Борисов може да разпорежда на МВР и като гражданин

Борисов може да разпорежда на МВР и като гражданин

Бойко Борисов се оказва способен да издава заповеди на службите в МВР, дори когато е редови гражданин. Това става ясно от информация, предоставена от Министерския съвет за отношенията между лидера на ГЕРБ и Борислав Лазаров - собственика на фирмата "Син кръст 2016", който управлява част от мобилните инсинератори за изгаряне на животински трупове, съобщава "Свободна Европа".

Фирмата на Лазаров получава милиони левове държавни пари и стана герой в разследването на Генка Шикерова “Война за трупове“. Преди два дни “Свободна Европа“ показа снимка на двете дъщери на Лазаров с премиера Борисов. Те са снимани в дома на политика. Момичетата честитят на Борисов рождения му ден и изразяват дълбоката си благодарност към него. Това предизвика съмнения за лична връзка между лидера на ГЕРБ и управителя на фирмата, която притежава инсинераторите.

Министерският съвет обяснява, че на 16 април 2017 г. Борисов получава информация за пътен инцидент на столичната улица "Мара Бунева" по "обичайния" за него начин – от "дежурен служител по МВР". Отново според обичайните действия на премиера, той е "оказал съдействие на мястото на инцидента да бъде изпратен незабавно пожарен автомобил, който да разреже ламарините и да спаси пострадалите".

Пострадалите са двете дъщери на Борислав Лазаров, собственик на фирма "Син кръст 2016". След получената помощ, те са отишли в дома на премиера, за да изкажат своята благодарност. Събитието е запечатено на снимка, която впоследствие двете момичета публикуват във Фейсбук, съобщава “Свободна Европа“.

Проблемът е, че към онзи момент Бойко Борисов не е министър-председател, а има статут на лидер на ГЕРБ и редови гражданин. Тогава служебен премиер е Огнян Герджиков.

По това време ГЕРБ е спечелила предсрочните парламентарни избори на 26 март и към средата на април текат преговори между партията на Борисов и "Обединени патриоти" за съставяне на правителство.

От отговорите на правителствената информационна служба се разбира, че Борисов и тогава "получава ежедневно и денонощно информация за всеки случил се инцидент" и може в конкретния случай да "окаже съдействие на мястото на инцидента да бъде изпратен незабавно пожарен автомобил, който да разреже ламарините и да спаси пострадалите".

На въпрос в какво качество се случва това, от Министерския съвет отговориха, че получаваната информация от дежурния по МВР и изпращането на помощ Борисов е направил в качеството му на "лидер на най-голямата партия спечелила изборите на 26 март 2017 г. и номиниран за министър-председател".

В отговор на на въпрос защо от МВР са докладвали на Борисов, когато той не е премиер, Огнян Герджиков отговоря:

"Нямам идея защо и как хората на МВР считат, че трябва да го информират. Може би защото той е съпричастен с такива катастрофи", коментира юристът, който е министър-председател към онзи момент.

По думите на Герджиков "възможно е дежурният по МВР да е възприел като граждански дълг да информира Бойко Борисов". "Дежурният няма законово задължение да го прави. Може би се е случило по инерция", допълни той.

На въпрос дали Борисов е имал правомощия да разпорежда действия на пожарната, юристът и бивш служебен премиер обясни, че "всеки гражданин може да алармира за случил се инцидент чрез 112".

"Възможно е да е звъннал като гражданин и по инерция, защото така е свикнал. По закон обаче в онзи момент Борисов не може да разпореди. Но може да звънне като гражданин (и в пожарната) и да каже, че на дадено място има проблем.

Бившият служебен министър на вътрешните работи и настоящ съветник на президента Румен Радев – Пламен Узунов, обясни, че "ако дежурният по МВР е докладвал на Борисов към онзи момент, то той е извършил нарушение".

Борислав Лазаров и съпругата му са собственици на фирма "Син кръст 2016" - една от двете фирми, собственици на мобилни инсинератори, които работят по договор за обезвреждане на животински отпадъци с Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). От 2018 г. досега само "Син кръст 2016" има сключени договори с БАБХ за над 40 милиона лева, без обаче да участва в обезрвеждането на животинските отпадъци при последните епидемии у нас, става ясно от разследването “Война за трупове“.

Споделяне

Още от България

Какво да се прави при бързото разрастване на коронавирусната зараза?