Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов нареди връщане на преференциите и нова ЦИК

44 коментара
Борисов нареди връщане на преференциите и нова ЦИК

ГЕРБ връща досегашния праг на преференцията, предложенията вече е внесени в деловодството на Народното събрание. Управляващите се заемат и с избора на нова ЦИК. Завоят по двете теми бе взет няколко часа по-рано по нареждане на премиера Бойко Борисов, след като ударно приетите промени в Изборния кодекс (ИК) предизвикаха брожения сред леви и десни, но най-вече заради демонстрирания политически съюз ГЕРБ-ДПС за обезсмисляне на преференциите.

Първоначално премиерът обяви, че от ГЕРБ са готови да подкрепят президентско вето на поправките в Изборния кодекс. Няколко часа по-късно обаче от партията решиха да внесат законопроект без да чакат държавния глава и обнародването на старите поправки в „Държавен вестник“.

Основният вносител на връщането на досегашните правила за преференциите е председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който ръководеше гласуването на депутатите от партията миналата седмица, но не не присъстваше на срещата с премиера Бойко Борисов в понеделник.

Пак спешно: връщат преференциите и избират нова ЦИК

След като спешно приеха обезсмислянето на преференциите, сега от ГЕРБ смятат в същия порядък да върнат старите правила. Правната комисия ще разгледа законопроекта и предложението за откриване на процедура за нова ЦИК в сряда, съобщи председателят на комисията Данаил Кирилов, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ.

Новият законопроект на ГЕРБ за промени в ИК засяга единствено преференциите и предвижда да се върне досегашният 5-процентен праг за преференции на евроизбори, а за парламентарни -7%. Така от партията се отказаха от приетите по настояване на ДПС и подкрепени от тях поправки, които предвиждаха кандидат на по-задна позиция ще може да измести друг само ако събере толкова преференции, които са необходими са вкарването на един депутат, евродепутат или общински съветник.

Въпреки обрата по темата с преференциите от БСП обявиха, че няма да променят решението си за напускане на парламента, взето именно заради последните промени в изборните правила, срещу които социалистите бурно възнегодуваха. Освен връщане на преференциите и избор на нова ЦИК, левицата поиска да се ревизира и новото ограничение за обжалване на решения на избирателните комисии.

Обезсмислянето на преференцията чрез прекалено висок праг бе поискано от ДПС и прието миналата седмица с гласовете на ГЕРБ и НФСБ. Освен БСП, "против" предложението се обявиха и ВМРО, а депутатите от "Атака" предвидливо отсъстваха от залата. Преди ден евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки обяви, че "ГЕРБ падна в капана на ДПС с гласуването за фактическата отмяна на преференциите" и призова Борисов за връщане на старото положение.

По-рано днес в присъствието на премиера депутата от ГЕРБ Георги Марков се изказа остро срещу машинното гласуване, но в новия законопроект на партията на Борисов промяна по тези тема няма. В приложенията не се засяга и темата.

Как Борисов нареди на ГЕРБ да размислят за преференциите и ЦИК? 

Борисов, който само преди няколко дни твърдеше, че "не се бърка на парламентарната група на ГЕРБ, която решава въпросите с Изборния кодекс", в понеделник преди обед събра спешно Изпълнителната комисия на партията.

"Или чрез вето на президента, или ако не наложи – веднага да се внесе от депутатите законопроект и да се върне старото положение", напреди той.

Заседанието на партийното ръководство на ГЕРБ се състоя в отсъствието на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който ръководеше гласуването на депутатите от партията миналата седмица. Борисов обаче разговарял с него в неделя. Цветанов му обяснил, че поправките се наложили, защото била нужна подкрепата на ДПС за работа на парламента. Липсвали достатъчно гласове от коалиционния партньор в управляващата коалиция - "Обединени патриоти"(ОП) . Така от ГЕРБ се опитаха да прехвърлят вината на коалиционните си партньори, както стана и през 2016 г.

Обвинение имаше и за самото предложение за обезсмисляне на преференциите: "За съжаление никъде не се отбеляза, че НФСБ е главен инициатор да се вземе това решение (бел.ред - за обезсмислянето на преференциите), ДПС са го подкрепили - точно обратното се говори. Не се акцентира, че не се прие агитация на майчин език, не се прие уседналостта...", каза още премиерът.

 
Идеята за вдигането на прага обаче беше предложена между двете четения на законопроекта именно от ДПС, което се вижда и от доклада на правната комисия. Текстовете на депутатите от движението бяха окончателно приети в пленарната зала. НФСБ не са имали предложения, които да са свързани с преференциите.
 
По-късно и самият Цветанов взе завоя по темата с преференциите като обяви, че ГЕРБ "държи сметка за мнението на хората и че е чувствителна към реакциите на обществото по повод на законодателната дейност". Той вече е на мнение, че преразглеждането на поправките в Изборния кодекс е "наложително". "При това ще го направим (бел.ред- преразглеждането на поправките) независимо от това дали Президентът ще наложи вето или не. Парламентарната група на ГЕРБ ще предприеме всички необходими действия за ревизиране на приетите промени", написа той във Фейсбук.
 
Все пак парламентът ще избере нова ЦИК преди евровота
 
Ще бъде избрана и нова нова Централната избирателна комисия, въпреки категоричните заявки на Цветан Цветанов, Томислав Дончев и други представители на ГЕРБ, че това няма да се случи, защото било едва ли не авантюра.


Предложението за нова ЦИК бе внесено от БСП и отхвърлено от управляващите, които се мотивираха с текст от закона, според който "членовете на комисията изпълняват правомощията си и след изтичането на техния мандат до встъпване в длъжност на новите членове".

Сега обаче по нареждане на премиера процедурата все пак ще бъде започната.

Борисов повтори мантарата на ГЕРБ, че тази ЦИК и този избирателен закон бяха създадени от БСП и "е нахално сега да изопачават нещата". Той обаче се съгласи със социалистите, че мандатът изтича "и трябва да се започне процедура".

Мандатът на сегашната ЦИК изтича през март. По закон членовете на комисията трябва бъдат подменени най-рано три месеца преди и най-късно месец след изтичането на мандата им.

"Вчера разговарях с Цветанов, днес свиках комисията. Не искам да остава оттенък, че на нас изборните правила ни влияят. Искам да се подчертае, че предният мандат на изборната комисия бе прекратен, когато ние бяхме в опозиция. Тази изборна комисия е избрана при управление на БСП. Що за наглост? Имат право, защото бил свършил мандатът. Добре, да се проведе ново гласуване и прозрачно да се избере нова комисия", заяви премиерът.

"Струва ми се нахално от тяхна страна да изопачават нещата. Срокът е изтекъл и трябва да се започне процедура. Що се касае за преференцията, пак не беше обяснено. Не е отпаднала преференията, просто беше вдигнат прагът", допълни той.

Решението на Борисов за преразглеждане на приетите преди дни поправки е било подпомогнато и от хора като депутата Георги Марков, който присъства на заседанието на Изпълнителната комисия.

"Дадени права на избирателите не бива да се отменят. За да не ни обвиняват, че нарушаваме закона - ще се открие процедура по избор на нова ЦИК. Изумен съм, че държавният глава намекна за Костинброд с положителен знак. Ние не сме говорили, че ще вадим зъбите на опозицията, но не сме злопаметни и гледаме напред. Тези две основни теми, които вълнуват нашето общество, ще бъдат решени. Не може да вървим към еврото, пък да въвеждаме машинно гласуване, което го няма никъде в Европа", коментира Марков пред репортери.

"Кой е избран с машинно гласуване? Макрон или Меркел? Кой?", попита той и завърши с думите: "Оттук нататък ще говорим за Европа, приноса на ГЕРБ за Европа".

Въвеждането на изцяло машинно гласуване след местните избори тази есен, които ще са последни с хартиени бюлетини, бе гласувано по предложение на ГЕРБ.

Този филм вече сме го гледали


Случващото сега поразително напомня цирковете от 2016 г., когато парламентът отново прие противоречиви промени в Изборния кодекс, а след това ги ревизира. И тогава, и сега премиерът се държеше сякаш няма общо с поправките, но в крайна сметка се намеси след бурния обществен отзувк.

Преди 3 години мнозинството прие въвеждане на задължително гласуване и ограничаване на българите в чужбина чрез задължение да гласуват само в консулствата и посолствата. Последваха протести на българи от чужбина.

Тогава Борисов се опита да прехвърли на Патриотичния фронт (НФСБ и ВМРО) отговорността за текстовете, подкрепени от ГЕРБ. За да тушира напрежението, премиерът обяви готовност за отстъпки и се стигна до сегашната разпоредба да няма ограничения за броя секциите в страните от ЕС, докато за останалите страни таванът да е 35.

Сега премиерът започна отстъплението на управляващите за приетите поправки след среща със собствената си партия. Той обеща да разговаря и с "Обединени патриоти" (НФСБ, ВМРО и "Атака"), на които отново се опита да прехвърли вината за преференциите. Премиерът намекна, че заради отсъствието на депутатите от ОП на ГЕРБ се наложило да търси подкрепа от ДПС и да изпълнява исканията им.

"Поканил съм "Обединени патриоти" на среща. Защото, ако искаме да сме управляващата коалиция, всички трябва да ходят на работа и тогава няма да ни е нужна подкрепа за кворум", каза той.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

44 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. борбътъ
  #44

  Се таа брат. С БСП или без тях в парламента. Първо ония в парламента гласуват като роботи каквото им кажат шефовете отгоре. Второ, между ГЕРБ и БСП и ДПС няма принципна разлика. Всичките крадат еднакво и са еднакво анти-европейски настроени. При БСП просто малко повече дават израз на русофилията си, докато ГЕРБ се преструват понякога на европейска партия. ДПС пък са откровена корпорация за обиране на България. И трите управляват в коалиция и нямат разминавания по никакви съществени теми.

 2. Realist
  #43

  Идиоти! И безгръбначни плужеци!

 3. GreatWhite
  #42
  Отговор на коментар #28

  Колкото до прецакването - колко хора избраха Кунева за водач и повече ли са от тези които на изборите пренаредиха листата и предпочетоха Малинов? Тези, които сложиха Кунева на 1-ва позиция да не би да са светата троица!

 4. GreatWhite
  #41
  Отговор на коментар #28

  Не неосъзнатий (надявам се да си такъв, а не подобие на Биков и Тодоров),не е виновен ГЕРБ, а тези които стоят и зад БСП и ДПС. Слепи ли сте, че не виждате как се разиграва една пиеса за пред народа, а междувременно БСП, ДПС и ГЕРБ на по ниско ниво са си първи дружки. Наскоро даже имаше финансов подарък за ГЕРГОВ от ГОРАНОВ за имота във Варна. А спомняте ли си за подаръка за Доган?

 5. Entdecken
  #40
  Отговор на коментар #38

  Какво да се тълкува - все същото - клекна на килимчето на Решетников да отстъпи част от властта на майката-кърмилница и сега сърба попарата на руски лaкей...Можеше да подрепи Плевнелиев за нов мандат - не че го харесвам - но той не е удобен за руснаците... и съответно за руските проекти ва Рапона...

 6. Явор от Германия Костовист
  #39

  Дебилите от мутро-милиционерската агитка ГЕРБ действат по системата проба-грешка. Пробват дали номера им може да мине и ако се вдигне пушилка царят слънце от Банкя се явява на бял кон и връща всичко в изходно положение. Не им е за първи път, но толкова могат... За три мандата един смислен закон или реформа не са направили. Няма и да направят. Кога ли заблуденият матрял ще го проумее!?

 7. Бивши комунисти НЯМА!
  #38
  Отговор на коментар #36

  Явно те бива да тълкуваш. А как ще разтълкуваш думите на вожда по отношение загубените президентски избори, на които ГЕРБ излъчиха един от малкото кандидати неспособен да спечели след което подадоха оставка."Загубихме ги, защото не искахме да ги спечелим. Много е важно за демокрацията да има ясно разграничение на властите. Когато една партия, колкото и да е добра и демократична, е спечелила и президентската, и парламентарната, и изпълнителната и местната власт, това не е добре за демокрацията"

 8. lisavv
  #37

  След тази гавра с избирателите и след последващия лупинг, ще се зарадваме много и ще забравим за парите от Венецуела, за хъбчето и за руските агенти убийци в бг ...

 9. Entdecken
  #36
  Отговор на коментар #35

  По точно Рапона сам си свали гащите пред майката-кърмилница БКП на която все още е член - и то от неистов страх от нея който се оказа по силен от рационалното поведение на бандита да издалаверчи колкото може повече по време на изборите...

 10. Бивши комунисти НЯМА!
  #35

  Свалиха гащи пред целия народ сега Бойко им ги вдига.Логически погледнато за ограничаването на преференциите се говореше от месеци т.е. действията на Бойко сега са много закъснели и след външен натиск - БСП. Аз друго не виждам. За жалост дали ДПС натиска или БСП е все тая - имаме си управление на конци.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.