Борисов: НАП от приходна агенция става и разходна

Кабинетът отпусна 212 млн. лв. помощ за заведенията и туризма

Борисов: НАП от приходна агенция става и разходна

За първи път в историята си бившата данъчна служба - Националната агенция за приходите (НАП), ще раздава пари на бизнеса заради пандемията с Covid-19, и от приходна агенция ще се превърне и в разходна. 

Това се разбра от думите на премиера Бойко Борисов, след като правителството отпусна 212 млн. лв. за подпомагане на работещите в секторите на туризма и ресторантьорството. Те пострадаха от най-много от въведените мерки заради коронакризата.

За заведенията – 156 млн. лв.

От тях 156 млн. лв. са за затворените бизнеси при частичния локдаун от 27 ноември до 21 декември. Средствата се осигуряват от оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност".

Това обаче става за сметка на други мерки за подпомагане на засегнатите от коронакризата фирми по време на първото затваряне на държавата от 13 март до 13 май. Двете мерки, които остават без финансиране, са за подкрепа на малки предприятия с оборот над 500 000 лв. и адаптиране на дейността на малките и средните предприятия в контекста на Covid-19.Това предизвика недоволството им и браншови организации се обявиха против пренасочването на парите с мотива, че не може всички средства да отиват само за заведенията. Към момента не е ясно останалите бизнеси, от които се взимат 156-те млн. лв., дали ще получат подкрепа от държавата за първия локдаун.

Новите 156 млн. лв. за работещите в заведенията ще се дават от Националната агенция по приходите (НАП), за да става разплащането по-бързо.

"Министърът на финансите, заедно с колегите от НАП и парламента, извършиха огромна работа, за да можем от приходна агенция да я превърнем в разплащателна, така че по-най-бързия начин парите да стигат до бенефициентите", каза премиерът Бойко Борисов.

Приемането на документи за кандидатстване, обработката и изпращането на помощта ще става изцяло по електронен път. "Заложени са изключително кратки срокове за подаване на проектни предложения - две седмици и за предоставяне и изплащане - една седмица", каза министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

По-късно през деня НАП съобщи, че започва да приема заявления от 21 декември, като това ще става през портала за електронни услуги на агенцията.

Във вторник ресторантьорите поставиха ултиматум на правителството за незабавно отваряне на заведенията след 21 декември. Хотелиерите също искат яснота, дали ще могат да работят по празниците. Хотелите не са затворени, но ресторантите към тях нямат право да работят.

За туризма – 56 млн. лв.

Кабинетът отпусна други 56 милиона лева за подкрепа на туризма.

От тях с 51 милиона лева ще бъдат подпомогнати безвъзмездно близо 1600 предприятия, които са в сферата на туроператорската и туристическата агентска дейност, информира вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Държавната помощ ще бъде предоставена на туроператори и туристически агенти. Те ще получат  4% от сумата на декларирания от тях годишен оборот без ДДС за 2019 г. Средства ще се използват приоритетно за компенсиране на загуби, произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, както и от удържани от доставчици на услуги суми.

Изплащането на средствата може да се забави, защото се чака нотификация от Европейската комисия е посочено в съобщението на Министерския съвет.

Останалите близо 5 млн. лв. се отпускат като допълнителни разходи по бюджета на Министерството на туризма за 2020 г. Те са за изплащането по 35 евро на седалка за всеки турист дошъл с чартър в България със самолет с не по-малко от 100 места. Тази помощ ще се изплаща до две години след отмяната на извънредното положение.

АИКБ: Всеки бизнес със спад на оборота над 40% трябва да бъде компенсиран

Бизнесът не остана докрай доволен от мерките и поиска още пари.

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) прати писмо до премиера, в което настоява не само затворените в момента бизнеси да получат компенсации от дръжавата, но и всички икономически дейности, които отчитат спад на оборотите над 40-45% заради коронакризата. Според асоциацията една сума от 150 млн. лв., като допълнение към 156-те милиона от днес, е достатъчна и напълно поносимо да бъде отделена от бюджета, разчетен да завърши годината с 5 млрд. лв. дефицит.

Работодателската организация настоява да бъдат компенсирани фирмите от авиационния бизнес, както и хотелите и търговските обекти, които са свързани с туризма. "Спадът на приходите от продажби според нас е много по-обективен критерий от това дали дейност на предприятие е преустановена с акт на държавен орган, тъй като същото предприятие може да извършва и други дейности, които не са спрени и чрез тях да има по-малък и дори никакъв спад на приходите", посочват от АИКБ.

Еврокомисията вече разреши в условията на пандемия държавите членки да предоставят държавна помощ към непокритите фиксирани разходи до 90% за микро и малки и до 70% за средни и големи предприятия при спад на продажбите с най-малко 30%. 

За община Девня – 5 млн. лв.

Правителството отпусна и близо 5 млн. лева на община Девня за изграждане и ремонт на пътя до пристанище "Варна-запад".

Инфраструктурата се изгражда във връзка с реализацията на проекта за нова инсталация за производство, опаковане и съхранение на сода бикарбонат за 60 млн. лв. от "Солвей Соди" АД. Техният проект има сертификат за първокласен инвеститор.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?