Борисов нареди да се пипне внимателно "неизбежната отбрана"

"Защото утре някой може да застреля деца, както берат череши"

Борисов нареди да се пипне внимателно "неизбежната отбрана"

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите на правосъдието и на вътрешните работи "много внимателно" да прецизират текстовете, свързани с "неизбежната отбрана" в Наказателния кодекс.

Това става ясно от стенограмата от правителственото заседание. Темата не беше в дневния ред на министрите, но Борисов я поставя в края на заседанието. Поводът е последният случай от Пловдив, при който медик застреля влязъл в гаража му крадец. Поради липса на информация първоначално мнозина се обявиха в подкрепа на д-р Иван Димитров. Във вторник обаче от прокуратурата обявиха, че той не е действал при неизбежна самоотбрана, а е наблюдавал крадеца в продължение на около 20 – 30 минути, след което и изпразнил цял пълнител по него.

Премиерът призовава да се спре с "философстването" по темата за "неизбежната отбрана" и да се проведе широка дискусия с представители на неправителствени организации, юристи, магистрати. Промените в Наказателния кодекс да се направят разумно, а не емоционално и под натиска на общественото недоволство, призовава още премиерът.

"Не минавайте в крайности, защото утре може някой да застреля деца, които берат череши в двора му, не че е правилно. Друг може да покани някого на кафе, да го застреля и да каже "нападна ме". Сиреч, практиката съдебната в световен мащаб познава какви ли не инциденти и случаи, така че настоявам действително в този термин "неизбежна отбрана" да бъде ясно формулирано, ако е неясно сега, при какви условия – при взлом, нощно време, затворен обсег….", казва Борисов.

Той уточнява, че "колегите коалиционни партньори" са за разширяване обхвата на "неизбежната отбрана".

"Но ви моля, бъдете разумни, а не емоционални и не под натиска на това, което се случи в Пловдив. В спокойна обстановка с неправителствени организации, с юристи, с адвокатурата, с всички, които имат отношение, прокуратурата, със съдиите. Просто не бързайте, изпипайте го добре, защото е ясно, че е дошло времето, а и темата излиза периодично при всеки подобен инцидент, но да се поддаваме на крайности – не съм съгласен. Защото, да – в някои щати (в САЩ – бел. ред.) всеки носи оръжие, но ако върнете в последната една година колко случаи на масови убийства на деца, на случайни хора се получават и какви протести там в обратната посока, виждате, че действително нещата никак не са прости за урегулиране", казва премиерът.

Той иска да бъдат внесени в парламента такива законодателни промени, които да имат обществена подкрепа и няма да създадат някакъв допълнителен проблем.

След което Борисов дава думата на коалиционния партньор "Краси". Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов съобщава, че има един примерен текст. Уточнява, че "те са не само по този член за неизбежната отбрана за разширяване на обхвата, но и по други текстове". От изказването му не става ясно какви са текстовете. Единственото уточнение е, че "той (законопроектът – бел. ред.) не е радикален, но да можеш да използваш оръжие да се отбраняваш, но става въпрос за законно притежавано такова".

Каракачанов информира, че може би още днес ВМРО ще раздаде законопроекта в Народното събрание на "колегите" от парламентарните групи да го видят. Към момента на страницата на парламента няма публикуван такъв законопроект.

Борисов дава думата и на правосъдният министър Цецка Цачева. Тя се съгласява, че текстовете имат необходимост от прецизиране. Смята, че това трябва да стане "изключително внимателно, като се вземат под внимание всички решения на Конституционен съд и какво е вървяло през годината по тези състави".

"Няма българин, който да не подкрепи решение, в което, ако някой ти влезе в дома, когато семейството ти е там, да те обира, особено пък, ако е и въоръжен. Дори и да не е въоръжен, от стреса може да получиш и инфаркт, да умреш, може всичко да се случи, че човекът не може да защити семейството си. Това дълбоко накърнява. И ние само да философстваме – не съм съгласен", добавя Борисов.

И отново повтаря, че не иска повече дебата да се отлага, но иска да се направи максимално разумно, а не под влиянието на конкретния случай. "Защото сутрин бюлетините са пълни с битови убийства – баща-син, тъст-зет и подобни и ще каже "ми той замахна и аз в неизбежна самоотбрана го убих", доразвива тезата си Борисов.

Противозаконното отнемане на автомобили

Премиерът информира, че МВР подготвя законови промени и във връзка с противозаконното отнемане на автомобили. След което подробно обяснява и защо става въпрос за "отнемане", а не за кражба.

"Защото, когато го хванеш вътре в автомобила той казва "валеше дъжд и ми беше студено и аз влязох вътре". И затова сега майсторите крадци на коли не крадат, той влиза с лаптопа, сяда, запалва колата и слиза. Дори полицията, виждате колко крадци излови в последната година, влиза той и казва "беше ми студено, аз не крада". Слиза си големият крадец с лаптопа под мишница, качва си се на другата кола и си отива. Тогава се включва съучастник на ниско ниво, взима колата и почва да я придвижва. Ние хващаме на практика ниското ниво, което е само шофьорът. И това става всяка нощ и това трябва да се промени. Как не е кражба на кола?! А какво е? Но този текст "отнемане" знаеш ли колко предимства дава на крадците пред гражданите", разяснява казуса с кражбите на автомобили Борисов.

И отново призовава текстовете да се направят внимателно и разумно, след широк обществен дебат.

"Затова хората все по-малко вярват на институциите, затова почват да викат "гледайте там някъде как има здрава ръка, как всичко се решава. Хората искат справедливост и решения от нас, да чуят и да са сигурни, че като си легнат, ако някой им влезе, може да се защитят", заключава Борисов и закрива правителственото заседание.

Споделяне

Още по темата

Още от България