Борисов нареди ГЕРБ да не издига шеф на КЗК заради бойкота на ДСБ

Според Радан Кънев в момента се финализират задкулисните договорки за новия състав на КЗК чрез разпределяне на обичайните партийни квоти

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов нареди от Брюксел депутатите от ГЕРБ да не издигат кандидат за председател на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и да не участват в процедурата по избра на новия ѝ състав, след като ДСБ и гражданската квота в Реформаторския блок са отказали да предлагат свои кандидатури. "Много долна политика се води и затова няма да им дам възможност да си градят политическите стратегии анти-ГЕРБ и на нашето желание за стабилност и добре работеща държава", коментира Борисов в понеделник по повод позицията на ДСБ.

Преди това лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви: "В момента се финализират задкулисните договорки за новия състав на Комисията за защита на конкуренцията като се разпределят обичайните партийни квоти, зад които прозират ясни корпоративни квоти в бъдещия състав на комисията. Ние сме принципни противници на това КЗК да се занимава с обществени пръчки." Според Кънев с новия закон за обществените поръчки, който реформаторите не подкрепили, се дават допълнителни правомощия на председателя на КЗК и той се превръща във властелин за обществените поръчки.

Борисов нападна лидера на ДСБ Радан Кънев и другите депутати - опозиционери от Блока заради противоречивата им позиция, която нарече "малко шизофренна", "маймунджулък" и "глупост".

"Повече няма да нося отговорност и да позволявам някой да руши репутацията на ГЕРБ, на Цветанов или който и да било. Мъчим се да постигнем консенсус, за да се избере нов състав на КЗК, а ни казват предварително, че каквото и да изберем, то е мафия. Затова съм възложил да намерят законов начин ГЕРБ - или да прекратят процедурата, или да не участват. Няма да дам повече върху нас да се упражняват и да се правят на морално чисти, защото не са. Или да седнат на масата на преговорите и да изберат състав, който да се ползва с доверие и да работи, защото очаквам от нея работа“, заяви Борисов.

"Това, което прави ДСБ е чисто заболяване – участват в управлението, а се правят на опозиция. Техните членове са министри, зам.-министри, областни управители. И изведнъж казват: ние няма да участваме. Тогава защо сте в парламента, каква ви е ролята там? Хванах им тактиката и няма да дам на ГЕРБ повече да се върже на това. Дърпат се от парламента остават двама – трима души в залата, гласуват една част от БСП и ДПС с нас и те на другия ден казват – виждате ли те са заедно”, поясни Борисов тактиката на ДСБ.

Той изтъкна, че с оттеглянето на ПГ на ГЕРБ от процедурата ще блесне цялата истина, че Радан Кънев обслужва БСП и ДПС."

По думите му Росен Желязков (бившият главен секретар на МС, предложен от ГЕРБ за шеф на КЗК -бел.ред.) винаги е "работил с нас, защото е брилянтен юрист и експерт".

"Той получи огромна атака, след като паднахме от власт, абсолютно незаслужена, и това се видя в случая "Костинброд". За него ще е много лоша услуга, ако го изберат за председател на КЗК - не че няма качества, не че не е брилянтен, но веднага ще дадем повод на тези господа да си правят своята политика, която е в ущърб на всички. Да седнат и да кажат кого предлагат. Много ги обичам, много ги уважавам, но тактиката им ми е ясна и няма да позволя да работи", заяви Борисов.

Изслушването на 11-те кандидати е насрочено за сряда

Депутатите вече номинираха общо 11 кандидати за антимонополния орган. Избрани ще бъдат седем от тях, като имената на новия председател и заместника му са предварително известни, тъй като за двата поста има само по един кандидат. Срокът за внасяне на номинации изрече на 2 март.

По план всички 11 кандидати трябва да бъдат изслушани от икономическата комисия в сряда, преди Народното събрание да пристъпи към избор.

Мандатът на старата Комисия за защита на конкуренцията изчете през 2015 г. За председател на новия състав на КЗК от ГЕРБ предлагат Росен Желязков, който понастоящем е съветник на премиера Бойко Борисов. Той беше главен секретар на МС в първия мандат на ГЕРБ. Ръководител е администрацията на Столична община, докато Борисов беше кмет. Желязков беше оправдан по делото за фалшивите бюлетини, които бяха открити в печатницата в Костинброд преди парламентарните избори през 2013 г. Желязков е завършил право в Софийския университет.

ГЕРБ са внесли и кандидатура за член на КЗК - Георгица Стоянова. Тя е завършила право в Югозападния университет в Благоевград и в момента е директор на дирекция "Правно-нормативна дейност" в Министерството на отбраната.

Патриотичният фронт предлага за зам.-председател на КЗК Димитър Кюмюрджиев. Сега той е зам.-министър на отбраната, а от 1997 до 2003 г. е бил член на антимонополната комисия.

Изненадващо ДПС предлага за член на КЗК бившия конституционен съдия Пламен Киров. Очакваше се той да бъде номинация на АБВ, тъй като Киров ръководеше Правния съвет на президента Георги Първанов, избиран и за двата си мандата с гласовете на ДПС.

Кандидатурата на Киров е внесена от тримата съпредседатели на ДПС - Мустафа Карадайъ, Рушен Риза и Четин Казак.

БСП има две номинации – депутатът Кирил Добрев и Анна Янева.

От Реформаторския блок са издигнали Красимир Витанов.

АБВ са издигнали Николай Илиев.

Номинирани за членове на КЗК са още и Стамен Гърбелов (БДЦ), Калинка Павлова (БДЦ) и Кирил Дойчинов (номиниран от отцепилият се заедно с Лютви Местан бивш депутат от ДПС Муса Палев).

Междувременно Българският институт за правни инициативи (БИПИ) излезе с позиция, с която "остро възразява срещу опитите на парламента да изключи неправителствения сектор, медиите и обществото от възможността за гражданско участие в процедурата по избор на КЗК."

БИПИ: Подготвяният избор няма общо със стандартите за прозрачност и отчетност

БИПИ напомня, че в понеделник на сайта на парламента се появи информация, че Комисията по икономическа политика и туризъм ще изслуша кандидатите за членове на КЗК в сряда. "В същото време, Процедурните правила за избор на КЗК (раздел II, т.3), указват тридневен срок от датата на публикуване, в който НПО и медии могат да изпращат становища или въпроси до икономическата комисия на парламента. На практика, парламентът не изпълнява този срок, с което лишава граждани и организации от участие в процедурата" се казва в становището.

Според организацията, която от години се бори за прозрачност и публичност в процедурите за назначения на висши държавни постове, "поведението на Народното събрани напълно противоречи на принципите на доброто управление и няма общо със стандартите за прозрачност, отчетност и отговорност, за които от БИПИ се застъпваме систематично."

В писмото се казва, че "невъзможността на граждани да осъществяват макар и минимален мониторинг на избора на състава на Комисията за защита на конкуренцията, чиято дейност засяга цялото българското общество , е категорично доказателство за предрешеност на избора."

БИПИ обръщат внимание, че към 13 часа в понеделник "концепциите на кандидати все още не са достъпни на интернет страницата на Народното събрание".

Комисията се състои от седем членове, в които влизат председател, заместник и петима редови членове. Те имат пеггодиешн мандат, като нямат право да бъдат преизбирани. Миналата седмица бяха издигнати общо 11 кандидатури. Това са Анна Георгиева (БСП), Красимир Витанов (Реформаторски блок), Стамен Гърбелов (БДЦ), Нколай Илиев (АБВ), Калинка Павлова (БДЦ), Росен Желязков (ГЕРБ), Георгица Стоянова (ГЕРБ), Кирил Добрев (БСП), Пламен Киров (ДПС), Димитър Кюмюрджиев (АБВ) и Кирил Дойчинов .

Споделяне

Още по темата

Още от България