникарите, военните и на всички доброволци.

Когато се стекат много хора на едно място, ситуацията е кризисна, целта при една такава ситуация е да бъде овладяна. Доброволчеството сега прохожда в България. Миналата година създадохме първото звено. Тези хора ги обучаваме и оборудваме. Непрекъснато набираме доброволци. Разбира се, трябва да има подбор. Не бива да рискуваме живота и здравето на деца или недобре подготвени хора“, обясни столичният кмет.

Споделяне

Още по темата

Още от България