Борисов наредил ускорен строеж на пътя София-Калотина и Северната тангента

Премиерът Бойко Борисов свикал на извънредна среща представители на регионалното министерство, пътната агенция и Столична община и им наредил да ускорят проектите за изграждането на магистралата от Калотина до София и т.нар. Северна тангента на столицата. За това съобщиха първо регионалният министър Росен Плевнелиев и по-късно в четвъртък председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Божидар Йотов.

По заповед на премиера е създадена междуведомствена работна група, която до края на септември трябва да подготви план и график за работа по отсечката София - Калотина.

Три са фази на проекта – едната част е пътят от Калотина до София, който е 49 км, втората е западната част от Софийския околовръстен път и третата – Северна скоростна тангента – връзката между София - Калотина и АМ "Хемус”, обясни главният архитект на София Петър Диков. 16.5 км е Северна скоростна тангента и 9.6 км е западната част на Софийския околовръстен път. Разчетите са до 2015 г. да бъдат свършени всички работи по тези три фази. Необходимите средства са 380 млн. евро. Проектът Калотина – София беше приет от ЕК като алтернативен по оперативната програма "Транспорт" за периода 2007-2013 година.

В понеделник ще се състои първа копка на лот 3 на магистрала "Тракия" в Нова Загора съобщи още Божидар Йотов. Той подписа в четвъртък договора с избрания изпълнител на надзора на лот 3 на автомагистралата – Обединение "Т7 Консулт/СНИК”. Изпълнител на отсечката е гръцката компания "Актор"

В график сме, стриктно спазваме и изпълняваме ангажиментите си, каза Йотов във връзка със строителството на автомагистралата.

В понеделник изтича и десетдневният срок за обжалване за избор за строителство и надзор на Лот 4. На първо място в конкурса за строител е избрано обединение на "Холдинг Пътища".

Йотов каза, че агенцията е много натоварена и от януари е провела 100 обществени поръчки.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес