Борисов нареди проверка на свързана с Валентин Златев ВЕЦ заради страх от воден режим в Ботевград

Яз. "Тича" е спаднал с 10 метра, твърди общински съветник от Варна

Язовир "Бебреш".

Премиерът Бойко Борисов е наредил на земеделския министър Десислава Танева да провери работата ВЕЦ "Бебреш", съобщиха от правителствената пресслужба. В четвъртък министър-председателят е имал среща с кмета на Ботевград Иван Гавалюгов. Поводът е намаленият воден обем на яз. "Бебреш", който снабдява града.

Един ВЕЦ

Преди няколко дни Гавалюгов заяви, че една от причините за малкото количество вода в язовира е малката ВЕЦ, пусната в експлоатация през 2014 г. Централата е собственост на фирмата "Агроинженеринг", която пък се притежава от "Агрохолд" АД, чийто действителен собственик е бизнесменът Валентин Златев. Между "Агронинженеринг" и ботевградската община отдавна има напрежение. Дружеството обвинява местното ВиК в нерегламентирано източване на язовира, с което са му нанесени загуби и води дело. Според Гавалюгов ВЕЦ-ът работи извън изданеното му разрешително.

"Официално е констатирано с доклад, че този ВЕЦ работи дори извън обхвата на своето разрешително. Само през тази година това се е случило за цели 14 дни, за който период са източени около 1.2 млн. кубика вода от язовира нерегламентирано в разрез с издаденото разрешително от "Басейнова дирекция", заяви той преди дни.

https://www.mediapool.bg/gal/85/orig_3ed0f1a95c281d591fba1b14d38e35b9.jpg
Борисов и Гавалюгов, Снимка: МС

На срещата с кмета в четвъртък премиерът е наредил на Танева проверка, а на регионалния министър Петя Аврамова – да се съдейства на общината за ВиК мрежата. Лошото състояние на тръбите е втората причина за ситуацията в Ботегврад. Според Гавалюгов през последния месец е имало активни ремонти, вследствие на които загубите на вода са намалели с около 6%.

В момента в яз. "Бебреш" има около 1,5 млн. кубични метра вода полезен обем. Всекидневно оттам се взимат около 14 хил. кубични метра. Според правителството това означава, че водата на Ботевград е гарантирана за следващите четири месеца. Към момента опасност от воден режим няма, пише в съобщението.

С десет метра надолу

Яз. "Тича", който захранва с питейна вода Варна и околностите му, е спаднал с 10 метра. Това твърди общинският съветник в града Костадин Костадинов. Във видео, публикувано и във фейсбук профила му, той пита дали предстои воден режим и в третия по големина град у нас.

Водоемът се охранява и снимането там е забранено, затова видеото е направено край с. Манолич, обяснява Костадинов.

"Искам да ви кажа, че от места, които успяхме да доближим през гората, се вижда наистина катастрофалното състояние, в което се намира в момента язовирът, захранващ с вода третия по големина град в България. Язовир "Камчия" в момента умира", твърди Костадинов, който е председател на партия "Възраждане".

Според него проблемите с язовирите са престъпна схема за източване на бюджета и водите.

Един по един

Ботевград е втората община, която официално декларира, че има сериозен проблем с водните си запаси. В момента Перник е в бедствено положение заради пресъхналия язовир "Студена". От 18 ноември бе въведен режим и в момента вода има по 8 часа в денонощието. В понеделник правителството гласува 30 млн. лв., които трябва да отидат за подмяна на водопроводната мрежа в града и ремонт на пречиствателна станция. Въпреки това режимът едва ли ще бъде отменен поне до края на зимата. В момента в яз. "Студена" има около 2,6 млн. кубични метра при общ обем 25 млн. кубични метра.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво да се прави при бързото разрастване на коронавирусната зараза?