Борисов: Надлежно пращам "папката на Герджиков" на главния прокурор

Борисов: Надлежно пращам "папката на Герджиков" на главния прокурор

"В този ред на мисли да ви кажа, че въпросната папка, за която се твърди, че ми е оставена от премиера Герджиков, днес я изпращам надлежно на главния прокурор." Това обявява премиерът Бойко Борисов пред министрите си на правителственото заседание в сряда. От стенограмата, която бе разпространена в петък, не става ясно в какъв "ред на мисли" премиерът се подсеща за тази папка, нито пък какво съдържа тя.

"Ако има нарушения, виновниците да си понесат наказанието. Така че, както ми е оставена, така ще бъде препратена по надлежния служебен ред", допълва Борисов.

Още при встъпването си в длъжност като служебен премиер Огнян Герджиков започна масирани кадрови чистки и се зае да изпълнява заръката на президента Румен Радев за ревизия на кабинета "Борисов 2". Представеният впоследствие доклад за нарушения при обществените поръчки се оказа доста общ и доста постен. Още тогава обаче бе съобщено, че нарушенията са предадени на прокуратурата.

Сдавайки властта в началото на май, Герджиков обясни, че подготвя папка за Борисов, в която ще сложи резултатите от ревизията, както и препоръки за решаване на някои проблеми.

На 24 юни той каза пред бТВ, че подготвил за Борисов папка, в която "пише разни неща, които не са най-добрите" за бившия главен секретар на МВР Георги Костов, който бе уволнен от Герджиков. При връщането си във властта Борисов назначи Костов за шеф на Агенция "Митници".

За "нещата в папката" спомена неотдавна и президентът Румен Радев, след като ГЕРБ реши да започне парламентарно разследване за това как служебният кабинет е избрал изтребители "Грипен". Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов изтъкна наличието на "достатъчно съмнения", че Румен Радев като бивш командир на ВВС е "защитил решението за купуването на шведските изтребители и това е станало в период, когато още нямаше окончателно решение на служебното правителство".

"Надявам се г-н Борисов ясно да заяви, подкрепя ли декларациите на своя заместник (Цветанов - бел.ред.)? И когато говорим за корупция също така - дали г-н Борисов е проверил какво съдържа папката, завещана му от г-н Герджиков?", попита Радев.

От краткото изявление на Бойко Борисов, цитирано в стенограмата от заседанието на 28 юни, не става ясно какво е мнението му относно "нещата" в папката, оставена от Герджиков. Но като се има предвид, че обещава веднага да я прати в прокуратурата, тя вероятно вече е там, а нищо чудно още по-рано да е изпратена на същото място и от Герджиков.

Така оттук нататък главният прокурор Сотир Цацаров е "господар" на папката. На поредната папка.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят