Борисов: МВР и прокуратурата са действали правилно по случая с журналиста Димитър Върбанов

Борисов: МВР и прокуратурата са действали правилно по случая с журналиста Димитър Върбанов

Премиерът Бойко Борисов каза, че МВР и прокуратурата са действали правилно по случая с журналиста Димитър Върбанов. Той коментира обрата с репортера от "Господари на ефира" след речта си пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Първоначално беше съобщено, че Димитър Върбанов е бил нападнат от охранителите на склад, в който се държат храни с изтекъл срок на годност. Инцидентът стана в сряда. Това стана повод в четвъртък премиерът Борисов да призове срещу нападателите на журналиста да бъде приложена цялата строгост на закона. По нареждане на прокуратурата охранителите бяха задържани и срещу тях бяха повдигнати обвинения за нанесена лека телесна повреда на журналиста.

На следващия ден в петък обаче бяха разпространени кадри, от които се вижда, че е възможно да става въпрос за инсценировка от страна на журналиста. От прокуратурата заявиха, че обмислят дали да не бъде повдигнато обвинение за набеждаване на Димитър Върбанов. Той беше уволнен от "Господари на ефира", а Нова телевизия се разграничи от случая.

"Видяхте вчера как ме пресирахте да дам отговор по тема. По нощите звънях по МВР. Оказа се, че след това те са били задържани. След това няма да обяснявам повече какво се случи", каза Борисов в петък вечерта пред репортери след края на речта си на 37-ата сесия на ООН.

Той отрече да е реагирал спонтанно по случая.

"Не съм реагирал спонтанно, защото разликата в 7 часа ми отне време, докато ми докладват за какво става въпрос. И казах тогава на вашия колега, че принципът тук абсолютно е правилен. МВР е действало правилно. Прокуратурата е действала правилно, повдигнати са обвинения. Това, че във всяко стадо си има черна овца, може да се случи и се е случило в случая, не трябва да променя принципа. Ние трябва да сме непримирими към посегателства към журналист. Който и да е той, където и да е той. Това ние сме направили, това аз съм изразил. Когато са станали ясни факти и обстоятелства, съдът се е произнесъл. Така че, уж нямаше да го правя и аз... Малко стана, като президента Радев. Да сме за единение. Няма да коментирам, докато не го прочета, и си го коментирам 5 минути. И това е малко в рамките на шегата", допълни Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?