Борисов "наддава" срещу БСП и Пеевски с идея за нулев данък върху книгите

Горанов е в неудобно положение след обещанието си от 2018 г., че докато е на поста, диференциран ДДС няма да има

Снимка: Архив БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов се включи в "надцакването" между БСП и Делян Пеевски от ДПС за сваляне на ДДС с идеята за нулев данък върху книгите. По този начин министър-председателят отстъпи от държавната политика на единна ДДС ставка, поддържана десетилетия. За последно пробив в системата бе направен при управлението на Симеон Сакскобургготски, когато туристическото лоби успя да издейства намаление на ставката от 20% на 9% върху част от туристическите услуги.

За пръв път в четвъртък Борисов публично изяви готовност за отпадане на ДДС върху книгите, след като предните дни първо Делян Пеевски се обяви за сваляне на данъка за хляба и лекарствата до 5%, а после и БСП поиска същото да важи и за месото, млякото, брашното и продуктите от брашно.

Борисов е съгласен ДДС върху книгите да отпадне

"По въпроса за книгите - отдавна го обмислям с Горанов - там можем да направим да няма данък, защото образованието винаги ни е било приоритет и в този мандат се дадоха толкова пари за образование, че това е капчица в морето - данъка върху книгите", коментира Борисов.

Той атакува предложението на БСП за намаляване на ДДС върху мляко, месо и продукти от брашно на 5% със следния аргумент: "Те вече всичко, което им се яде и им се пие, предлагат да е без данък. Аз ако съм журналист, ще им задам следния въпрос: Защо за толкова много години управление на БСП и ДПС поотделно, заедно не направиха това. Защо сега казаха - има пари в държавата, а при тях – нямаше".

Накрая премиерът стигна до неизбежния си извод, че ГЕРБ са добри стопани и събират много пари в държавата от битката с контрабандата и от приходните агенции.

Междувременно Йордан Цонев от ДПС отговори на обвиненията на премиера, че искането на Пеевски за намаляване на ДДС за хляба е популизъм. "Нашата инициатива не беше популизъм, но това, което в момента се прави (намаляването на партийните субсидии до 1 лв. за глас, б. р.) е популизъм и то с много тежка цена. Ще се върне зависимостта на партиите от бизнесмени, олигарси и сенчести кръгове", коментира Цонев.

Относително единната ставка на ДДС у нас е държавна политика от десетилетия. ДДС е косвен данък, който се внася от бизнеса, но практически се плаща от крайния потребител и е основният приходоизточних в хазната. Принципната позиция на различните екипи в Министерството на финансите винаги е била, че социална политика трябва да се прави през разходите в бюджета, за да е ефективна по отношение на уязвимите групи, а не през приходите. Няма никакви гаранции, че намаляването на данъка ще доведе до реципрочно понижение на цените на съответните стоки, но в същото време създава рискове за увеличаване на измамите с ДДС, чрез които изтичат милиарди от бюджета всяка година.

Владислав Горанов е против

"Аз винаги съм защитавал - и това е била позицията на Министерството на финансите последователно в годините, че ДДС не трябва да е инструмент за правене на политика", коментира финансовият министър Владислав Горанов. "Нашият модел е за относително единна данъчна ставка по ДДС, защото имаме три ставки по ДДС - нулева, 9% ставка, която се предлага за туристическото настаняване, и общата 20% ставка. По директива четвърта ставка не може да има. Тоест, ако се коментира определена група стоки, които трябва да бъдат с различни ставки, трябва да бъдат позиционирани в една от трите възможни – 0%, 9% или 20%", обясни Горанов.

Той посочи, че основният аргумент на Министерството на финансите и опитът показват, че няма гаранция и механизъм, с който променената ставка върху ДДС да е в полза на потребителите. "Масово - в това число и в Гърция, за където колегите често дават пример, ефектът остава по средата. Не в масовия потребител, а в търговците и производителите. Тоест, очакването, че ако намалим с 10 пункта ДДС, цената ще намалее с 10 пункта, е ирационално и гарантирам, че цените няма да паднат", предупреди Горанов.

БСП, както и редица браншови организации в хранителната промишленост, фармацията, книгоиздаването, производители на детски стоки и др., редовно през годините са настоявали да се понижи ДДС за един или друг тип продукти с мотива, че така се помага на бедните. МФ обаче винаги е твърдяло, че лекарства и храни купуват и бедни, и богати, и е много по-ефективно подпомагането на уязвимите да става чрез социалните грижи, за да се ограничат пробивите на ДДС системата. Освен туризма, който е с намалена ставка, има и няколко типа освободени стоки и услуги – здравни, пощенски, социални. Хазартът също е освободена доставка, но не за да се насърчават игрите на щастието, а за да се пресече източването на ДДС чрез мними печалби от казина и рулетки.

"Свалянето на ДДС е добър дебат за следващия финансов министър"

Обсъждането на намалена или нулева ДДС ставка върху книгите поставя министър Горанов в неудобна позиция. През септември 2018 г. той се зарече, че докато е на поста, диференцирана ставка или намаляване на ДДС няма да има, защото това няма да доведе до спад на цените. "Това е добър дебат за следващия финансов министър", заяви на 11 септември пред Нова телевизия Горанов, който на практика тогава категорично отказа дори да обсъжда подобна тема.

"Диференцирането на ДДС за една или друга стока отваря безкраен дебат за диференциране на ДДС. Ако крайният ефект ще е намаляване на цените на определени стоки, има ясна гаранция, че това няма да се случи или ефектът ще бъде изключително краткотраен, в резултат на което вероятно маржовете на печалби на търговци и производители ще се разширят до приемливите за пазара ценови равнища, след което крайният резултат ще бъде само объркване на данъчната система на държавата и загуби за бюджета", заяви министърът на 25 септември 2018 г. по повод поредното предложение на БСП за 5% ДДС върху хляба.

През 2011 г. Борисов бе готов да свали данъка по съвет на Бенямин Нетаняху

През годините Борисов рядко се е месил в дебата за ставките на ДДС, но през 2011 г., в разгара на икономическата криза у нас, премиерът бе на крачка да се съгласи да намали данъка с 2 процентни пункта. Тогава премиерът отиде на посещение при израелския си колега Бенямин Нетаняху, който го бе посъветвал свалянето на данъка да става постепенно.

"Вместо от 2011 г. да започвате да намалявате ДДС с 2%, намалявай на 6 месеца с половин процент. Това от една страна, е много добре за чуждестранния бизнес, който ще дойде да инвестира, в същото време и плавно ще си настройваш икономиката и финансите на държавата в тази посока", обясни тогава Борисов препоръката на израелския си колега.

Впоследствие ГЕРБ така и не се реши на спорната мярка, защото свалянето на ДДС с няколко пункта, още повече плавно, не би довело до никакъв ефект върху цените, като в същото време би лишило бюджета от стотици милиони левове.

Споделяне

Още по темата

Още от България