Борисов на среща с “Икуест” за цената на сметосъбирането

Борисов на среща с “Икуест” за цената на сметосъбирането

Разговори за дейностите по сметосъбирането и чистеното на София ще има кметът на столицата Бойко Борисов в понеделник с Георги Крумов, изпълнителен директор на “Икуест”, който придоби фирмите “Дитц”, “Волф” и “Чистота” и съответно концесионните договори за събирането и извозването на боклука. Това съобщи той в петък.

Борисов отива на срещата с основните претенции на БСП към концесионера на столичната чистота – опростяването на лихвата по общинското задължение и поемането на GPS-проследяването на боклукчийските камиони от концесисонера, а не от кметството. Негова инициатива са обсъждането на възможността за преразглеждане на ценообразуването на дейностите по почистването в посока намаляване и изготвянето на нов график за вдигане на контейнерите.

Общината дължи на трите фирми 8 млн. лв. за извършени дейности, по които са натрупани 3 млн. лв. и дори предишният собственик на “Дитц”, “Волф” и “Чистота” Румен Гайтайнски бе предприел съдебни действия.

Внедряването на GPS-система, която да контролира маршрутите на камионите и честотата на вдигане на контейнерите, както и колко сняг чистят снегорините, бе договорено преди година, но още се бави.  Стойността на проекта се оценява на 300 хил. лв., които Борисов сега ще поиска “Исуест” да поеме. Поддръжката на системата се изчислява на 20 хил. лв. месечно.

Борисов ще поиска от новия собственик на концесионерите по чистотата да подготви и инвестиционен план за подобряване на дейностите по събирането и  извозването на битовите отпадъци. Според кмета трябва да се увеличи машинното почистване на града за сметка на ръчното, защото е по-ефективно и по-евтино.

Споделяне

Още от България