Борисов намекна, че е взел тежкото решение да не подава оставка

"Така че това много ги нервира", коментира премиерът по адрес на опонентите си

Борисов намекна, че е взел тежкото решение да не подава оставка

Премиерът Бойко Борисов даде знак, че не възнамерява да подава оставка и че важните решения, които анонсира в неделя, съвсем не са свързани с оттеглянето му.

"Тежките решения е важно, докато ги вземеш. Аз моите съм ги взел, въпросът е сега да си направя разчета", казва Борисов във вторник по време на поредния тур с джипа, докато беседва със седналия зад него зам.-регионален министър Николай Нанков.

В ситуация на продължаващи втори месец протести с искания за оставката на кабинета и главния прокурор, премиерът коментира: "Аз съм им подготвил решения – до 2-3 дни. Така че ще успокоим хората". Той далновидно не уточнява с какви решения точно ще успокоява хората, а Нанков добавя - "нека още да се почудят".

"Трябва да се взимат много важни, тежки решения за България. Зелената сделка чука на вратата, новите проекти, които трябва да се направят, за да могат ефективно да се ползват евросредствата... Имаме Covid-19, имаме болниците, имаме общините, имаме най-голямата икономическа и финансова криза в света, толкова много решения... Тежките решения е важно, докато ги вземеш. Аз моите съм ги взел, въпросът е сега да си направя разчета. Взехме тежките решения и ето - през полето и гората, през баирите... Какво се случи", казва Борисов докато сочи новостроящата се магистрала "Европа" и допълва: "Така че това много ги нервира".

След това насочва разсъжденията си към общественото недоволство и протестите:

"Остави ги да коментират. Те хората виждат всичко какво става. Двуличието ще им блесне със страшна сила. Рано или късно всичко излиза наяве... Един мой бивш министър (явно визира лидера на "Да, България" Христо Иванов -бел.ред.) само да се погледне в огледалото гузната си физиономия със записа дето му препратих".

Според Борисов "двуличието ще блесне със страшна сила". "Всичко рано или късно излиза наяве и става ясно защо, как и къде", коментира той.

Искат да вземат депутатските заплати. Ама аз и тук съм им измислил нещо, ще им хареса много в кавички. Сега ще има решения, много интересни решения. Така че ще успокоим хората."

По думите на премиера имало политическа партия с програма да влезе в парламента.

"Аз като ги слушах, че искат да съборят правителството и да влязат в парламента, за да са силна опозиция. А кой ще доведеш, за да си опозиция? Не ти ли е мила държавата, за да си опозиция на някой друг - всичко това ще спре".

Както винаги, инспекцията на Борисов бе предавана на живо във фейсбук страницата му, където се появи следният негов коментар:

"Години наред ме анализират, през последния месец непрестанно слушам какво трябва да направя и какво съм мислел да направя. Знам какво ще направя, решението е взето! До дни ще го обявя. Време е за решения!".

Докато тече живото излъчване, десетки потребители на фейсбук заляха профила на Борисов с искане за оставка и с куп нецензурни изрази, докато негови привърженици изразяват горещата си подкрепа си за него.

В последния месец Борисов и партията му ГЕРБ обсъждаха различни варианти за изход от създалата се криза с нарастващото обществено недоволство и продължаващите протести. Преди седмица Борисов дори свика извънредно национална конференция на ГЕРБ, за да съобщи намерението си да се оттегли от премиерския пост, но правителството да изкара мандата си докрай. На следващия ден обаче коалиционният му партньор Валери Симеонов, лидер на НФСБ, обяви от името на управляващите, че никакви оставки няма да има.

Независимо от всички "бонбонки" под формата на еврофонддове и други парични подаръци от бюджета, които премиерът анонсира в последния месец, напрежението ескалира. Миналата седмица полицията разтури блокадите на протестиращите в София, но това само засили решимостта на недоволните, които на следващата вечер вдигнаха нови палатки на "Орлов мост". В неделя вечерта Борисов пусна на Фейсбук страницата си снимка с внучетата си и анонсира, че е време за решения.

Докато всички очакваха да обяви такива, премиерът каза в понеделник, че иска оставката на президента Румен Радев.

Сега става ясно, че вижда спасението си в съшития с бели конци компромат срещу Христо Иванов покрай видеозаписа, на който се вижда как бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски се приближи до Иванов и му каза, че си е изключил телефона, защото неназован човек се е обадил на бившия виден представител на силовата групировка СИК Младен Михалев – Маджо. Както е известно, самият Борисов е свързван със СИК в периода на 1990-те, когато беше в охранителния бизнес. Сега обаче медиите на Пеевски и управляващите се опитват да внушат, че Маджо стои не само зад Христо Иванов, но и зад протестите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?