Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов на спешна енергийна визита в Москва

Трудно се говори за доверие след три спрени мащабни проекта, каза Радев сред срещата с Путин

84 коментара
Борисов на спешна енергийна визита в Москва

Българският премиер Бойко Борисов заминава на спешна среща с руския президент Владимир Путин, на която трябва да бъде обсъдено възстановяване на доверието и пълномащабното сътрудничество между двете държави след спирането на проектите АЕЦ "Белене", газопровода "Южен поток" и петролопровода "Бургас-Александруполис". Това стана ясно след разговора на българския държавен глава Румен Радев с руския му колега, който го прие във вторник в резиденцията си в Сочи.

Путин обяви, че чака до няколко дни Борисов, за да бъде продължена започнатата с Радев дискусия по широк кръг от теми.

По-рано във вторник от Министерския съвет потвърдиха предстоящото посещение на премиера в Русия, което ще се състои до края на месеца. Източници на Mediapool твърдят, че визитата се подготвяла от около три седмици и голяма част от министрите били в неведение за нея. Не е ясно кое налага спешното заминаване на Борисов в Русия, което бе изненадващо анонсирано в понеделник от руския премиер Дмитрий Медведев и се оказа едва ли не най-важната новина от дълго подготвяното посещение на българския президент в Москва.

"Росатом" е готова да участва в търга за АЕЦ "Белене"

Самият Радев изтъкна преди ден пред Медведев, че предстои българският парламент да гласува предложението на правителството за рестарт на проекта АЕЦ "Белене". Енергийният министър Теменужка Петкова внесе доклад с варианти за оползотворяване на оборудването, произведено за АЕЦ "Белене", включващи рестарт на проекта и обявяване на търг за стратегически инвеститор.

Шефът на руската "Росатом" Алексей Лихачов заяви във вторник пред руски журналисти, че компанията му е готова да участва в подобен търг при всички положения и "думата имат българите". Досега концернът е заявявал интерес само да кредитира строежа и да участва като негов изпълнител.

Парламентарно решение за "Белене" най-рано в началото на юни

Решението на българския парламент за АЕЦ "Белене" обаче може да се очаква най-рано в началото на юни, тоест след завръщането на Борисов от Русия. Плановете на председателя на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев от ГЕРБ са докладът на Петкова за "Белене" да се разгледа от ръководената от него комисия идната седмица, а гласуването в пленарна зала да е по-следващата седмица, каза самият той пред Mediapool. Засега заминаването на премиера в Русия ще налагало друг график.

Върви се обаче по-скоро към решение за даване мандат на правителството да обяви търг за инвеститор в АЕЦ "Белене", без обаче да се сваля мораториумът върху проекта. Идеята е това да се случи, ако бъде избран инвеститор, твърдят източници от ГЕРБ пред Mediapool.

Радев: Трудно е в условията на санкции и недалновидно говорене

От петте минути протоколни изявления на Радев и Путин не стана ясно как руският президент гледа на предложението на българския си гост за изграждане на пряк газопровод от Русия към България. Предложението на Радев бе изтълкувано от руските медии като искане за рестрат на "Южен поток" – проектът, прекратен от Путин в края на 2014 г. заради настояването на Европейската комисия той да е съобразен с европейското антимонополно законодателство.

Застанал редом до Путин, Радев заяви пред журналисти, че основната цел на посещението му е възстановяването на диалога и доверието между двете страни на най-високо политическо ниво. Той допълни, че знае, че е трудно да говорим за доверие след три спрени мащабни проекта, в условията на санкции и ограничителни режими, както и след недалновидно политическо говорене в последните години.

"Радващото е, че в резултат и на моята визита имаме положителен импулс на българското правителство, което се зае по-сериозно с българо-руските отношения, заговори се и за възобновяване на някои от спрените проекти", посочи Радев.

Той каза още, че е подновил поканата си към Путин да посети България. Въпросът е какво ще мотивира Путин да направи това, след като руският посланик в София заяви още преди година пред бТВ: "просто президентът да пристигне да пие чай или кафе с българския президент е несериозно", допълвайки, че трябва да се подготвят конкретни проекти.

Путин: Добър сигнал за възстановяване на отношенията в пълен формат

"Смятам, че визитата на президента (Радев) е добър сигнал за възобновяване на руско-българските отношения в пълен формат", заяви на свой ред Путин.

Срещата между двамата започна с акценти на руския президент върху предстоящото честването на Деня на славянската писменост 24 май и отпразнуваната вече 140-годишнина от освобождението на България от османско владичество.

"Сега няма да засягам въпроси от икономически характер, само ще отбележа, че през миналата година наблюдавахме ръст на стокообмена, което не може да не ни радва. Но ние имаме далеч повече възможности от тези, с които днес се занимаваме и от тези, които сме постигнали. След няколко дни ще имаме удоволствието да приемем в Москва министър-председателя на България, с когото ще продължим тези дискусии", каза Путин, цитиран от пресслужбата на Кремъл.

"Очаквам днес да направим един стратегически преглед на нашите двустранни отношения, за да констатираме не само силните традиции и огромният потенциал, който имаме, но и да обосновем необходимостта от реални действия. Имаме много взаимни интереси, както казахте – в търговията, икономиката, образованието и културата. Надявам, че днес ще проведем откровен и задълбочен диалог, който да даде импулс на нашите правителства да продължат работата в тези посоки", заяви на свой ред Радев.

Поредни нови разговори за "Белене" и "Южен поток"

Очакванията са визитата на Борисов в Москва да е свързана най-вече с енергетиката. Радев подгря темата, лансирайки по време на срещата си с Медведев искане за директни газови доставки по дъното на Черно море чрез "Български поток", който да замени прения през 2014 г. "Южен поток".

Досега Русия винаги е отклонявала темата за рестарт на "Южен поток", поставяйки условие за "железобетонни гаранции" от страна на Европейската комисия за реализацията му. Брюксел обаче не бърза да дава такива, а изчаква да види резултатите от предпроектното проучване за изграждането на газовия хъб "Балкан" за източниците за захранване, капацитет, рентабилност и евентуална цена.

След срещата между Радев и Путин, руският енергиен министър Александър Новак, който участваще в нея, отново повтори, че "Русия е готова да обсъди съвместни газови проекти с България при условие, че те бъдат гарантирани от българското правителство и Европейския съюз".

"По принцип Русия не се отказва от сътрудничество. Ние сме готови да разгледаме всички тези варианти. За нас е важно да има гаранции за това, че всички тези големи проекти - бъдещи инфраструктурни проекти, които са възможни, са гарантирани от гледна точка на купувачи на газ, гарантирани и от гледна точка на съответствие с изискванията на европейското законодателство", посочи Новак.

Договаряне на руски газ за хъба реално ще легитимира плановете на Борисов за изграждането на газовия център край Варна.

Визита на Борисов и в Украйна

От Министерския съвет уточниха, че Борисов ще посети Русия в качеството си на български премиер, а не на ротационен председател на Европейския съвет, макар че посещението му било съгласувано с лидерите на Германия и Франция.

В края на тази седмица Бойко Борисов ще посети и Украйна.

Все още не е ясно дали при посещението си в руската столица Борисов ще бъде придружаван от енергийния си министър Теменужка Петкова.

Руснаците чакат вариантите за "Белене"

Според руската държавна агенция ТАСС българското енергийно министерство било длъжно да представи на руската страна до юли варианти за използване на вече доставеното оборудване за АЕЦ "Белене". Това ставало ясно от подготвените документи за срещата на Владимир Путин с Румен Радев.

"До края на юни 2018 г. българското Министерство на енергетиката трябва да представи варианти за използване на произведеното в руската страна оборудване, включително рестарт на проекта", се отбелязва в материалите, цитирани от руското издание. В тях било посочено още, че руската държавна корпорация "Росатом" може да завърши преговорите за удължаване на живота на VI блок на АЕЦ "Козлодуй" до края на юли 2018 г.

От ведомството обаче обясниха пред Mediapool, че нямат ангажимент да предоставят подобни материали на руската страна и най-вероятно ТАСС визира задължението на министър Теменужка Петкова до края на юни да се внесе в българския парламент доклад с вариантите за използването на произведеното оборудване. Документът реално беше заведен в Народното събрание и се предвижда да бъде разгледан най-рано през следващата седмица, по неофициална информация. Предстои да се види какво ще е решението на депутатите и дали те ще свалят наложения през март 2012 г. мораториум върху строежа преди отпътуването на Борисов за Москва.

 

В доклада като най-оптимален вариант се разглежда обявяването на процедура за привличане на стратегически инвеститор в проекта, като държавата участва с апортна вноска оборудването, площадката за ядрената централа и лицензите. Петкова обяви готовност такъв търг да се обяви до края на 2018 г. и акцентира върху проявения от Китайската държавна ядрена корпорация интерес да финансира доизграждането на атомната централа със свои средства и без държавни гаранции и договори за изкупуване на тока. В доклада обаче се разглежда възможността и проектът да бъде приключен от "Българския енергиен холдинг" или от НЕК, в чиито активи в момента е замразеният строеж. Разгледана е опция и довършване на АЕЦ "Белене" в руски заем по модела на унгарската АЕЦ "Пакш 2".

 

"Росатом" запазва готовност да участва в ядрения проект

ТАСС припомня, че българският президент е заявил в понеделник на срещата си с руския премиер Дмитрий Медведев, че възобновяването на строежа на АЕЦ "Белене" предполага и руско участие. Такова неведнъж е заявявала и министър Петкова, тъй като строежът се прави то технология на "Росатом" и внедряването и въвеждането ѝ в експлоатация не може да стане без производителя на оборудването

"Росатом" е готова да помогне на България в реализацията на проекта, заяви и първият зам.-ръководител на корпорацията Кирил Комаров. Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) също е потвърдила своя инвестиционен интерес към реализацията на проекта, припомня ТАСС.

Президентът Радев, в чиято делегация няма нито един министър или зам.-министър, преди ден изрази задоволство, че "в последните седмици българското правителство излезе от летаргията по отношение на Русия". Той окачестви като "похвално, но недостатъчно" неотдавнашното посещение на българския енергиен министър Теменужка Петкова в Русия, откъдето тя обяви "размразяването" на спрения проект за АЕЦ "Белене".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

84 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. olele
  #84
 2. Преслав
  #83
 3. Ангелов
  #82
 4. Ангелов
  #81
 5. boriana
  #80

  Браво. Нинова да се пръсне. Бойко изпълнява програмата на БСП ударно и с дълбоко убеждение. НО. Не бързайте. Не мислете, че не си дава сметка как изглежда поведението му отвън и как се преценява. Ще мине месец, два и той се обърне ветропоказателя. заради Пр-а. САМО, ЧЕ ЩЕ ИЗЛЪЖЕ ГАРГИТЕ. Европа и НАТО са кауза за малка страна като нашата, това което Тръмп и Меркел могат да си позволят спрямо Москва, бивша социалистическа България, проектирана на 16 ли 17 ли република не МОЖЕ ДА СИ ГО ПОЗВОЛИ. Тя Е ДЛЪЖНА ДА БЪДЕ ПОСЛЕДОВАТЕЛНА И като спазва ПОЛИТИЧЕСКА ХИГИЕНА НА дипломатическа любезност и личен интерес ДА СТОИ ПОНЕ 50 ГОД. НА ЕДНА РЪКА РАЗСТОЯНИЕ ОТ МОСКВА.

 6. Защо не спрете самолети ан БОрисов за Москва? защо не подложите главите си пред колелата му, само и само да не излети?

 7. ivancho ivanov
  #78

  За какво толкова спешно отива в Москва премиера Борисов? Да не се питаме скоро за какво го ручахме жабето 29 год.?

 8. Асенов
  #77

  Много спешно привикване и на Борисов! Сигурно за инструкции как да се държи при Тръмп.

 9. [email protected]
  #76

  Автентичните,едно нещо не разбраха,през годините. Не вие сте хората,които да давате посока на развитие на държавата. И добре че не сте вие,след крадливата приватизация на Костака,не заслужавате тази чест.

 10. Преслав
  #75

  При мен водка не излиза, явно пиеш доста и Гугъл те е таргетирал с рекламата.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.