Борисов: Може да отделим стотина милиона за едно кокетно стадионче

Бойко Борисов, Любо Ганев и Пламен Константинов

"Ако продължат така и се класират (националният футболен отбор), аз мисля, че догодина може едно кокетно ново стадионче да им направим. Ама да е така - като при волейболистите. Първо да зарадват народа, да има желаещи да ходят. Мисля, че стотина милиона могат да се отделят за един нов стадион да им направим, но да има защо", каза премиерът Бойко Борисов малко след като ощастливи държавните служители със съобщението, че им вдига заплатите с 10% от януари.

Във вторник той посети тренировка на българския национален отбор по волейбол във Варна и използва момента, за да представи актуалната си визия за развитието на спорта и инфраструктурата.

"Първо започнахме с масовия спорт десетки стотици игрища, физкултурни стадиони (построихме – бел.ред). Заварихме България без спортни зали. Имаше една във Варна, която вместо да се подпира на колоните, висеше във въздуха и имаше девет метра отдолу вода. Господ ни е спасил да не се срути и да загинат хиляди хора. Инвестираха се много пари. Хубаво е да седнеш и да гледаш, но за да се стигне до тук са години наред строителство. Над 350 млн. лева сме дали за зали", каза Борисов.

"На "Васил Левски" (националния стадион-бел.ред.) нали му правиха ремонт. Вие много забравяте. Нали го избушиха, откраднаха парите, не му направиха ни козирка, ни зали, нищо, протече. Правихме му наново ремонт. Това пък са едни десни, които приказват много", продължи той с разбора.

Борисов сподели, че много се е зарадвал от последните две победи на футболните ни национали срещу Словения и Норвегия и ги похвали, че играят много сърцато. Успехи Борисов очаква и от волейболистите, които в неделя започнаха участието си на световното първенство във Варна с чиста победа срещу Финландия.

Премиерът получи от треньора на националния отбор по волейбол Пламен Константинов топка с автографите на спортистите и се снима с тях. Сподели обаче, че няма да присъства на техен мач заради заетата му програма.

"За нас е важно да направим залите, да платим таксите и да осигурим на волейболистите, гимнастичките и всички останали необходимото, има кой да ходи на мачове да ги гледа", каза Борисов и добави: "В момента правим три световни първенства едновременно – по волейбол, гимнастика и гребане. Спомняме си каква хвалба бе в Русия за световното...".

След това Борисов замина за Бургас, където инспектира как върви строителството на спортния комплекс Арена.

"Гоним срокове", предупреди той. "Когато е готово, всички искат да дойдат, но докато се строи пречат, говорят глупости, плюят защо сега се строи. А догодина като дойдат, ще се избият кой да седне пръв", коментира Борисов в неформален разговор с бургаския кмет Димитър Николов. Той не назова кого има предвид.

Съпричастността към волейболните национали породи ревност между институциите, както се разбра от коментар на Иво Христов, шеф на кабинета на президента Румен Радев. Преди ден Христов се възмути във Фейсбук, че спортен коментатор в БНТ не пропуска да спомене заслугите на Борисов за домакинството на световното първенство по волейбол, a не съобщава, че Радев е дошъл на място, за да подкрепи българските волейболисти.

"БНТ (Борисовата национална телевизия) прави необходимото зрителите да не разберат, че държавният глава е дошъл да подкрепи България на СП по волейбол във Варна", написа Иво Христов.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?