Борисов нареди "Джи Пи Груп" да бъде извадена от проекти с европейско и държавно финансиране

Мощната строителна компания побърза да се откаже от най-голямата си поръчка

Борисов обяви изхвърлянето на "Джи Пи Груп" от строителните проекти в Мулдавския манастир, сн. МС

Премиерът Бойко Борисов нареди най-голямата строителна компания "Джи Пи Груп" да бъде извадена от проектите с европейско и държавно финансиране. Освен това поиска фирми с нарушения повече да не участват в търгове.

Разпорежданията му към пътната агенция идват след като Европейската комисия сезира ОЛАФ и тя вече проверява твърденията за корупция и машинации при спечелени от "Джи Пи Груп" европроекти, разкрити в разследване на сайта "Биволъ". Същата строителна компания е във фокуса на общественото недоволство и заради скандалите около ремонта в центъра на София.

"Не мога да допусна, при толкова усилия, които полагаме, единствените ми претенции към строителните компании са били качество и срок. Възложих на председателя на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Светослав Глосов, спазвайки закона, да намери форми още днес "Джи Пи груп" да се извади от проектите с европейско и държавно финансиране", заяви премиерът пред журналисти в петък по време на проверка на ремонта на Мулдавския манастир "Св. Петка" край Асеновград.

"Аз не съм разследващ орган, моята политическа воля стига дотам всеки, който е заподозрян и тече разследване, да го извадя от конкурсите и да си докаже правотата и невинността. Проверки навсякъде" , каза още премиерът, в отговор на репортерски въпрос дали ще разследва "Джи Пи Груп".

През настоящия програмен период (2014 – 2020) самостоятелно или като част от обединения "Джи Пи Груп" има спечелени напълно законно обществени поръчки и проекти за около 600 млн. лв. от еврофондовете, показва справка в публичните регистри.

Компанията е изпълнила или е в процес на изпълнение на проекти, финансирани от оперативните програми "Транспорт", "Регионално развитие", "Околна среда", "Иновации и конкурентоспособност", показва публичният модул на ИСУН.

 Малко след изявлението на Борисов "Джи Пи Груп" съобщи, че се отказва от най-голямата спечелена поръчка тази година – тунела "Железница".

Премиерът припомни, че и друг път е постъпвал безкомпромисно. "Помните, когато в Ямбол 19 км готова магистрала "Тракия“ - за това, че една чужда компания беше спестила от асфалта и ги накарах да я асфалтират повторно. За Ябланица - анулирах търг за над 100 млн. лева и след това се получи по-евтина цена. Няма да дам да ми се петни името. Така, че докато си защитят правотата - нямат работа да участват в конкурси", закани се министър-председателят.

Това не е първият път, когато премиерът отстранява "Джи Пи". През 2016 г., възмутен от въпрос дали когато се гледа в огледалото, вижда Пеевски, Борисов спря крупна обществена поръчка за магистрала "Хемус" . Той обясни това с "витаещи съмнения", че е поръчката е спечелена от близката до Делян Пеевски фирма "Водстрой 98" "Джи Пи Груп", свързвана с директора на "Лукойл България" Валентин Златев, който отрича да има такава връзка.

Глосов: Няма как да прекратим договори с "Джи Пи Груп" в изпълнение

"В момента “Джи Пи Груп" участва в проект по линия на трансграничното сътрудничество за изграждане на пътя от Кърджали до новия граничен пункт до Рудозем. Този договор не може да бъде прекратен", каза Светослав Глосов в отговор на премиерското нареждане. По думите му ще има допълнителна проверка на две други участия на фирмата в изграждането на инфраструктурни обекти.

Малко след изявлението на Борисов "Джи Пи Груп" съобщи, че се отказва да строи тунел "Железница".

"Джи Пи Груп" се отказа доброволно от тунел "Железница"

Преди дни пътната агенция съобщи, че ще изчака решението на съда за подписване на договора с обединение начело с "Джи Пи Груп" за изграждането на тунела, чиято стойност е над 185 млн. лв. без ДДС. Този търг се обжалва от гръцката "Актор".

От "Джи Пи" се мотивират с "обществения интерес от предотвратяване на огромните загуби на държавния бюджет и в подкрепа на пътната безопасност". Според ръководството на компанията, заради започналите проверки има реална опасност да не се спази графика за изпълнение на тунела. Така има риск България да загуби финансирането на цялата магистрала "Струма" и да се наложи да върне парите в бюджета на ЕС.

Всички фирми с нарушения без право да участват в търгове

След посещението в Мулдавския манастир премиерът направи инспекция и на разширяването на пътя Пловдив – Асеновград, който по думите на строителя се превръща във "вътрешен булевард" между двата града.

Проектът на този път се оказа объркан от АПИ – липсваха локали, които да обслужват предприятията край пътя, нямаше осигурени и връзки. Това наложи препроектиране и осигуряването на допълнителни средства от държавата за завършването на обекта, който ще бъде с магистрален габарит и готов окончателно през следващата година.

По време на инспекцията на пътя Бойко Борисов съобщи, че всички фирми с нарушения няма да бъдат допускани занапред до участие в търгове.

"Издал съм заповед на "Глосов – проверки навсякъде. Фирмите, които не спазват и са в нарушение няма да участват на търгове. Няма да се занимавам всеки ден и с това кой бърка асфалта", каза Борисов.

"Ние ще почерпим, ако това стане", каза Юлиян Инджов, собственик на "ИСА 2000", която извършва разширението на пътя Пловдив – Асеновград.

След което Бойко Борисов нареди на шефа на АПИ да сезира прокурорите, ако нещо не е наред с изпълнението на пътя, защото той не разбира от асфалт.

Премиерът заяви още, че е възложил на АПИ с Института по пътища и мостове да следят стриктно за качеството на пътната настилка.

"Има фирми за надзор и компетентни хора, които получават заплата за това, ако са го проспали - прокуратурата да ги обвини и да ги вкара в затвора", каза Борисов.

"Джи Пи Груп" с поръчки за около 600 млн. лв. от еврофондовете

"Джи Пи груп", която оглавява класацията на "Капитал 100" на най-големи строителни компании по приходи за последните две години, е спечелила само от еврофондовете поръчки за около 600 млн. лв. през настоящия програмен период 2014 – 2020 г. - самостоятелно или в обединения. Отделно печели големи поръчки, финансирани с пари от държавния бюджет.

По-големите от тях са строителството на метрото (192 млн. лв.), западната дъга на околовръстното шосе на София (102 млн. лв.), ремонта на центъра на столицата (22 млн. лв.), пречиствателната станция в Асеновград (37.5 млн. лв.).

В обединения "Джи Пи Груп" спечели и търговете за тунел "Железница" (185 млн. лв.), както и за ремонта на трасето на трамвай №5 в София (40 млн. лв.), но за тях все още няма подписани договори.

Останалите поръчки с пари от ЕС са основно за енергийна ефективност на обществени и жилищни сгради в различни общини - Берковица, Нови пазар, Разлог, Свиленград, Шумен, Пазарджик. Те са на по-малка стойност - от 200 хил. до 2.5 млн. лв.

Един от последните подписани договори с европейско финансиране е за повишаване на енергийната ефективност на "Джи Пи Груп" по Иновации и Конкурентоспособност" за близо 4.9 млн. лв. Договорът е подписан на 1 август 2018 г. със срок на изпълнение 2 години Половината от парите са безвъзмездна помощ, а останалата част се осигуряват от компанията. Средствата ще се използват за купуване на нова трошачно-пресевна инсталация, нов кариерен верижен багер, 2 броя нови колесни челни товарачи и нов съчленен дъмпер. Те ще се използват на производствената площадка на "Джи Пи Груп" на кариера "Тери" в село Ошане, област Видин.

"Джи Пи груп" е компанията, за която премиерът Бойко Борисов каза, че има "витаещи съмнения", че е свързана с шефа на "Лукойл България" Валентин Златев и по тази причина прекрати свръхскъпия търг за строителството на магистрала "Хемус".

Официално мажоритарни собственици на "Джи Пи Груп" са Георги Василев и Владимир Житенски. Връзката със Златев идва от Житински, защото "Джи Пи Груп" е изградила или модернизирала над 100 бензиностанции на "Лукойл", хотели на фамилия Златеви, включително строящия се в момента хотел "Хаят" в София. Съпруга на Георги Василев пък е Анна Шехтова - близначка на манекенката Боряна Шехтова, която е майка на сина на избягалия в Дубай Христофорос Аманатидис-Таки, чиито обвинения за организиране на престъпна група за разпространение на наркотици бяха свалени от прокуратурата през 2014 г., посочва "Капитал".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?