Борисов нахока БСП и ДПС за протест пред МС в защита на фалиралата девинска болница

Протестиращите отказват компромис и винят премиера: “Ние станахме от кучетата по-долу“

Жители на три родопски общини дойдоха да протестират в сряда пред Министерския съвет срещу закриването на болницата в Девин и вбесиха премиера Бойко Борисов, според когото акцията е организирана от БСП и ДПС, които по думите му са "безчинствали" в района и довели здравното заведение до фалит.

Хронология на фалита 

Протестите за болницата в Девин започнаха още през юли миналата година при нейното затваряне, но впоследствие затихнаха. До фалита ѝ се стигна заради трупаните в продължение на години дългове и фиксираните бюджети на болниците, въведени от ГЕРБ, с които НЗОК спря да плаща на лечебните заведения за реално извършената от тях дейност. Към края на 2008, при управлението на тройната коалиция, задълженията на лечебното заведение бяха 794 000 лева, година по-късно - 1.2 млн. лв., а в края на 2010 г. – 1.6 млн. лв. Сключени бяха споразумения с кредиторите за изплащане на дълговете, но това започна да се прави с пари за заплати на персонала, което доведе до бунтове на работещите лекари и сестри.

Заради фиксираните бюджети за първото тримесечие на 2011 г. приходите от НЗОК за извършената дейност в болницата са били с 90 000 лева по-малко от разходите за същата дейност.

Болницата дължи пари за лекарства, консумативи, заплати, сред основните кредитори е и фирма на бившия председател на Българския лекарски съюз (БЛС) Андрей Кехайов, която доставя гориво.

След затварянето на болницата общината направи опит да покрие дълговете ѝ чрез продажба на имущество, но не успя. На тезгяха се оказа и делът на общината в  СПА хотел “Орфей“, известен като един от имотите, свързвани с лидера на ДПС Ахмед Доган. Общината обаче така и не намери купувач за акциите си.

Общините Девин, Борино и Доспат искат да се възстанови болницата в Девин, която не работи повече от година заради дългове от близо 2 млн. лева. Протестите бяха подновени миналата седмица. След като местни жители освиркваха здравния министър Десислава Атанасова, в понеделник финансовият министър Симеон Дянков посети общината с предложение за разкриване на филиал на смолянската болница. Протестиращите отказват болницата им да става филиал на смолянската, без обаче да посочат конкретни причини. Все още не е ясно дали новият филиал на държавната смолянска болница ще изпълнява същите функции като закритата общинска болница и дали ще има същия брой отделения.

“БСП и ДПС са довели болницата в Девин до фалит. Това всички го знаят. И най-малко на тях им отива да организират такъв протест и да докарват хора от младежкото БСП или каквито са дошли. Още повече, че ние много ясно и точно им казахме, че ще им направим по-добра болница, по-добро медицинско обслужване, отколкото е било досега“, заяви Борисов.

“Хората от Девин знаят, че близо 240 млн. лева са дадени за път. Имат висша степен на глупостта – близо 1 млрд. лева за “Цанков камък”, близо 100 млн. лева е водното огледало на Кърджали и сега да дойдат да ми искат 3 млн. лева за това време точно, когато БСП и ДПС са безчинствали в тази област, ми се вижда абсолютно цинично. При положение, че им пратих вицепремиер, министър, в Девин и им казахме, че в рамките на един месец ние ще им организираме такъв център медицински, в който ще имат много по-добро обслужване отколкото досега“, възмути се Борисов.

Протестиращите пред МС разказаха пред медиите конкретни истории за свои близки, някои от които са починали заради дългия и труден път в планината до по-далечни болници.

"Наскоро тази пролет починаха четирима млади човека. От Девин ги закараха в Бърза помощ, от Бърза помощ докато ги препратят за Смолян, на излизане от Девин до бензиностанцията хората издъхнаха", разказа един от протестиращите от село Змеица, община Доспат.

"Едни кучета ги брани Бойко Борисов да се не утрепят, нали, а ние станахме от кучета по – долу", възмути се друга протестираща, която разказа как съпругът и е бил разкарван между Девин, Смолян и Пловдив и в крайна сметка кракът му е ампутиран.

Председателят на инициативния комитет на протестиращите Валентина Павлова обяви, че ще преминат към гражданско неподчинение, ако днес или утре не получат конкретно предложение, което ги удовлетворява.

Те настояват да се запазят четирите отделения на болницата - хирургично, вътрешно, детско и неврологично. Настояват да се осигурят средства за изплащане възнагражденията на работещите до затваряне на болницата. Друго искане е да се облекчат изискванията по клинични пътеки, както и изискванията за нивата на компетентност за отдалечените и труднодостъпни болници. Освен това искат да се възстанови целевата годишна субсидия за болници в планинските и труднодостъпни райони, съгласно Закона за лечебните задължения.

Павлова заяви, че девет месеца е имало уверения от страна на председателя на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова (ГЕРБ), че ще бъде направено всичко възможно болницата да заработи. “Юли е проведена работна среща със заместник-министъра на здравеопазването Минчо Вичев, както и управителя на НЗОК Пламен Цеков, д-р Даниела Дариткова. На нея е взето решение, че болницата трябва да заработи. Създадена е работна група, която да изготви програма, за да заработи болницата. Впоследствие програмата е отхвърлена и е заявено, че няма смисъл да се дават пари там, където изтичат като вода в пясък“, каза Павлова.

С протестиращите се срещна финансовият министър Симеон Дянков, който заяви, че по закон не може държавата да финансира общинска болница и нейните стари задължения, защото  това е задължение на ръководството на лечебното заведение.  “Трябва да започнем наново, с нова организация, която е през  държавно търговско дружество“, каза той.

Дянков съобщи, че в четвъртък ще има среща с представители на общината за уточняване на  детайлите по предложението. “Надявам се, че утре детайлите по  предложението ще се изчистят, за да може в петък те да гласуват  предложението, ако то стане - от понеделник започваме работа“, увери той.

Споделяне

Още по темата

Още от България