Борисов нареди непродадената българска стока да се изкупи от социалния патронаж (видео)

Бойко Борисов на посещение във фабрика в Твърдица. Сн. Фейсбук

Премиерът нареди стоката, която не може да се продаде заради затворените тържища, вместо да се развали, да изкупи и раздаде на социално слаби хора.

"Домати, краставици, което са произвели. Заради борсите, които затворихме поради тяхна вина, че не спазваха дисциплината, Социалният патронаж веднага да ги изкупи и да даде по празниците да се изконсумират от старческите домове. Така че да не остане продукт, който да го е пипал човекът с ръка, да е работил и да остане неплатен. Със Сачева се чувате, с кметовете, един тон, пет тона домати, изкупуваме даваме на социалните работници да ги раздадат по празниците на хората. Само наше производство", заръча Борисов на министър Десислава Танева.

Той отправи още една препоръка:"Затова сега по най-бързия начин, вместо да се конфронтирате с веригите, бързо да направят щандове за нашите зеленчуци за свежата продукция. Да може хората по реда, който сме оказали в магазинната мрежа, да отидат и да си купуват".

Както е известно, със заповед на здравния министър от 12 април се преустановява работата на всички кооперативни пазари и цветни борси. Те ще отворят в понеделник и ще работят до сряда. Забраната ще бъде подновена на 16 април до второ нареждане.

Причината за въведената забрана е, че броят на посетителите по пазарите в последните дни е нараснал в пъти и осигуряването на нужното разстояния и ред не могат да се гарантират, дори и със създадените пропускателни пунктове и еднопосочност на движението.

ВМРО е против затварянето на пазарите

ВМРО обаче се възпротиви на издадената забрана. Депутатът от партията Aлександър Сабанов излезе с позиция, която ВМРО разпространи на сайта си, в който мярката се определя като недомислена и вредна както за българските производители, така и за потребителите. Според Сабанов са нужни добра организация и контрол, а не затваряне на пазарите.

Крайната мярка бе въведена навръх Цветница и ще важи и за Великден, когато хората се очаква да пазаруват най-много. Това става в момент, когато държавата притиска търговските вериги да заделят половината си площ за българска продукция, както и да направят отделни щандове. Притеснения за дисциплината в хипермаркетите явно няма, защото те я налагат и спазват от началото на извънредното положение.

Борисов е на мнение, че на пазарите няма дисциплина и "те се самозатварят".

"Ако разреша да продължи вакханалията по пазарите, ще тежи на моята съвест. Поповете се отказаха от връбови клонки на Цветница", каза той.

"Очевидно българите още не са дорасли за половинчати мерки", констатира по-рано ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса проф. Венцислав Мутафчийски на редовния си сутрешен брифинг в неделя.

Той каза още, че търговците на цветя ще имат три дни, за да реализират стоката, с която са заредили магазините си, и отново напомни, че носеното на предпазни маски вече е задължително.

Болниците няма да устискат

"Вчера се умолявах и видяхте какво направиха следобед. Въпросът витае във въздуха. Излизат някакви хора и казват, че трябва да се заразим. Да, ще се заразим, сигурно ще се заразим, но болниците няма да устисткат", каза още Борисов.

Преди това директори на големи болници призоваха хората да не излизат от къщи и да не ходят на църква по Великденските празници.

Според Борисов ако има дисциплина, ще могат да се поддържат тържищата. "Едно по едно хората се нагаждат. Бизнесът и пазарът са гъвкави. Ще се намерят решения. Сега за туризма в световен мащаб ще има някаква рецепта, ще се произнесат колегите. Всички държави имат хотели, ресторанти...".

Защитно облекло с пагони

Борисов се изяви от Твърдица, където посети текстилния завод за производство на защитни облекла "Аглика Трейд".

От фабриката уточниха, че там на денонощие се правят 3000 облекла. Памукът, циповете, лепилото и мембраната са водоустойчиви, тъй като предприятието е успяло да осигури качествени европейски материали.

"Това е облеклото, което пратихме в Германия, от там искат да купят 50 000 бройки. Първо гарантираме резерв за нашите сестри и лаборанти и после продаваме", каза Бойко Борисов.

"На това облекло трябва да му сложите пагони за Мутафчийски", пошегува се той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес