Борисов: Миньорските заплати са по-високи от на Дянков и не са повод за протест

Според премиера Бойко Борисов заплатите на работниците в държавните "Мини Марица Изток" са достатъчно високи, за да стават повод за обявената от миньорите стачка, и дори вземат повече от финансовия министър Симеон Дянков.

Синдикатите във въгледобивното предприятие обявиха, че ще спрат работа от 12 януари, тъй като ръководството на дружеството не спазило обещанието си да увеличи заплатите на работниците според реализирания от тях добив.

Борисов коментира при откриването на  част от пътния възел на автомагистрала "Тракия" край Нова Загора, че по негова информация миньорите получавали около 2300 лв., за Нова година са взели добавки от 1300 лв., както и допълнителни средства за храна. така те получавали повече от Дянков

"Дянков, ако ми каже - аз съм постигнал 2.1% дефицит вместо 2.5%, т. е. 400 млн. разлика, дай ми 4 млн. бонус, съгласни ли сте да ги дам", попита премиерът.

"Ако работниците във всяко предприятие, което е на печалба, кажат ние си искаме парите, с какво ще вдигнем пенсиите и всичко останало. Искам да кажа, че въглищата са на държавата, на всички българи. Тази година ние вдигаме пенсии, майчински, вдовишки, минимална заплата. Трябват пари за инфраструктура”, заяви Бойко Борисов.

Той допълни, че ако ръководството на мините е обещало нещо на своите служители, но не изпълнява уговорките, ще изпъди мениджмънта.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?