Борисов нареди Горанов да даде пари за лифта "Заека"

Изглед към ски влека "Заека"

Премиерът Бойко Борисов е наредил на финансовия министър Владислав Горанов да предостави средства за ремонт на държавния ски лифт "Заека" на Витоша, който от 2010 г. не работи заради разрушения по време на буря. Това става ясно от публикуваната стенограма след правителственото заседание в четвъртък, на което бе одобрена актуализацията на плана за управление на парк "Пирин" и в този контекст е обсъдено и състоянието на държавния ски влек на Витоша.

Какви средства ще се необходими за възстановяване на работата на лифта тепърва ще става ясно, след като собственикът му – спортното министерство, изработи инвестиционен проект за ремонта.

Ски влекът не работи от 2010 г., когато буря изтръгва последните му четири стълба. Част от тях са изтръгнати заедно с бетона и с части от скалата, което не позволява възстановяването им на същото място, обяснява по време на заседанието на Министерския съвет спортният министър Красен Кралев.

"За да се възстанови влекът, трябва да се направят редица процедури. Освен това, ние не разполагаме със съоръжения като ратраци, които да поддържат пистите и за да се извърши реконструкция. Разбира се, такава би могла да бъде извършена, но, първо, трябва да направим цялостен технически анализ на състоянието на съоръжението, прединвестиционно проучване да бъде направено, на база на което да се актуализира планът за управление на Природен парк "Витоша“, защото трябва тези стъпки да се изместят, примерно, с 20 метра встрани, което налага изменение на трасето", допълва Кралев.

Той припомня, че в момента в процедура на разглеждане е актуализация и на плана за управление на парк "Витоша", в чиято територия попада ски влекът, и такава поправка може да бъде вкарана.

"Аз предлагам на колегите да ти възложим да го вкараш в плана за управление. Ако не можеш или няма държавно предприятие, което да го стопанисва, да го дадем на общината, да имат общински предприятия, да го вкараме при Красимир Вълчев децата да се обучават по програми, да ходят да карат ски и да ползват тази природа на Витоша. Така че, да ни дадете план, а не държавното съоръжение с паднали стълбове, със скъсани въжета да чакат кога ще се пребие някой там. Предложете ни вариант – държавно, общинско, на Министерството на образованието и науката, на спорта, съвместно…", заявява Бойко Борисов.

Той призовава Горанов да се включи в дебата и финансовият министър предлага "понеже лифтовете са транспортни съоръжения, да включим и Московски (транспортният министър Ивайло Московски- б. ред.) в цялата работа.

Борисов се възползва от думите му и допълва, "понеже се включваш в дискусията, Министерството на финансите да обезпечи изцяло финансово проекта". "За което сме много благодарни", бързо добавя Красен Кралев.

Преди да бъде повреден, лифтът "Заека" бе отдаден под наем на концесионера на ски съоръженията на планината край София "Витоша ски". След аварията изтича договорът с дружеството, за което се смята, че е свързано с концесионера на ски зоната в Банско "Юлен" чрез акционера в Първа инвестиционна банка Цеко Минев. След това спортното министерство прекратени процедурите за отдаване под наем на всички свои съоръжения на на Витоша, сред които и инсталацията за изкуствен сняг на пистата "Витошко лале", поради което на практика в момента жителите на София не могат да карат ски в непосредствена близост до домовете си..

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?