Борисов нападна съдия Нели Куцкова

Сн. БГНЕС

”Не ми се вижда сериозно определени съдии, които са били политици или са кандидатствали за политически постове да се правят на обективни”, заяви министър-председателят Бойко Борисов в предаването ”Годината” по Дарик радио.

Той визира съдия Нели Куцкова от Софийския апелативен съд, която е кандидат за председател на съда и един от магистратите, които протестираха открито заради решението на ГЕРБ да бламира съдебната реформа.

Тя е била заместник-министър на правосъдието в служебния кабинет на Стефан Софиянски и кандидат за вицепрезидент.

”Бих коментирал само определени съдии, които са били политици или са кандидатствали за политически най-високи постове. С цялото ми уважение към тях, не мисля, че това е лошо, но след това пък да се правят на обективни пък съдии, не ми се вижда сериозно – те вече са участвали в политическа битка”, каза още премиерът.

Попитан за кого говори премиерът даде за пример съдия Нели Куцкова.

”Тя беше кандидат за президентска двойка. Изведнъж след това почва да се изживява за последна инстанция като независима съдийка, но тя е била вече избирана или е кандидатствала от политическа сила”.

На въпрос как ще коментира факта, че в съдийските протести се включи и председателят на ВКС Лозан Панова Борисов отговори:

”Бих коментирал само, че когато беше изборът на г-н Панов, а той беше от този Висш съдебен съвет, и много скоро същите тези хора го хулеха по безобразен начин, че той е кандидатура едва ли не моя, на ДПС, на кой ли не. Хубавото е, че архивите остават и същите медии, които сега го възхваляват, тогава го сриваха със земята и това до голяма степен обяснява колко е лошо да се говори само за личности. Ние трябва да поставяме институциите като важните, а кой ги управлява за момента – дали е кабинет, президентство, съд, прокуратура, това няма значение. Ние трябва да подредим така институциите, че личностите в тях да имат символично значение”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?