Младите "гербери" призовани да са активен опонент на протестите "Орлов мост"

Борисов: Министри на ГЕРБ ще останат в историята като най-добрите

Лидерът на "най-демократичното управление" знае по име всеки втори археолог

Борисов: Министри на ГЕРБ ще останат в историята като най-добрите

Ден след като се разбра, че влиза в учебниците по история, премиерът Бойко Борисов обяви, че негови министри също ще останат в историята като едни от най-добрите в дадената сфера.


Ние сме младо правителство, млада партия и виждате колко много хора са се издигнали на каквито и да е длъжности, каза Борисов в неделя пред пред отчетно-изборното събрание на младежката организация на ГЕРБ (МГЕРБ). Имаме министри, които ще останат в историята като най-добрите министри в сферата им – Цветан Цветанов, Симеон Дянков, Лиляна Павлова, Делян Добрев, изреди той.

"Мога да продължа с всички, докато стигна до Рашидов, с който сме най-възрастни в кабинета. Всички са млади хора и се справят прекрасно", каза Борисов.

"Аз съм щастлив премиер, защото в двата най-важни за мен ресора – вътрешна сигурност, тероризма - Цветанов се справя прекрасно; и Дянков направи една изключителна сделка. Задържаме и арестуваме тонове хашиш, тонове кокаин. Затова срещу нас се правят много компромати. Важното е хората в Европа да отчитат какво правим", заяви още премиерът пред събранието на МГЕРБ, проведено под мотото "Успяваме в България”.

"Тези двама вицепремиери, млади хора, колкото и да отнасят ругатни от опозицията, държат здраво националната и финансова сигурност на държавата. Това са основите на сигурността. Ако единият поддаде, е проблем. Ако се наруши финансовата сигурност, също е проблем", посочи министър-председателят.

От кметовете на ГЕРБ той открои Йорданка Фандъкова, която направила София по-чиста и красива, както и Димитър Николов, който "преобрази" Бургас.

Води най-демократичното правителство и познава половината археолози по име

По неговата оценка "това е най-демократичното правителство", управлявало България след промените, защото се вслушва в гласа на обществото - и за ГМО, и за АКТА, и за "Бургас-Александруполис", и за шистовия газ, и за изграждането на втората атомна централа. И строеж на магистрала е спрян с месеци заради археолозите, допълни премиерът и отбеляза: "Познавам вече половината археолози по име."

Освен това "много стриктно и много внимателно изпълняваме това, което ЕС и ЕК искат от нас, за да превърнем нашата държава в действително модерна европейска страна". Премиерът отново каза, че ГЕРБ поело управлението в най-тежката финансова икономическа криза. "Заложихме ГЕРБ заради сигурността на страната", изтъкна той.

 
Младите от ГЕРБ да са по-активни срещу екопротестите подписката за "Белене"

На фона на всички тези суперлативи той поиска от младежката организация на ГЕРБ по-адекватна реакция срещу "лъжите и манипулациите" по важни обществени теми - като подписката на БСП за референдум за АЕЦ "Белене", протестите на еколози на "Орлов мост" срещу закона за горите. 

Продължавате да чакате аз да реагирам и тогава да се включите в битката, упрекна той младежите от ГЕРБ.

Къде бяхте вие, докато аз водех тези битки, обърна се Борисов към младежката организация на партията си и запита риторично дали според тях младите хора ще повярват по-лесно на него. "Вие може да си говорите с тези хора на един и същ език", каза лидерът на ГЕРБ.

Той каза на МГЕРБ, че имат с какво да се гордеят, когато спорят с младите си политически опоненти. Поиска обаче да са по-активни в интернет и когато видят проблем да кажат, за да може властта да реагира и да не се стига до протести.

"В противен случай все едно сме виновни за нещо. Ние сме направили най-много и нямаме никаква вина за това, което се е случило в някои сектори", каза Борисов, чието правителство управлява вече три години.

Все пак той допусна някои грешки, без да ги конкретизира.

Не сме безгрешни, могат да се прокарат и нечии интереси в някои от законите, затова трябва да използвате интернет-обществото, за да можем да реагираме, посочи Борисов.

Радвам се, че има "Бойкометър", а не "Станишометър"

"Радвам се, че има "Бойкометър", а не "Станишометър", защото явно хората търсят да ни коригират, следят обещанията ни", каза премиерът, обяснявайки, че днес се е срещал с авторите на интернет-страницата, отчитаща изпълнението на обещанията на правителството.

Според него че "гражданското обществото трябва да притиска властимащите - така трябва иначе се отпускаме".

СДС да си ревизират политиката и да подкрепят ГЕРБ

В 40-минутното си слово, в което засегна почти всичко, за което се сети, премиерът обвини БСП в лъжи и манипулации за спирането на АЕЦ "Белене", а СДС упрекна за това, че си приписали отказа от проекта като своя победа.

"Победите и добрите неща имат много родители. СДС обаче сега си мълчат", каза Борисов. Те атакуват само ГЕРБ, не мога да разбера тяхната политика, видно е, че сами не могат да управляват, явно искат да върнат Тройната коалиция.

"Истински се надявам на новото ръководство на СДС, защото на Иван Костов, за съжаление, нямам доверие, а нямаме по-близки партии от СДС и ДСБ - да седнат и да си ревизират своите политики", каза министър-председателят.

"Защото нищо добро не ни очаква в бъдещето, появяват се проекти, които ще вземат гласове от център и от дясно, което ще ни попречи да управляваме", отбеляза Борисов.

Той отново се оправда, че и за по-високите цени на електричеството, което се изкупува от "Марица Изток 1" и "Марица Изток 3", вината не е на ГЕРБ, а на подписалите договора по времето на правителството на ОДС, тъй като задължението за изкупуването на тока на по-висока цена влиза в сила от пускането в експлоатация, което е през тази година за "Марица Изток 3". Борисов не забрави да отбележи, че за изграждането на "Белене" няма договор, а подписано споразумение "в пиано бар".

Бойко Борисов се обърна към председателя на Народното събрание Цецка Цачева и към присъстващите депутати в залата с думите, че иска изборът за ВСС да е максимално прозрачен и обективен. Той препоръча да се приемат и промени в изборното законодателство, за които настояват европейските партньори.

Цветанов призова за втори мандат с лидера Бойко Борисов

Цветан Цветанов посочи в изказването си, че партия ГЕРБ от самото си създаване дава "равен старт" на младежите. Ние трябва да дадем шанс и на хора от различни етноси да имат "равен старт" у нас, посочи вицепремиерът. По думите му през последните месеци в партийната структура в Кърджали са приети нови 300 членове. Ние трябва да направим всичко възможно да разширим потенциала си във всички 254 общини, за да може България да има правителство с втори мандат и с лидер Бойко Борисов, призова Цветанов.

"Патент" на МГЕРБ е регистрацията на партията за участие в изборите, каза Цветанов и допълни, че благодарение на младежката си организация партията се регистрира първа на изборите.

В началото на форума изказвания имаше и на представителите у нас на фондациите "Конрад Аденауер" и "Ханс Зайдел" - партньори на МГЕРБ. 

Отчетно-изборното събрание на МГЕРБ преизбра Моника Панайотова за председател на организацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България