Борисов: Мандатът за преговори на ЕК по газопровода е отказ от суверенитет

Бойко Борисов

Упълномощаването на Европейската комисия от страна на България за преговори с Русия от наше име по проекта "Южен поток" е отказ от национален суверенитет. Това заяви в четвъртък пред журналисти в Брюксел лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов преди заседанието на държавните и правителствените ръководители от Европейската народна партия.

Според него случващото се в България нанася тежки поражения върху образа на държавата.

"С цялото ми уважение към институциите, не може да имаш премиер, който ходи да прави заварки на нещо, което го няма - за проекта "Южен поток". Не може вчера да дойде български министър и да слезе секретарка на еврокомисаря Гюнтер Йотенгер, за да вземе пълномощното, с което "се отказваме от суверенитет" и предоставяме на ЕК да преговаря вместо нашата страна по този проект", посочи Борисов, визирайки внесеното от министъра на икономиката Драгомир Стойнев писмо, с което упълномощава енергийния еврокомисар да преговаря с Русия за "Южен поток". В сряда Стойнев не успя да се срещне с Йотинге,р тъй като той имал промяна в графика, а българският министър трябвало да хваща самолета за София, където го чакали неотложни ангажименти.

Борисов коментира, че досега четири години, когато ЕК прави срещи, веднъж не се е разминала в графика с него или министрите от правителството на ГЕРБ. "Те имат разминаване не само в графика, а в политиките, това е голяма излагация - да ти отнемат правото да преговаряш като суверен, е все едно да си назначиш служебен адвокат, защото не можеш, не разбираш и не знаеш, подвластен си, зависим си", заяви лидерът на опозиционната партия.

Той изразил пред председателя та групата на ЕНП в Европарламента Жозеф Дол огорчението си, че в Брюксел третират българските министри като пощальони.

Проектът засяга Европа и България и за него българското правителство вече харчи незнайно за какво стотици милиони, без да са ясни каквито и да е параметри по проекта, казал Борисов, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ.

Очевидно целта е тези пари да бъдат откраднати както при проекта за строежа на АЕЦ "Белене", коментирал Борисов.

Споделяне

Още от Бизнес