Борисов наредил да не се разрешава застрояване на парк край центъра на Пловдив

Борисов увери протестиращите, че терентъ няма да се застроява, сн. БНР

Премиерът Бойко Борисов отиде лично да потушава тримесечен протест на жителите на пловдивския квартал "Кършияка" срещу намерението на частен инвеститор да застрои 16 дка  зелена площ зад хотел "Санкт Петербург, в близост до центъра на града. Той бе придружаван от вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов.

На срещата си с недоволните пловдивчани в понеделник Борисов съобщи, че е наредил на кмета на града Иван Тотев и на областния управител Здравко Димитров да не се поддават и теренът да остане парк и да бъде озеленен. Думите му бяха посрещнати с аплодисменти.

"В плана на Пловдив това е озеленено. Остава парк, така че, който иска да купи парк това са хубави частни паркове. Това съм го разпоредил. Това ще остане зелено!", декларира премиерът.

Той е възложил на държавните и общински органи да решат проблема с терена, който в момента представлява запусната голяма градина с дървета. Той е от 16 дка и е закупен от физическо лице с намерението да го застрои.

Районният кмет Ральо Ралев също увери гражданите, че разрешение за строеж няма да се дава на собственика на терена Байрям Солак.

От инициативния комитет за защита на зелената площ заявиха, че ще присъстват на предстоящата общинска сесия, за да защитят парка.

Бойко Борисов им обясни, че кметът Иван Тотев не присъства на срещата, защото в момента е на важни преговори, към които ще се присъединят той, вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов. Борисов съобщи, че ако преговорите бъдат успешни, веднага започва строителството на Околовръстното шосе на Пловдив.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?