Борисов нареди на депутатите си да не гласуват новите застрахователни обезщетения

Борисов нареди на депутатите си да не гласуват новите застрахователни обезщетения

Премиерът и председател на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на парламентарната група да не гласува внесените промени в Кодекса за застраховането, отнасящи се за условията за определяне на имуществени и неимуществените обезщетения при застраховка "Гражданска отговорност". Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ в неделя

Разпоредбите за обезщетенията бяха внесени от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ на 1 ноември, между първо  и второ четене на измененията на Кодекса за застраховането.

Причината за предлаганите промени стана тълкувателно решение на Върховния касационен съд (ВКС) от юни тази година. Според него трябва да се разшири сериозно кръгът на увредените лица, които могат да търсят обезщетение от застрахователите заради емоционални болки и страдания при смърт на пътя на техен близък. Досега компенсации се полагаха само на семейството – съпруг, съпруга, деца или родители, и средното обезщетениет е в размер на 95 хил. лв. Според съдебното решение вече е възможно обезщетение да търсят също братя, сестри, баби, дядовци, внуци и всеки, който докаже трайна емоционална връзка с починалия, което наложи промяна в праговете за обезщетенията, за да се вкара изискването на съда.

Стоянова предложи най-високата сума да е 20 хил. лв. обезщетение за съпруга или човека, с когото съжителства загиналият. Такова обезщетение се предлага и за децата, включително осиновените, както и за всеки родител, включително осиновител.

По 15 хил. лв. да се полагат за всеки брат или сестра, а по 5 хил. лв., по изключение, за човек, който е създал емоционални отношения със загиналия, предвиждат още промените, за които сега Борисов нарежда да не се гласуват, тъй като възникнала много спорове.

Комисията за финансов надзор и застрахователи обявиха, че предлаганите обезщетения няма да могат да се покриват, ако цената на застраховката "Гражданска отговорност" не се повиши значително. Асоциацията на застрахователите изчисли, че между 800 млн. лв. и 1.3 млрд. лв. ще е "дупката" между приходите и разходите им, ако цената на застраховката "Гражданска отговорност" остане непроменена, а се въведат новите обезщетения.

Организацията дори изчисли, че Гражданската отговорност трябва да поскъпне тройно, за да може да се гарантират новите плащания при смърт на пътя.

Затова сега Бойко Борисов е наредил на депутатите да не приемат поправките, докато не се проведе широк обществен дебат

Председателят на парламента Цвета Караянчева каза пред БНР, че такова обсъждане ще започне още в четвъртък на заседанието на Бюджетната комисия. Заявеното от Борисов не е намеса в работата на парламента, смята тя.

"Като председател на партията, господин Борисов има право да изказва мнение като партиен лидер. В никакъв случай това не е намеса, по-скоро напипване на всяка една тревога на българските граждани и реакция, за да не се получи нещо, което не би допаднало, като политика, на българските граждани, защото работата на правителството и на нас като парламент е да работим в полза на българските граждани", коментира Караянчева.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?