Борисов намекна за още смени в кабинета

Премиерът има претенции и към други министри, в понеделник ще обсъжда рокадите с Патриотите

Борисов намекна за още смени в кабинета

Премиерът Бойко Борисов допусна, че може да има още смени в кабинета, като заяви в събота, че има претенции към още министри. Той отказа да назове конкретни имена и посочи, че това тепърва ще се обсъжда. Борисов съобщи, че в понеделник ще има среща с коалиционните партньори от Патриотите, за да обсъдят имена за нови министри на мястото на подалите оставка заради смъртоносната катастрофа край Своге.

Преди ден оставки заради инцидента подадоха министрите на регионалното развитие Николай Нанков, на вътрешните работи Валентин Радев и на транспорта - Ивайло Московски.

Новите назначения ще са на ГЕРБ

”Новите министри ще съгласуваме с колегите от коалицията, имам идеи и предложения. Кандидатите ще бъдат от ГЕРБ, тъй като това е нашата квота по коалиционно споразумение и затова не виждам защо трябва да съгласувам тези оставки. Назначенията, като едно коалиционно правителство всеки от нас трябва да бъде съгласен и да може да работи с тези хора. Става дума за двамата вицепремиери, които са и ресорни. Имам претенции към още министри, но тепърва ще се говори за това с тях“, заяви премиерът пред журналисти във Варна.

”Не може да допусна да се хвърля сянка върху цялото управление заради една или друга грешка”, коментира той, след като участва в 11-я летен университет на младежката организация на ГЕРБ под мотото ”Само истината, НЕ на фалшивите новини“ в курорта ”Св. Св. Константин и Елена“.

Най-големият враг на ГЕРБ сме си самите ние

”Винаги съм казвал: Най-големият враг на ГЕРБ сме си самите ние. Когато допускаме грешки, много хора ме съдят от партията, съм безкомпромисен. Никак не е лесно. Това ми струва и безсъние, и нерви. Но най-вече всички хора, които отстраняваме в редки изключения, са кадри, които са израснали, работили много, допринесли много. В един момент трябва да се разделим, защото това е разликата между нас и БСП”, коментира Борисов.

Той разясни и каква именно е разликата между ГЕРБ и БСП: ”Купувал депутат избори, наричал хората дебили, след това няма значение. Предизвикал банкови кризи – два пъти в мандати на БСП падат банки. И сега: О, чудо!.Излиза Гечев и коментира – този, който направи по негово време пенсиите 3 долара на месец. О, чудо!.

”Ние не искаме да приличаме на другите, искаме да сме европейска партия и като има проблем, да носим отговорност”, каза още той.

Регионалното министерство е можело да спре пътя, но не го е направило

”Може би ще питате защо съм приел оставките на министрите. Имаме безспорен факт -17 души са загинали. Има въпроси. Нанков е прекрасен специалист, може би от най-добрите в сферата, но може ли ние да обясним на хората, че 5 писма са пратени и нямаме сили да отидем и да ги накараме да ремонтират пътя, щели сме да загубим гаранцията. Сега загубихме 17 човека“, каза Борисов.

”Трябва да сме неотклоними, когато има риск. БСП да говорят за строителство просто е смешно. Още им ремонтираме тяхното строителство. Аз по никакъв начин не ги съдя. Те са опозиция, могат да си говорят, както искат. На тяхната съвест тежи това, което са правили и което не са правили. Ние трябваше да си гледаме нас – сиреч можеше ли регионалното министерство да вложи сила, да отиде, да настои, да извика прокурори, полицаи, да спре пътя? Можеше. Не го е направило, затова се носи политическата отговорност“, посочи още премиерът.

Той коментира и новия орган, който предстои да бъде създаден, за да следи за пътната безопасност.

”Този орган дали ще е агенция или комисия няма значение. Факт е, че трима министри отговарят и това се е случило и се размива отговорността. За да не се размива, ние трябва да си понесем тази политическа отговорност - че се е случило при нас и изобщо не трябва да се влиза при темата, че и при другите се е случвало. Ние не искаме да приличаме на другите, искаме да сме европейска партия и като има проблем, да носим отговорност“, допълни Борисов.

Който иска да вози хора, ще си сложи колани

Той заяви още, че ”който иска да вози хора, ще вложи пари и ще си купи нови седалки с колани”.

”Колко години говорим за коланите в автобуса. Какво ни се отговаря – бранша има 20 хиляди автобуси, не всички от тях са приспособени да имат колани, защото са произведени еди коя си година. Питам - по-важно ли е да се отиде на екскурзия или да останеш жив. Тука парламентът се надявам да бъдете безапелационни във взимането на това решение”, каза Борисов.

”От 20 хиляди автобуса могат да станат 5 хиляди. Който иска да вози хора, ще вложи пари и ще си купи нови седалки с колани, ако иска това да е автобус. Ако не иска, няма да има. Тези хора е по-добре да не са отишли на екскурзия, вместо това да се случва и тук не трябва въобще да се коментира дали са приспособими, дали браншът ще загуби. Ако искаш да караш, слагаш колани – това трябва да бъде незабавно направено от новия министър”, разпореди премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?