Борисов нареди проверка на свързана с Валентин Златев ВЕЦ заради страх от воден режим в Ботевград

Яз. "Тича" е спаднал с 10 метра, твърди общински съветник от Варна

Язовир "Бебреш".

Премиерът Бойко Борисов е наредил на земеделския министър Десислава Танева да провери работата ВЕЦ "Бебреш", съобщиха от правителствената пресслужба. В четвъртък министър-председателят е имал среща с кмета на Ботевград Иван Гавалюгов. Поводът е намаленият воден обем на яз. "Бебреш", който снабдява града.

Един ВЕЦ

Преди няколко дни Гавалюгов заяви, че една от причините за малкото количество вода в язовира е малката ВЕЦ, пусната в експлоатация през 2014 г. Централата е собственост на фирмата "Агроинженеринг", която пък се притежава от "Агрохолд" АД, чийто действителен собственик е бизнесменът Валентин Златев. Между "Агронинженеринг" и ботевградската община отдавна има напрежение. Дружеството обвинява местното ВиК в нерегламентирано източване на язовира, с което са му нанесени загуби и води дело. Според Гавалюгов ВЕЦ-ът работи извън изданеното му разрешително.

"Официално е констатирано с доклад, че този ВЕЦ работи дори извън обхвата на своето разрешително. Само през тази година това се е случило за цели 14 дни, за който период са източени около 1.2 млн. кубика вода от язовира нерегламентирано в разрез с издаденото разрешително от "Басейнова дирекция", заяви той преди дни.

https://www.mediapool.bg/gal/85/orig_3ed0f1a95c281d591fba1b14d38e35b9.jpg
Борисов и Гавалюгов, Снимка: МС

На срещата с кмета в четвъртък премиерът е наредил на Танева проверка, а на регионалния министър Петя Аврамова – да се съдейства на общината за ВиК мрежата. Лошото състояние на тръбите е втората причина за ситуацията в Ботегврад. Според Гавалюгов през последния месец е имало активни ремонти, вследствие на които загубите на вода са намалели с около 6%.

В момента в яз. "Бебреш" има около 1,5 млн. кубични метра вода полезен обем. Всекидневно оттам се взимат около 14 хил. кубични метра. Според правителството това означава, че водата на Ботевград е гарантирана за следващите четири месеца. Към момента опасност от воден режим няма, пише в съобщението.

С десет метра надолу

Яз. "Тича", който захранва с питейна вода Варна и околностите му, е спаднал с 10 метра. Това твърди общинският съветник в града Костадин Костадинов. Във видео, публикувано и във фейсбук профила му, той пита дали предстои воден режим и в третия по големина град у нас.

Водоемът се охранява и снимането там е забранено, затова видеото е направено край с. Манолич, обяснява Костадинов.

"Искам да ви кажа, че от места, които успяхме да доближим през гората, се вижда наистина катастрофалното състояние, в което се намира в момента язовирът, захранващ с вода третия по големина град в България. Язовир "Камчия" в момента умира", твърди Костадинов, който е председател на партия "Възраждане".

Според него проблемите с язовирите са престъпна схема за източване на бюджета и водите.

Един по един

Ботевград е втората община, която официално декларира, че има сериозен проблем с водните си запаси. В момента Перник е в бедствено положение заради пресъхналия язовир "Студена". От 18 ноември бе въведен режим и в момента вода има по 8 часа в денонощието. В понеделник правителството гласува 30 млн. лв., които трябва да отидат за подмяна на водопроводната мрежа в града и ремонт на пречиствателна станция. Въпреки това режимът едва ли ще бъде отменен поне до края на зимата. В момента в яз. "Студена" има около 2,6 млн. кубични метра при общ обем 25 млн. кубични метра.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?