Борисов мина в оправдателен режим за логистичния щаб на НАТО

"Не искаме война с Русия, не ни е приоритет", увери той и попита защо руснаците ни продават "най-скъпия газ"

Снимка: БГНЕС

"Ние не искаме война с Русия, не ни е приоритет", увери премиерът Бойко Борисов по време на блиц парламентарния контрол в сряда в отговор на въпроси от опозицията, свързани с ескалацията на кризата в Украйна и плановете за разполагане на натовски център у нас. България не е поемала ангажименти за разполагане на тежко въоръжение на своя територия и използването ѝ за разрешаване на конфликта в Украйна, стана ясно от обясненията на министър-председателя, който се ангажира, че всяко подобно искане ще бъде решавано от парламента.

Българският народ е миролюбив и всяка тема, свързана с военни действия, е неприемлива за него. Това не може да е популярна тема да е мислено за даване на съгласие, камо ли за подобна техника, посочи премиерът в отговор на въпрос от Янаки Стоилов (БСП) давано ли е съгласие за постоянно разполагане на тежковъоръжена техника на българска територия.

От своя страна Янаки Стоилов призова: "Да не допускаме въвличане на България във война и това зависи от нашите действия и от това как разговаряме с нашите партньори. За разлика от прибалтийските страни, ние не се страхуваме от Русия, но не бива да даваме поводи за нарастване напрежението между двете страни".

"Ние с руската страна не сме влизали в конфликти, нашите конфликти там са чисто бизнес отношения - купуваме най-скъпия газ. Изобщо не се касае за дружбата, мира, любовта", уточни Борисов. "Риторичен въпрос мога да задам: защо на България, която е най-близката им страна, продават най-скъпия газ, с какво сме го заслужили“, коментира Борисов и заключи: "Ние не искаме война с Русия, не ни е приоритет".

"Единствено, за което е говорено (с НАТО -бел. ред.), е за изнесени логистични щабове в няколко държави, но това не е свързано с каквато и да е техника", уточни той.

След което съобщи, че е говорил 30 минути с министъра на отбраната Николай Ненчев, който отива на среща на НАТО в Брюксел, и му е наредил да не поема никакви ангажименти.

"Ако има такива поставени искания към България, те да бъдат обсъдени в парламента. България е парламентарна република и тази тема, ако бъде поставена, трябва да се реши тук", каза премиерът.

Командващият американските сухопътни войски в Европа Фредерик (Бен) Ходжис съобщи наскоро, че се проучва възможността в България, Румъния, Полша, Естония, Литва и Латвия да бъдат разположени танкове и друга бронирана техника. Мярката е част от по-широко усилие за укрепване на американското военно присъствие в региона, предизвикано от намесата на Русия в Украйна.

Военният министър Николай Ненчев обаче обясни, че на този етап няма решение. В България обаче все пак ще бъдат разположени танкове, които да се ползват за общо учение, но по-късно ще бъдат изтеглени.

Борисов каза пред депутатите, че на срещите, проведени с високопоставени представители на САЩ и НАТО, категорично ясно и точно е заявил, че България не бива да бъде въвличана в конфликт.

Той обясни, че е възложил на външния министър и на специалните служби да му кажат какви са рисковете по принцип в Украйна, не само само гражданите от български произход. Така Борисов отговори на питането на депутата от БДЦ Румен Йончев има ли актуална информация за десетките хиляди български граждани в Украйна, които страдат от конфликта, оказва ли им се помощ и в какъв размер са техните най-належащи нужди; взимат ли се мерки за евентуално извеждане на онези от тях, които може би притежават и български паспорти.

"Действително в последните дни конфликтът става все по кървав и все по-тежък“, каза Борисов.

"Това на нищо не прилича, да умират в 21 век хора по този начин в сърцето на Европа", възмути се той и обеща до дни да има анализ дали украинци с български произход искат да дойдат в България. "След като бежанци от Сирия, Ирак, Алжир и откъде ли няма натиск всеки ден, абсолютно вероятно и възможно е да дойдат и на другата ни граница. Трябва да сме подготвени и да окажем помощ", каза той.

Възложил съм, работи се активно, за да имаме цялостна информация, това са ежедневно менящи се условия - зима е, населението бедства и ще подготвим мерки, обеща премиерът.

Към външно министерство нямаме към момента данни за такива заявления и все още хората могат спокойно да излизат там, ако искат, каза Бойко Борисов. Въпросът е ако тръгне вълна, ние да не умуваме тепърва, а да се подготвим ако това се случи, завърши той.

Междувременно Янаки Стоилов заяви, че както премиерът е дефилирал в Париж след атентата в "Шарли едбо", "не трябва ли и Европа да се надигне за жертвите в Украйна". Социалистът запита дали България да не бъде инициатор на една хуманитарна кампания.

Борисов отговори, че би приветствал, ако Народното събрание вземе такова решение и дори обогати идеята: "Ще организираме хуманитарна помощ. Действително гинат хора и сме длъжни това да го направим. Би било хубаво да отиде конвой с надпис "Парламент. България".

Той коментира, че мирното споразумението от Минск не се спазва и "войната в Украйна си се разраства и то в чудовищни размери".

"Това е много близко до нас. От другата страна, имаме Ислямска държава, бежанци от Сирия... Ако така продължават нещата, нищо не ни гарантира, че и от Украйна няма да тръгнат да бягат хора. Нашата голяма надежда е всичко това да приключи и да се затвори като тема, но това не е факт", каза още Борисов.

"Атака" предложи да се облекчат правилата за придобиване на гражданство от българите зад граница. Волен Сидеров поясни, че исканите от тях промени ще защитят българите в Украйна, които са принудително мобилизирани за участие в една "братоубийствена война".

Споделяне

Още по темата

Още от България