Борисов нападна Трифонов и се скри от депутатите: Излиза в отпуск

Борисов нападна Трифонов и се скри от депутатите: Излиза в отпуск

Премиерът Бойко Борисов няма да се яви пред депутатите, защото "излиза в отпуск". Това обяви той в четвъртък следобед, малко след като новото мнозинство в парламента начело с "Има такъв народ" реши да започне работа с ревизия на кабинета "Борисов" и извика премиера в петък да дава обяснения по Плана за възстановяване и устойчивост, който България трябва да внесе в ЕС.

"Томислав Дончев ще ме замества от утре, тъй като излизам в отпуск. Имам да свърша много работа - и в партията, и да подготвим добро правителство, а не искам да нося две дини под една мишница. В 9 часа да депозирате плана за възстановяване - ако искат да го приемат, ако искат да го отхвърлят, ако искат да го надградят, ако искат да пишат нов", заяви Борисов пред министрите си.

Самият той се отказа от депутатското си място в парламента, освен това реши да излъчи друг кандидат за премиер, който да се опита да състави правителство в новото Народно събрание – Даниел Митов.

В четвъртък сутринта обаче стана пределно ясно, че ГЕРБ няма шанс да събере мнозинство за правителство. Макар и победител, ГЕРБ остана в пълна изолация, след като останалите пет партии се консолидираха около втората политическа сила "Има такъв народ" и избраха депутата им Ива Митева за председател на парламента, след което приеха дневния ред за работата си в петък.

Очевидно обяснението, че работи за нов кабинет, е същата димка, каквато ГЕРБ пуснаха през септември миналата година с внасянето на нова конституция, за да избегнат подаването на оставка.

Сега Борисов поднови риториката срещу опонентите си, която използва по времето на антиправителствените протести миналото лято.

"Възхищавам се на младите хора, които се бунтуват и все са недоволни, защото искат да са по-добре и по-добре. Но съжалявам искрено, че бяха използвани от платените протестъри, за да се намърдат старите муцуни и да вземат държавни коли или да са в парламента", каза той.

"Нито Вигенин е ново лице, нито Атанас Атанасов, нито Мая Манолова, нито Корнелия Нинова, нито Христо Иванов", допълни Борисов и продължи:

"Ако ви трябвам, знаете къде да ме намерите. Ще поработя сериозно върху новия кабинет, за да може нашите избиратели, които ни поставиха на първо място, а не като тези на пето и шесто, а са най-гласовити, а да дадеме визия как ще изглежда един евроатлантически кабинет."

Борисов нападна партията на Слави Трифонов, която отказа да влезе в капана на ГЕРБ за обединение на двете партии около проект за мажоритарна избирателна система. Трифонов иска мажоритарен вот от 2016 г., но партията му сега обяви, че това не е дневен ред, защото няма мнозинство за подобни промени.

"Не мога да бъда ябълка на раздора. Отказах да бъда депутат, да бъда премиер. Но още първия ден има излъгани очаквания. Защото се говореше много усилено за искане за мажоритарен вот и дори бе казано, че отказът от това е държавен преврат. Затова ние ще си внесем законопроекта, но онези, които толкова години говориха, че е най-важното да има мажоритарен вот, ще се плъзнат по популистката плоскост да направим партийната субсидията 1 лев и да вкарат цялата политическа класа в ръцете на олигархията, на тези които във всяко интервю не пропускат да кажат, че са платили протестите. Така че съм убеден, че това ще стане в парламента", каза Бойко Борисов.

Накрая увери: "През няколкото дни, в които ще бъдем кабинет, ще си изпълняваме ангажиментите".

В четвъртък Борисов депозира оставката на правителството си в деловодството на парламента. Кабинетът ще продължи да изпълнява функциите си до избора на нов или до назначаването на служебно правителство от президента.

Споделяне

Още по темата

Още от България