Борисов нареди министри и зам.-министри да връщат бонуси или ще бъдат уволнени

Гневът на премиера пропусна шефове на агенции и други висши чиновници

Борисов нареди министри и зам.-министри да връщат бонуси или ще бъдат уволнени

Министри, заместник-министри, началници на политически кабинети, областни управители и заместник-областни управители трябва да върнат взетите от тях бонуси до петък. Това разпореди в началото на заседанието на Министерския съвет в сряда премиерът Бойко Борисов по вече станалия му любим начин – в началото на правителственото заседание само пред телевизионни камери без присъствието на журналисти и без възможност да се задават въпроси.

От думите му стана ясно, че ако взетите бонуси не бъдат върнати или дарени за лечението на болни деца, в понеделник той ще внесе структурни промени в кабинета за смяна на министри и директно ще уволнява заместник-министри.

Все още не е ясно колко средства ще бъдат набрани от безпрецедентната акция на премиера по изчистване на помрачения от бонусите имидж на правителството и за какво точно ще бъдат използвани те.

След заседанието на правителството вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков съобщи, че парите от бонусите първо ще бъдат върнати в бюджета, а след това ще се реши какво да се прави с тях. Към момента финансовият министър не знае колко пари може да бъдат събрани, но каза, че през 2010 година са били раздадени около 100 хиляди лева на 12-13 висши чиновници и очаква и тази година общата сума да е толкова.Не се знае обаче колко пари са получили областните и заместник-областните управители. Дянков припомни обаче, че само заместника му Владислав Горанов ще трябва да върне 18 000 лева, взети за участието му в управлението на фонд “Извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения".

Според Дянков не е нужна някаква законова регламентация за връщането на бонусите, тъй като тези служители били назначавани от премиера и той има право да изисква от тях. Акцията явно няма обаче да засегне вече напуснали или освободени служители. Уволненият преди дни заместник-министър на здравеопазването Гергана Павлова, например, е получила 10 хиляди лева.

Сумите от бонусите ще бъдат внесени в специална сметка в БНБ, разкрита от Министерството на финансите, след което ще се види какво ще бъде направено с тях.

Гневът на премиера явно ще пропусне и шефовете на агенции и по-нисши чиновници, които са взели десетки хиляди лева над заплатите си.

Един бонуси, други - ДМС, други - от участие в бордове и така нататък. Тъй като четвъртък и петък съм на Съвет (Европейския съвет, който ще заседава в Брюксел – бел. ред.), в петък като се върна ще пиша до ДПС, които са ме питали кои от този кабинет са вземали такива пари. В петък ви е крайният срок. Тъй като в петък аз ще подпиша писмо-отговор, в което ще кажа, че в този кабинет няма такива хора и всеки, който попадне под чертата, ще означава, че аз съм излъгал, което не може да се случи, и в понеделник ще направим необходимите промени “, обяви Борисов.

Той призова парите да върнат и от предишния кабинет “които в пъти повече са взели от нас”.

Министърът на културата Вежди Рашидов пък обяви, че проблемът е морален и когато хората са бедни и гладни, не е време за раздаване на пари.

На въпрос защо е морално едни служители да получават бонуси, а хора на ниво заместник-министри, които носят много по-голяма отговорност, трябва да ги връщат, Рашидов отговори: "Ами сигурно имаме повече морал".

Според него няма проблем, ако директорите на дирекции преценят, че е морално да си върнат бонусите, въпреки че премиерът не ги е заплашил с уволнение.

Вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов пък изчерпа темата с уверение, че няма раздадени бонуси в МВР.

Според официалния отчет на МВР за 2011 г., публикуван във ведомствения интернет сайт, за т. нар допълнително материално стимулиране (ДМС) на служителите са били похарчени 21 048 502 лева. Въпреки че в годишния бюджет е било заложено за това перо да отидат 20.4 милиона лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България