Борисов нареди ускоряване на проверките в "Емко"

Инспекциите били по всички военни заводи

Борисов нареди ускоряване на проверките в "Емко"

МВР максимално да съкрати срока за извършване на проверките за противопожарна безопасност на площадките на военния завод "Емко", които са причина за отнетия му лиценз, нареди премиерът Бойко Борисов по време на правителството заседание в четвъртък. Дружеството твърди, че предписанията са изпълнени, но не така смята МВР. Спреният лиценз на частното дружество мотивира отменяне на негови дговори за износ от страна на държавния оръжеен търговец "Кинтекс", в резултат на което печелившото до скоро предприятие може да бъде унищожено. Залогът е собствеността върху оръжейния завод "Дунарит", към която претенции има "Емко", но правителството иска да одържави "Дунарт". Преди дни премиерът Борисов обеща "Дунарит" да не отиде в ръцете на Делян Пеевски, за когото се твърди, че има интереси към Военнопромишления комплекс - нещо, което той отрече в специално изявление.

"Службите "КОС“ да направят всички проверки, които се правят, и до 6 октомври, ако са отразени съответно, хората там и работниците да знаят, че ще им се върне лицензът. Така че, до 6 октомври да направят всичко възможно, там някъде – 5, 6, 7 октомври, тази тема да приключи, сиреч да си изпълнят всички указания на служба "КОС“, обръща се Борисов към икономическия министър Емил Караниколов.

Премиерът уточнява също така, че по всички военни заводи и складове текат проверки, така че атаката не била насочена към "Емко" - "но доста складове гърмяха, доста жертви дадохме, доста безобразия се откриха, говоря - в много фирми".

"Хората трябва да знаят, че всичко зависи от това да си коригират грешките и съответно в рамките на тази една-две седмици максимум, ако са си ги отстранили, да им се върне лицензът. Това трябва да бъде, като стигне до хората", посочва министър-председателят.

"Вчера на брифинга, който имах, точно това ги помолих абсолютно всички - да отстранят нередностите. Целият Междуведомствен съвет е поел този ангажимент", отвръща Караниколов.

Той обяснява, че на 25 септември ще има извънредно заседание на Междуведомствения съвет за контрол върху оръжейната търговия. Тогава се очаква да се получи актуална информация за проверките в "Емко" от служба "КОС“, от "Пожарна безопасност“. В случай, че са отстранени нередностите, заради които в края на юли бе прекратен лицензът на оръжейното предприятие за внос и износ на продукция, още тогава ще се предприемат действия по връщането на разрешителното, допълва Караниколов.

"Емко" се намира под институционална преса в последните два месеца. Заради установени нарушения на безопасността на площадките в Монтана и Трявна, които според работещите там са незначителни, на завода бе прекратен лицензът. Караниколов обаче обяви, че не в тоя бизнес няма маловажни пропуски. Заради спряното разрешително за износ, държавният оръжеен търговец "Кинтекс" прекрати три свои договора с "Емко" и пренасочи поръчката към ВМЗ-Сопот. Работниците от "Емко" в сряда бяха на протест пред парламента в София и се заканиха, ако до седмица не им бъде върнат лицензът, да обявят гладна стачка със семействата си в палатков лагер пред Народното събрание.

Работниците в "Емко" обвиняват държавата, че е предприела всички тези действия, за да омаломощи финансово дружеството и то да не може да участва в разрешеното от ВАС увеличение на капитала на русенското оръжейно предприятие, чрез което "Емко" смяташе да стане негов собственик. Държавата обаче директно обяви намерението си тя да придобие "Дунарит" и за целта изкупи на два пъти вземане на фалиралата КТБ от русенския завод, за да може по този начин да получи акциите. "Дунарит" вече се откупи, плащайки 50 млн. лв. по един от кредитите си, който многократно бе препродаван, преди да стигне до "Държавната консолидационна компания" (ДКК). Миналата седмица обаче на очевидно нагласен и незнайко къде обявен търг на обединени вземания на КТБ от фирма, който в Търговския регистър все още се води собственик на "Дунарит", ДКК придоби още един дълг на фирмата към КТБ за 82 млн. лв. Сега русенското предприятие, ако иска да остане частно, трябва да извади тези пари, но не е ясно откъде ще направи това, при положение, че очакваните 60 млн. лв. през увеличението на капитала от "Емко" е съмнително дали ще дойдат.

Споделяне

Още по темата

Още от България