Борисов нагласи нови сметки за АЕЦ "Белене"

Борисов нагласи нови сметки за АЕЦ "Белене"

Вероятно до месец ще бъдат обявени европейски инвеститори в проекта за строежа на АЕЦ “Белене“ и се чакало съгласие от страна на руснаците за крайната цена на проекта, заяви премиерът Бойко Борисов.

По повод изявление на президента на руската корпорация “Росатом“ Сергей Кириенко, че с българската страна е постигнато съгласие да се продължи работата по изграждането на ядрената централа, пред Канал 3 Борисов каза: “Разбира се, разбира се“.

"Проблемът на "Белене“ беше цената. Аз съм дал крайна цена, която, ако се съгласят, ще продължим. Мислят. Плюс европейски инвеститори – има “Белене”. Най-вероятно, тука, до месец ще ги обявим. Нека първо те да дойдат“, заяви министър-председателят.

След като през есента на 2009 г. проектът за втората атомна централа бе замразен заради оттеглянето на избраната за стратегически инвеститор германска компания RWE и липсата на пари, “Росатом“ предложи на правителството да финансира с до 2 млрд. евро продължаването на дейностите по строежа. В замяна корпорацията, собственик на изпълнителя на проекта “Атомстройекспорт“ (АСЕ), искаше да получи дял в бъдещата централа, който после, ако държавата иска, може да си го получи срещу възстановяване на предоставените суми.

Правителството на ГЕРБ обаче не посмя да приеме офертата и обяви конкурс за избор на консултант за преструктурирането на проекта. Той трябва и да изчисли дела, който държавата да запази въз основа на направените от НЕК вече около 1 млрд. лв. инвестиции в проекта. Останалото участие трябва да се предложи на стратегически инвеститори.

Конкурсът още не е приключил, но независимо от тази процедура през последната година премиерът неведнъж е заявявал за интерес на инвеститори за влизане в проекта. Периодично се говори за "европейски инвеститори“, без обаче да се назовават имена.

Последните изявления на Борисов са за включване на Сърбия с 5 процента в проекта и интерес на китайски инвеститори, които обаче имали претенции към това, че технологията е руска, а те искали да участват с европейска. В същото време строящите се в Китай атомни централи са именно по лиценз на “Атомстройекспорт“.

Според експерти от бранша, на този етап, какъвто и интерес да бъде заявен от инвеститор, ще е трудно да се изчисли делът му, тъй като не е ясно върху каква база трябва да стане това.

Преговори за 700-800 млн. евро

В момента единственото ясно е подписаният предварителен договор с АСЕ за реализация на струващия 3.997 млрд. евро проект “под ключ“. Контрактът изтича на 30 септември 2010 г. До утре трябва да са договорени параметрите на основния договор за проектиране и изработка на оборудването, доставка и въвеждане в експлоатация на двата блока на централата. Сред клаузите е и индексацията на сумата по договора според инфлацията.

Именно за нея Борисов заяви преди време, че не иска индексации, инфлации и други, а твърда цена за проекта и срок за приключването му. Тогава премиерът каза, че централата трябва да струва максимум 7 млрд. евро. Трайков пък изчисли, че реално цената е около 8-9 млрд. евро.

“Искам от над 7 милиарда, колкото е централата в момента, да я сваля поне със 700-800 млн. евро“, обявява във вчерашното си интервю министър-председателят и съвсем обърка представите за досегашните сметки и цифри.

Твърдата цена улеснила руснаците

Според информация на Mediapool от отлично запознати източници, досегашните преговори за инфлацията очертават повишение на цената от близо 4 млрд. евро с 32 процента, ако се ползват индексите за инфлация в България. Предложението на АСЕ за измерване според руската инфлация е твърдо отхвърлено от българската страна, а за това евентуално кой индекс от Евростат да се прилага споровете остават.

Руснаците обаче били много улеснени от офертата на Борисов да дадат твърда цена, защото така не се налага тя да се съизмерва с нещо и фактически само АСЕ ще знае какво има зад нея. Става възможно да се предложи някакво число, за което от сегашните думи на Борисов може да се предполага, че е 7 млрд. евро, от което после “уж“ да се правят отстъпки.

Тъй като обаче изтичащият утре договор с АСЕ дава възможност на руснаците да предявят искове срещу НЕК, българската страна ще предложи да се сключи анекс за удължаване срока на действие на договора, научи Mediapool от запознати.

Колко всъщност дължим за реактора!?

“Вие забравяте ли, че ние имаме подписан договор и сега септември месец трябва да платим първия реактор, за който сме предплатили 300 млн. евро. Той е действащ договор. Ако го прекратя, това означава те да ми кажат утре – ето ти двата реактора са ти готови, плати си ги, мойто момче, по 1 милиард и си заминавай. И си ги дръж, където искаш. С една дума аз съм свършил много добра работа за държавата. И строим “Белене”, ако се съгласят на цената, която искаме, плюс европейски инвеститор“, заяви Борисов, еквилибрирайки отново с цифрите.

Според информация на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма от юли 2009 г. авансово за поръчка на оборудване с дълъг срок на производство са платени 89.5 млн. евро. Цифрата се различава драстично от обявената сега от Борисов, още повече, че миналото лято бяха спрени всички плащания по “Белене“.

През юли тази година премиерът и финансовият министър Симеон Дянков обявиха, че през септември трябва да се платят 280 млн. евро за поръчания първи реактор, но се работело тези пари да не се дават, тъй като ги няма.

От ангажирани с проекта Mediapool научи, че НЕК и АСЕ се разбрали да се разсрочи плащането на изискуеми от руснаците стари дългове за 70 млн. евро по оборудването. Според тях има натрупване на нови плащания по фактури за оборудването, но в никакъв случай те не са за 300 млн. евро.

Борисов: След 10 г. може да купуваме ток от Турция

Борисов обясни в интервюто си също така, че “ние ще го направим европейски проект“ АЕЦ Белене“.

“Много е важно. Защото, ако не го направим, Турция прави четири реактора и след 20 години или 10 години ние ще купуваме ток от Турция. Защото 2020-та спират двата реактора – пети и шести, на “Козлодуй”, заяви премиерът.

Лицензът за работа на V блок е до 31 октомври 2017 г., на VІ-ти - до 2 октомври 2019 г., но за удължаването на живота им вече е подготвен график по думите на Трайков. 

“Така че аз правя нещо добро за държавата, не изпълнявам на някой друг. Нека да подберем думите. Изправени сме пред – 2020 г. изтичат пети и шести реактор на “Козлодуй” и България вече няма ядрена централа. Нали така? Ако направим първи и втори на “Белене”, ще имаме два реактора и тогава ще удължим срока. Защото руснаците, само те имат право да удължат срока на реакторите, ще ни удължат срока на реакторите в “Козлодуй” и ще имаме толкова, колкото и Турция. Така че нищо лошо не съм направил, а нещо добро правя“, обобщи премиерът.

Всъщност, срокът на реакторите може да бъде удължен само от Агенцията за ядрено регулиране и то след като се проведе програма за модернизация на двата реактора.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?