Борисов нападна член на новия ВСС заради провала по делото "САПАРД"

ОЛАФ недоумява защо при едни и същи данни по аферата в Германия има осъдени, а в България - не

Джовани Кеслер и Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов открито нападна члена на новия Висш съдебен съвет (ВСС) Калин Калпакчиев, избран от квотата на съдиите, заради краха на делото за пране на пари по аферата "САПАРД". Калпакчиев бе председател на състава на Софийския апелативен съд (САС), който миналата седмица оневини всички подсъдими в процеса.

"Съдията по делото беше един от хората, които бяха най-против министър Цветанов", обяви в четвъртък Борисов след среща с МВР шефа Цветанов и директора на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Джовани Кеслер.

По време на пресконференцията Кеслер изрази недоумението си защо при наличието на абсолютно еднакви доказателства за аферата "САПАРД", в Германия още през 2008 г. бяха осъдени двама немски граждани, а в България на втора инстанция се стигна до тотално фиаско и оправдаване на подсъдимите. Засега такъв е резултатът  и по двете образувани у нас дела - за източване на 7.5 млн. евро от програма САПАРД, и за пране на пари.

Тежките осъдителни присъди по двата казуса, четени през 2010 г. на първа инстанция съответно от настоящия председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев и от съдия Румяна Ченалова (която гледа и делото "Октопод" – бел. ред.) бяха отменени т. г. от САС.

По делото за източването на средствата от САПАРД апелативните съдии върнаха случая за доразследване на прокуратурата, като в мотивите си записаха безпрецедентно остри критики към работата на Георги Колев. Така например бе посочено, че той буквално е преписвал в решението си обвинителния акт срещу Марио Николов, съпругата му Мариана и още трима, като некоректно е тълкувал доказателствата, правил е откровено неверни изводи, без дори да посочи мотиви.

Осъдителните присъди по делото за пране на пари също бяха отменени от САС миналата седмица, без обаче казусът да бъде върнат на прокуратурата, както се случи с първия процес. При произнасянето на решението си съдия Калин Калпакчиев посочи накратко, че прокуратурата сама е "минирала" разследването си, разделяйки престъпленията и техните предполагаеми извършители в две дела.

"Има нещо притеснително в този случай. Той беше български, но и германски, тъй като измамата е извършена едновременно и в двете държави. Вече има транснационални въпроси, а не национални. По този случай вече има наказание и в Германия – за едно и също събитие и при едни същи доказателства. В България лицето беше осъдено на първа инстанция, оправдано на Апелативен съд и сега зависи от Касационния съд", коментира в четвъртък шефът на ОЛАФ Джовани Кеслер след среща с премиера Бойко Борисов.

По думите му казусът "САПАРД" трябва да бъде детайлно анализиран, за да стане ясно дали диаметрално противоположното развитие на разследванията в Германия и у нас се дължи на различните закони в двете страни или на проблем във функционирането на българската съдебна система.

"Трябва да се разбере - как по едни и същи доказателства в една държава едни лица са осъдени, а в друга не са. Трябва да се разбере дали проблемът е в законодателството на една държава или в съдебната система. Има една поука от тази история – няма причини и никакъв смисъл да има две съдебни процедури по един факт – българо-германски. Това е загуба на време, на ресурс и може да доведе до нечестно решение на съда – или в България, или в Германия е нечестно. Не може за едно и също нещо единият да е оправдан, а другият наказан. Не може да има две различни прокуратури, работещи по различни начин", добави Кеслер с уточнението, че по презумпция съдебната власт трябва да бъде независима от правителството.

Борисов също заяви, че е споделил с шефа на ОЛАФ тревогата си за обрата по двете дела "САПАРД", като добави, че ще изчака окончателните присъди по казуса, за да коментира по-подробно.

По време на срещата си двамата са обсъдили и идеята за създаването на длъжността европейски прокурор, който да действа на територията на всички европейски държави. Според двамата така ще се подобри взаимодействието с държавните обвинения в страните членки. Борисов е поел и ангажимент да повдигне въпроса по време на заседание на Европейския съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?