Бой по спекулата

Борисов нареди: Анализирайте великденското поскъпване и търсете мерки

Земеделският министър заплаши да спре субсидиите на производители, ако си играят с цените

Борисов нареди: Анализирайте великденското поскъпване и търсете мерки

По разпореждане на премиера Бойко Борисов, ще се анализира поскъпването на някои хранителни продукти във връзка с наближаващите великденски празници и ще се търсят мерки и решения.

Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след заседанието на правителството във вторник.

"Случва се така, че покрай Коледа и покрай Великден някои се опитват на принципа "ден година храни" да реализират печалба. Затова премиерът разпореди – до петък моите заместници ще проведат срещи с производителите на свинско, на яйца и на агнешко", обясни Найденов, който, откакто е министър, периодично гони спекуланти, непочтени производители, нелоялни търговци, нелегални вносители и разни стопански субекти, които изкривяват чистата и прозрачна пазарна среда у нас.

"Когато се върнем в петък, разпореди той, аз, министър Дянков и министър Трайков, да направим анализ на ситуацията на цените на пазара и ако някъде има спекула, да се търси къде е тя", продължи министърът да разказва какво е поискал от него премиерът.

Найденов обясни още, че не бива производителите да бъдат обвинявани "директно и априори".

"Много често те произвеждат и предлагат на търговците на нормални цени, но след това по веригата цената до крайния потребител отива до небесата", разкри земеделският министър.

По думите му – ако производителите необосновано вдигат цените, използвайки наближаващия празник, "ще има корекции по отношение на намеренията на държавата към тях като субсидии".

"Няма как като общество ние да субсидираме определени сектори и тези сектори "за благодаря” преди двата големи празника да се случва едно и също всеки път, трябва да се сложи точка, ако вината е в производителите", каза още Найденов.

"Ако е някъде по търговската верига, на доставчици, търговци, големи търговски вериги, има други институции, които трябва да следят тези процеси", завърши той.

Животновъди: Не могат да ни спрат субсидии, които не получаваме

Животновъдите реагираха остро на заканата на Найденов. “Държавата не може да ни вземе нещо, което не ни е дала”, заяви председателят на Асоциацията на свиневъдите Димитър Рогленов, цитиран от БНР.

“И до момента не сме получавали субсидии пряко за произведена продукция. Така че не виждам какво да ни спрат, като не ни е дадено. Има обещания, но на практика нямаме досега нито един лев подпомагане. Аз не виждам да се е вдигнала цената на месото в магазините. Може да видите от статистиката какво е увеличението на цената на месото за една година. Може би много по-малка отколкото е инфлацията за тази една година. Нашият сектор е бил обречен на унищожение”, каза Рогленов.

Според Бойко Синапов от Асоциацията на животновъдите контролът би трябвало да се насочи към търговци и прекупвачи, които спекулират с цените.

“Проведохме няколко срещи и се чувам с колеги от цялата страна – с производители овцевъди, които подготвят стоката си за Великден, агнетата. Ние се съобразяваме с цялата ситуация – бедното потребление в държавата и обявихме цена на живо тегло 6 лева. И в магазинната мрежа по-скъпо месо от 12-12.50 лева – това вече е спекула на търговците. Нека органите и министерството да се обърнат към търговската мрежа, там да контролират нещата. Нашият потребител да не си купува агнешко за 15-16 лева”, коментира Рогленов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?