Борисов нареди ГЕРБ да отмени собствените си забрани за къмпингуване

Премиерът първо е съобщил новината на "Зелените" часове преди националния протест

Борисов нареди ГЕРБ да отмени собствените си забрани за къмпингуване

По нареждане на премиера ГЕРБ спешно ще инициира отмяна на забраната за къмпингуване в зона А по Черноморското крайбрежие (100-метровата ивица зад плажа) две седмици след като представители на ГЕРБ и РБ предложиха и одобриха такъв текст в Народното събрание. Правителството съобщи за разпореждането на Бойко Борисов в понеделник, часове преди планирания национален протест в шест града в страната. Преди ден президентът Росен Плевнелиев съобщи, че ще сезира Конституционния съд заради ограниченията, срещу които се обявиха граждански организации. Президентът приветства тази част от промените в закона, целящи съхраняване на малкото останали в България плажове с естествени природни дадености, но не приема въведените глоби за къмпингуване (от 1000 до 10 000 лева).

В същото време стана ясно, че Министерството на туризма готви тотална забрана за къмпингуване навсякъде в страната чрез поправки в Закона за туризма, които са публикувани за обществено обсъждане.

"По разпореждане на министър-председателя и председател на ГЕРБ Бойко Борисов депутати от партията ще внесат в парламента предложение за отмяна на забраната за къмпингуване и паркиране в зона А по Черноморското крайбрежие. Отмяната ще стане с изготвянето на нови поправки в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Текстовете ще бъдат разработени в най-кратки срокове и ще бъдат внесени в деловодството на парламента в сряда", гласи правителственото съобщение.

"Разпоредих спешни действия от страна на Парламентарната група на ГЕРБ за отмяна на спорните текстове от закона, които забраняват палатките и къмпингуването. Още вчера заявих, че ГЕРБ не е автор на тази идея, но от коалиционна култура депутатите ни са подкрепили поправки в последния момент преди гласуването на второ четене на ЗУЧК", казва Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

"Аз съм за установяване на правила и регулации и споделям мнението, че терминът къмпингуване трябва да бъде конкретизиран“, добави той.

Преди ден, по време на посещение в Хасково, Борисов се обяви като привърженик на къмпингуването и прехвърли вината за въведените ограничения на Реформаторския блок (РБ) , чийто съпредседател Найден Зеленогорски (ДБГ) е съвносител на поправките съвместно с ГЕРБ.

Борисов е побързал да уведоми лично природозащитниците за подготвяния законодателен обрат, вероятно с цел да предотврати планираните протести. Той се е свързал по телефона с Борислав Сандов от партия "Зелените", който съобщи за намеренията на премиера във Фейсбук профила си.

"Бойко Борисов ще отмени забраната за къмпингуване, като за това ще стане официално ясно още днес", съобщи Сандов час преди официалната информация от правителството. По думите му това станало ясно по време на конферентен разговор между него от една страна и Борисов и шефа на парламента Цецка Цачева – от друга.

"Предстоят спешни действия за отмяна на забраната за къмпингуване. Започнало е съгласуване между институциите. По-късно от кабинета на Борисов ще разпратят съобщение", сподели Сандов.

След разговора с Борисов, на Сандов се обадила и министърът на туризма Николина Ангелкова, която се покаяла за проекта за промени в Закона за туризма, забранява палатките и в планините.

Ангелкова казала, че това решение е "по-скоро грешка, дошла като част от обсъжданията".
"За мен това е категорична воля за промяна от страна на правителството. Ние сме "за" установяване на правила, като всички споделяме мнението, че е нужно да се конкретизира терминът "къмпингуване", за да има регулации", коментира Сандов.

Сандов уточнява, че протестите, организирани за днес, остават, за да покажат на управляващите, че хората искат да бъдат чути.

Потърсен за коментар Найден Зеленогорски заяви пред Mediapool, че той на този етап не е склонен да отстъпи от предложените текстове. "Утре вероятно ще се срещна с Борисов и ще обсъдим аргументите, но регламентация трябва да има", каза той.

Зеленогорски уточни обаче, че текстовете не са внесени само от РБ, а от всички представители на ГЕРБ и РБ в комисията по регионално развитие.

Според правителствената пресслужба в парламента ще влезе за ново гласуване първоначалният проект за промени в ЗУЧК, който беше одобрен от министър-председателя и Министерския съвет на 30.12.2015 г.

Поправката, която предизвика общественото недоволство, беше внесена между първо и второ четене от група депутати от ГЕРБ и РБ начело с Найден Зеленогроски и Ирена Коцева, след което би одобрена без никакъв дебат в регионалната комисия, а впоследствие беше гласувана окончателно и в пленарна зала.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?