Борисов на инспекция по "Хемус": Хем строим, хем разкриваме красоти

Археолозите по трасето между Буховци и Белокопитово получиха още два месеца за разкопки

"Хем строим, хем си разкриваме красотите“, заяви премиерът Бойко Борисов при посещението си в четвъртък на археологическите разкопки на древно селище от ІV век по трасето на магистрала "Хемус" в участъка между пътните възли Белокопитово и Буховци. Преди това той видя как се строи виадукт и посети стъкларския завод "Тракия Глас" в Търговище, на който обеща реновиране на извеждащия път.

Строежът на 16-километровия участък започна миналия август, но е забавен заради съдебните спорове по отчуждителните процедури, припомни зам.-регионалният министър Николай Нанков по време на станалото традиционно живо излъчване във Фейсбук страницата на Борисов на посещението.

"В момента фронтът е открит. Готови са колоните на виадукта и се монтират панелите", обясни Нанков на шофиращия "джипката" премиер, спирайки при 207-метровия мост по трасето. То е с дължина над 16 км и изграждането му от ДЗЗД "Хемус-16320" ще струва 120 млн. лв. без ДДС. Обектът трябваше да бъде приключен до края на 2020 г., но по последни данни това ще стане през 2021 г. При посещението на терена на разкритото древно селище между Белокопитово и Буховци Борисов каза, че на археолозите са дадени допълнителни два месеца да завършат работата си по ескавирането и експонирането на находките. Дали това ще доведе до ново удължаване на срока за пускане на отсечката в експлоатация не стана ясно.  

Ръководителят на разкопките запозна Борисов с работата по проучването на римското селище от ІV век и откритите останки от къщи и пещи за производство на винени съдове. "Има култови ями, едната е с 5 черепа на около 10-годишни момичета, които са били обезглавени. Още не може да се разбере защо, може да е заради готско нашествие, но може и да е обред", каза шефът на археолозите. той допълни, че на експертите им трябват още два месеца за подборно проучване на единия от обектите, но ще се опитат максимално бързо да освободят терена за строежа на самия път.

Министър-председателят заяви, че най му е интересна историята за обезглавените момичета, а за показаната пещ за винени съдове обясни, че тъкмо идва от стъкларския завод в Търговище и откритието тук е "малък завод".

"Колко ни е красива държава ни и колко трудно е строителството. Колко камък трябва да се изреже, колко скална маса, колко нещо трябва да се извози. Защото после като стане готово, всички казват – "лесно", коментира Борисов при огледа на извършваните дейности от джипката.

Малко преди това Нанков, Борисов и финансовият министър Владислав Горанов минаха и покрай строящата се отсечка между Боаза и Ябланица от магистралата. Зам.-министърът на регионалното развитие съобщи, че до месец това 10-километрово трасе ще е готово и ще се въведе в експлоатация. Изпълнител на струващия 55 млн. лв. без ДДС участък е консорциум "ХВП Ябланица" ДЗЗД. Той трябваше да свърши работа в началото на 2020 г., но преди време Борисов обеща предсрочното му пускане със седем месеца.

"Ябланица вече я асфалтират, слагат мантинелите и после маркировката", каза премиерът в онлайн излъчването във Фейсбук, докато пътуваше от обект на обект. 

"На Боаза откъм Ябланица от четири епохи находки намерихме. И по газопроводите..." обяви премиерът при инспекцията напредъка по свързването на сега експлоатираните участъци от магистрала "Хемус" от София до Ябланица и от Белокопитово до Варна, с обща дължина 170 км от планираната да е 420 км магистрала. Довършването ѝ се планира да приключи през 2023 г.

Обиколката на Борисов започна с посещение в стъкларския завод "Тракия Глас" в Търговище, където Борисов каза, че правителството е поело ангажимент да помогне на общината да се реновира пътната инфраструктура до завода. "Извеждащият път от предприятието е изключително важен, тъй като по него ежедневно преминават тировете, изнасящи стока. Ще вземем решение и ще окажем подкрепа", каза министър-председателят Борисов, докато беше на живо в социалната мрежа.

Общо три са производствата на инвеститора, които функционират  – за плоско стъкло, за домакинско стъкло и за автомобилни стъкла. Около 2500 души за заети в основното производство, а заедно със съпътстващите производства и предприятия, работните места, създадени от инвеститора, са близо 5000, припомниха от кабинета.

Кметът на Търговище Дарин Димитров отбеляза, че наличието на такова голямо производство оказва благоприятно влияние за развитието на Търговище. Населението се увеличава, хората живеят с добър стандарт, отбеляза кметът и добави, че няма безработица.

Споделяне

Още от Бизнес