Борисов набързо спазари Марешки за подкрепа на кабинета

Според лидера на "Воля" било абсурдно коалиция ГЕРБ-ОП да издържи цял мандат

Борисов набързо спазари Марешки за подкрепа на кабинета

Партия "Воля" на Веселин Марешки ще подкрепи "пълен управленски мандат" на кабинета "Борисов 3", който в момента се договаря между ГЕРБ и "Обединените патриоти". Това е обявил Марешки пред лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, съобщи пресцентърът на ГЕРБ във вторник следобед. Дванайсетте депутати от "Воля" ще подкрепят правителството без да участват в него по модела на "патриотите" в предходния парламент.

Това е най-бързо договорената подкрепа "на зелено" за бъдещо управление, като се има предвид, че досега не е съобщавано за преговори между ГЕРБ и "Воля", нито пък за конкретни условия, поставяни от едната и другата страна.

Часове преди срещата, която не бе обявена за медиите, Марешки заяви в сутрешния блок на бТВ, че математически и програмно коалиция между ГЕРБ и "Обединени патриоти" не би издържала. По думите му е "абсурдно" двойна коалиция "в такава конфигурация" да остане на власт пълен четиригодишен мандат, каквато клауза смятат да запишат двете формации в бъдещото споразумение.

Марешки каза, че още никой не е потърсил партията му за разговори и добави, че очаква след срещите с БСП и ДПС (предварително планирани за вторник), ГЕРБ да седнат и на една маса с "Воля".

Бизнесменът допълни, че очаква конструктивен диалог и предстои да докаже, че партията е позиционирана политически в център-дясно.

"Предстои да проверим дали и ГЕРБ стоят в център-дясно, защото, ако това е така, е нормално ние да бъдем партньори, а не някои други", коментира Марешки.

В съобщението на ГЕРБ за състоялата се впоследствие среща се казва, че "Бойко Борисов за пореден път декларира, че ГЕРБ ще гарантира евроатлантическата ориентация на България и че основните приоритети пред център-дясното управление на страната остават ниските данъци и увеличаването на ръста на икономиката".

"Екипите на ГЕРБ и "Воля" ще продължат да провеждат работни срещи за намиране на формулата за гарантиране на широко и стабилно парламентарно мнозинство. Веселин Марешки подчерта, че позиционирайки се в център-дясното политическо пространство, "Воля" ще подкрепи пълен управленски мандат на бъдещия кабинет с министър-председател Бойко Борисов", се казва в съобщението.

До момента от ГЕРБ не бяха обявявали, че ще търсят подкрепа от Марешки. "Ние с "патриотите" имаме 122 депутати, предостатъчно за коалиция", заяви Борисов на 4 април.

Трите партии от коалицията "Обединени патриоти" няколко пъти отхвърлиха възможността "Воля" да влезе в кабинета. След новината за скоростно договорената подкрепа представители на ОП коментираха пред Mediapool, че са били уведомени за срещата Борисов - Марешки. "Очакваме да подпишат някакво споразумение за парламентарна подкрепа по модел на нашата подкрепа за ГЕРБ в предния парламент – официалната коалиция беше в РБ, а ние подкрепяхме правителството без да сме в него", казаха от ОП.

В момента лидерът на "Воля" е клиент на прокуратурата, която поиска заличаване на другата му партия и същевременно проверява дали няма нередности и с "Воля".

Освен това Марешки, известен с "евтините" си аптеки и бензиностанции, е проверяван от КЗК за дъмпинг на пазара на лекарства, макар че шефката на антимонополната комисия погрешка беше съобщила, че го проверяват за горивата. Бизнесменът, който не бе наясно с това, коментира пред бТВ, разследването за дъмпинг при цените на горивата е било част от кампания за очерняне на "Воля", целяща да отврати хората и да ги накара да се откажат да гласуват. По негова преценка кампанията е постигнала целта си.

Марешки коментира и данните за монопол на "Лукойл" върху данъчните складове на горива. Той сподели, че му е било отказвано да складира свои горива, тъй като нямало капацитет.

Решението на КЗК, че няма картел на пазара на горива, Марешки обясни с това, че явно е имало обмен на информация между служители, от които не зависи ценообразуването.

Споделяне

Още по темата

Още от България