В разгара на антиправителствените протести

Борисов маха Симеон Дянков

За финансов министър е предложен Томислав Дончев, за вицепремиер - Лиляна Павлова

Борисов маха Симеон Дянков

Ден след най-масовите национални протести от 16 години насам, вицепремиерът и министър на финансовите Симеон Дянков подаде оставка. Новината бе потвърдена от пресцентъра на Министерския съвет. За финансов министър и управляващ средствата от ЕС е предложен Томислав Дончев, сегашен министър по еврофондовете, за вицепремиер - Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството.

Премиерът Бойко Борисов се е решил на този ход, независимо от твърденията си преди две години и половина пред парламента: “Освобождаването на един или друг министър за мен не е проблем. Освобождаването на един финансов министър обаче е все едно пада цяла правителство“.

Новината за смяната е заварила Дянков в САЩ, където той замина миналия вторник след участието си в Екофин в Брюксел

Дянков: Благодаря на премиера и МС за успехите, ще помагам с каквото мога

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков разпространи своята позиция по оставката си:

"Благодаря на премиера Борисов и колегите в Министерския съвет за многото часове съвместна работа и постигнатите успехи. Най-вече благодаря на експертите в Министерството на финансите, с помощта на които България си върна финансовото здраве. Ще продължавам да помагам с каквото мога и в бъдеще."


Лиляна Павлова и Томислав Дончева отказват коментар докато не мине гласуването на рокадите в парламента.

В понеделник сутринта премиерът Бойко Борисов е събрал кабинета на извънредно заседание и е съобщил за оставката на Дянков и предложени промени.

Финансовият министър, който е ключова фигура в правителството и се ползва с признанието на ЕС и на премиера за фискалната стабилност и политика на разумни разходи, си навлече гнева на премиера със забавените плащания на земеделските субсидии. Наложи се в петък лично Борисов да влезе в преговори с фермерите, за да спре задаващите се земеделски бунтове, които бяха насрочени за 20 февруари. В крайна сметка се стигна до компромис още в понеделник плащанията към земеделците да започнат. За целта Министерството на финансите се ангажира да емитира допълнително дълг, за да осигури липсващите един милиард лева.

До кризата с фермерските плащания се стигна, след като земеделският министър Мирослав Найденов предизборно обеща субсидиите на фермерите тази година да бъдат платени до края на януари. Обикновено правителството на ГЕРБ изплащаше субсидиите през март. През 2010 г. пък Европейската комисия разреши заради кризата плащането на субсидиите за текущата година да може да става от 15 октомври на предходната, но България никога не се възползва от тази възможност.

През януари обаче се оказа, че няма пари във фискалния резерв. Така министър Найденов не успя да изпълни обещанието си към фермерите като се оправда с плащанията по емитирания от бившия финансов министър Милен Велчев дълг. Земеделците от своя страна заплашиха с масови протести.

Дянков неведнъж е имал търкания със земеделския министър Мирослав Найденов, като преди време дори бе скастрен от премиера Бойко Борисов да не дава оценки за работата на агроминистъра.

Това е втора оставка в кабинета от началото на годината, след като преди две седмици беше сменен министърът на образованието Сергей Игнатов заради скандалните разкрития за корупция във фонд “Научни изследвания”. На негово място беше избран Стефан Воденичаров.

Покрай масовото недоволство в страната от високите зимни сметки за ток и отопление бяха направени две пожарни промени по върховете на ДКЕВР – края на януари си отиде шефът на регулатора Ангел Семерджиев, а назначената на негово място Юлиана Иванова, за която се разбра, че въртяла незаконна онлайн търговия с цигари, оцеля едва четири дни.

Според анализатори смяната на Дянков с Дончев е знак, че четири месеца преди изборите надделява крилото в кабинета, което е за по-голямо харчене и вдигане на доходите. Като застъпници на такава политика се считат Лиляна Павлова, Томислав Дончев, Нона Караджова и Тотю Младенов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?