Борисов, "Митко от записа", мисирките и лъвовете

Кадър от инспекцията на Борисов, сн. МС

На 4 февруари президентът Румен Радев официално свали доверието си от правителството, но се оказа, че е закъснял, тъй като премиерът Бойко Борисов е сторил това още през декември. Президентът заяви, че държавата не работи, а министър- председателят му припомни, че прокуратурата се интересува от него. Иначе все така в Перник нямат вода, Васил Божков е в ОАЕ, поредният лото милионер позира по телевизията, а медиите се озъртат дали Иван Гешев няма да пусне и други СРС-та.

В прозата на делника обаче прозира още един сюжет, в който герои са премиерът, "Митко от записа", мисирките и лъвовете, които полагат новия водопровод към Перник (с червена лента), и новият му почетен гражданин.

Всичко започна така:

"Аз съм Митко от записа, гласът на втория мъж е категорично на президента", съобщи главният секретар на държавния глава Димитър Стоянов.

Така той сам се разконспирира като митичния Митко (не че не се знаеше и преди) от разпространения от прокуратурата запис от телефонен разговор между президента Румен Радев и командира на Военновъздушните сили (ВВС) Цанко Стойков.

В този запис от специално разузнавателно средство, което обаче не е специално разузнавателно средство, както обясни главният прокурор, се чува как Радев препоръчва на генерала да съгласува с Митко отговора на ВСС до антикорупционната комисия за проверката около назначаването на сегашната съпруга на президента Десислава Радев (тогава Ганчева) за пиар на ВВС през 2014 година.

"Госпожа Генчева (в последствие Радева) е на тази позиция до август 2016 г. След това по същия начин е назначен друг цивилен служител, който също по съвместителство изпълнява тези функции. Това е практика, която е напълно законосъобразна", обясни "Митко от записа" пред бТВ.

После призна, че наистина е пращал SMS на главния прокурор Иван Гешев, за да го покани в президентството във връзка с разкритите шпиони в руското посолство.

Митко от записа изпраща SMS

"Става въпрос за покана, а не за привикване", каза Димитър Стоянов, след като преди това Гешев гневно допусна, че съобщението било изпратено от "вероятно същия Митко, на който вероятно президентът Радев, вероятно казва да смачка проверката на антикорупционната комисия по отношение на съпругата му".

Малко по-късно новинарският сюжет се сменя. Мизансценът е поле край София.

Премиерът Бойко Борисов пристига с джипа да изконтролира изграждането на водопровода Мало Бучино-Перник. Грохот на машини и майстори, които монтират тръбите. Видимо ядосан, че му "хабят енергията" с въпроси за междуинстуционална война, той се обръща към репортерите:

"И ето, вие тука, като мисирки тичате тр-тр-тр-тр".

След което се извинява, тъй като не е имал предвид нищо лошо спрямо медиите.

"Келеш такъв"

Не така стоят нещата обаче по отношение на Митко и в този казус премиерът храбро застава на страната на главния прокурор:

"Началникът му на кабинета, където си пуска SMS, Митко, сутринта ми дава оценка, келеш такъв! Той ми дава оценка... Той си привиква прокурорите, когато има разследване. Това е проблемното според мен".

Макар и да не се разбира с главният секретар на Радев и със самия Радев, Бойко Борисов винаги намира правилния тон към обикновения човек.

"Къде сте бе лъвове", приветства той строителите и кмета на Перник Станислав Владимиров, които го посрещат.

Но не всичко му харесва.

"Как сини тръби?! Заравяй бързо. Тури отгоре една червена лента", шегува се премиерът, припомняйки, че сегашният кмет на Перник е "червен".

Почетният гражданин

Борисов работи добре с него, особено след като пернишкият кмет отказа да приглася на Корнелия Нинова в обвиненията към правителството за водната криза в Перник и с готовност прие милионите, отпуснати от кабинета за кризата.

Борисов все пак даде най-добра оценка на своя човек на място – министъра на икономиката Емил Караниколов.

"Почетен гражданин на Перник да го направиш. Един наряд направи", казва Борисов на кмета Станислав Владимиров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?