ЕК потвърди съмненията си за КС и заплахата от извънреден доклад

Борисов моли Марковска да се оттегли, за да си спестим проблеми с ЕС

"Ако е донос е много грозно, ако има капка истина, правилното е да се оттегли"

Бойко Борисов, Сн: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов е помолил новоизбрания конституционен съдия Венета Марковска да се оттегли, ако "има капка истина" в сигналите срещу нея и ако Европейската комисия (ЕК) настоява за това. Борисов заяви това в понеделник, след като ЕК потвърди, че заплахата от извънреден мониторингов доклад за България заради оспорвания избор на Марковска е реална и зависи от това как българските власти ще действат в този случай.

 

От думите на премиера стана ясно, че очаква въпросът да приключи до петък, когато трябва да има отговор от страна на ЕК.

 

В понеделник той е разговарял лично със зам.-председателя на Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска за сигнала срещу нея и за отзвука от него в Брюксел.

 

"Аз я помолих да следи внимателно това, което казват колегите от Брюксел. Не бива да се омаскарява един човек, ако не е виновен за нещо, но ако има нещо, от което тя би се срамувала, и се окаже, че е така, аз я помолих тя да се оттегли", обясни премиерът.

 

"Ако е донос е много грозно, ако има капка истина, правилното е да се оттегли", допълни Борисов, визирайки сигнала срещу досегашния заместник-председател на Върховния административен съд (ВАС) Марковска, съдържащ съмнения за корупция, конфликт на интереси и търговия с влияние.

 

"Надявам се до петък да се развият отношенията и да има отговор от Европейската комисия. Ако считат, че това е опорочен избор, аз лично разчитам на нея да не залага в следващата година проблеми в съдебната система. Разбра ме, много е разстроена, зле е със здравето и се надявам да ме е разбрала правилно. Без да ми е работа, това е работа на парламента, но след като упрекът от Брюксел винаги е към управляващите, без да имаме никаква вина в случая, аз съм я помолил така да постъпи. Това си е нейно право. "Тя е от 38 години в системата и не бива да се омаскарява човек, ако не е виновен", каза още Борисов.

 

"За първи път имаше абсолютно прозрачна процедура по избора на съдии и ако се върнем в предишни години, никога не е имало такава процедура. Разговарях и с депутати от парламентарната група на ГЕРБ, които ме увериха, че абсолютно всички процедури са спазени", подчерта премиерът.

 

ЕК потвърди позицията си за извънреден доклад и остави топката в полето на София

 

Това бе първият официален коментар на премиера Бойко Борисов, като досега изявите му по темата се изчерпваха само с интервю за в. "Стандарт", което излезе в понеделник. В него той заяви: "Аз искам да получа информация от ЕК в какво официално обвинява г-жа Венета Марковска."

 

Същия ден от Брюксел дойдоха следните отговори. Първо, говорителката на ЕК Пиа Хансен опроверга вътрешния министър Цветан Цветанов, заявявайки, че изявленията за евентуален извънреден мониторингов доклад са официална позиция.

 

Косвено бе даден отговор и на премиера Борисов, настояващ Брюксел да му каже в какво "обвинява" Марковска.

 

"Европейската комисия показа своята загриженост от това, че има твърдения за търговия с влияние и конфликт на интереси срещу един от кандидатите за Конституционния съд (КС). Ние няма да навлизаме в коментари за качествата на въпросната личност, сега от българските власти зависи да решат как ще продължат напред по този случай. Тревогите, които изразихме имат връзка с въпроса дали парламентът е следвал правилните процедури, в контекста на сериозните твърдения, които се правят за някой, който се назначава на много значима позиция в българската администрация. Нормално е ние да изразим тези тревоги", заяви говорителят на ЕК Марк Грей пред БНР.

 

Той уточни, че извънреден доклад засега не е планиран, но такава възможност винаги съществува, в зависимост от ситуацията в България.

 

"Комисията има способността да подготвя доклади във всеки един момент и ние ще направим това в зависимост от събитията в България", добави Грей.

 

От думите на говорителя Марк Грей стана ясно още, че комисията вече се е произнесла по случая и българските власти сами трябва да вземат решение.

 

"Не вярвам, че сега е работа на комисията да казва какво трябва да се случи оттук нататък. Това е работа на българските власти, на различните институции, в този случай на парламента да обмисли какво следва оттук нататък. Отново подчертавам, нашата работа е да разглеждаме какви са развитията и събитията и да коментираме, когато имаме притеснения. Това направихме миналата седмица. Сега от българските власти и конкретните институции зависи да решат какви ще са следващите им стъпки", посочи Марк Грей.

 

В интервюто си пред "Стандарт" Борисов обаче омаловажава съмненията за репутацията на Марковска, заявявайки: "Доколкото ми е известно, и г-жа Марковска усилено обяснява, че това, в което я обвиняват, не е вярно." В същото време той уточнява: "Отговарям за кандидата на ГЕРБ - за Наско Анастасов, който е безупречен човек, другият кандидат е на независимите".

 

Още преди парламентът да избере членовете на КС от своята квота, говорителят на ЕК Оливие Баи, в отговор на въпрос на Mediapool, разкритикува парламента за прикриване на сигнали срещу Марковска по време на изслушването на кандидатите за КС. На 30 октомври ЕК настоя всички обвинения за корупция и конфликт на интереси да бъдат изчистени. Това не бе сторено и Народното събрание, в поразителен сговор, избра Марковска за член на КС заедно с депутата от ГЕРБ Анастас Анастасов.

 

На следващия ден ЕК обяви, че може да изготви извънреден допълнителен доклад за правосъдието и вътрешните работи в България. "Имаше сериозни съмнения за търговия с влияние и корупция по отношение на един от кандидатите", каза Оливие Баи. ЕК е загрижена, че репутацията на КС и други ключови български институции сега са поставени под въпрос, допълни той.

 

За да замаже положението, на 1 ноември правната комисия в НС начело с Искра Фидосова, организира ново "изслушване" на Марковска, независимо, че такава процедура няма, и избраната за член на КС отхвърли всички съмнения спрямо нея, описани с анонимния според Фидосова донос, който се базира на разследване на Mediapool и в. "Капитал" от 2010 година, когато близкият приятел на Марковска Георги Георгиев размахва нейни служебни карти и пропуски в опит да отърве полицейски арест.

 

ЕК не е получила писмо от Фидосова

 

На 2 ноември Искра Фидосова написа пространно писмо до председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, в което уверява, че Марковска е "безукорна" като магистрат и в което се игнорират неудобни факти и обстоятелства, включително изявление на вътрешния министър Цветан Цветанов от 2010 г., че Марковска е ходатайствала пред негови заместници за приятеля си. На следващия ден това бе потвърдено и от зам.-министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, с което на практика Марковска, която отричаше подобно нещо, бе уличена в лъжа.

 

В понеделник пък говорителят на ЕК Марк Грей заяви, че ЕК въобще не е получила писмо от Искра Фидосова.

 

В неделя "Капитал" публикува данни, според които, докато Марковска е гледала дела на адвокат Румен Еленски (който е защитавал лидера на ДПС Ахмед Доган, Веселин Пенгезов и председателя на Софийски градски съд Владимира Янева), двамата са купували имоти по Северното Черноморие.

 

Също в неделя вицепремиерът Цветан Цветанов заяви, че възможността за извънреден доклад на ЕК за България не било официална позиция на Брюксел, а преди това външният министър Николай Младенов смъмри ЕК, че разпространява слухове.

 

"Европейският съюз може да преосмисли финансирането за България, особено в областите, свързани с правосъдието и вътрешните работи", предупреди преди ден пред БНР британският евродепутат и бивш докладчик за страната ни в Европейския парламент Джефри ван Орден по повод казуса с избора на конституционни съдии и реакциите на българските власти.

Споделяне

Още по темата

Още от България