Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов, "Народна армия" и орташката Първа лига

"След 90-а година футболът е в частни ръце." Но с държавна помощ

6 коментара
Борисов, "Народна армия" и орташката Първа лига

"След 90-а година футболът в България е в частни ръце, ние бихме могли сега, ако искате, да направим едно обществено допитване – Ненчев да стане шеф на ЦСКА, Руми Бъчварова на "Левски", Московски на "Локомотив", ще заделим 100 милиона от бюджета, горе долу толкова са давали преди години и пак да го върнем да стане държавен. От една страна искаме да сме като света, да спазваме правилата, футболът да си е отделно от държавата, както си е по закон и право. Изведнъж в един момент идват и казват – ама държавата да помогне. Добре, с какво повече да помогнем. Поне 25 милиона сме дали за футбола последните години."

Думите са на премиера Бойко Борисов пред бТВ в четвъртък по повод решението на спортното министерство да развали договорите си с фалиралото дружество "ПФК ЦСКА АД" за стадион "Българска армия" и базата в Панчарево и да ги даде за ползване на новото дружество на Гриша Ганчев, който обедини "Литекс" Ловеч и "Чавдар" Етрополе и ги прекръсти на ЦСКА, за да участва в новото "бижу" на президента на БФС Борислав Михайлов – Първа футболна лига.

Борисов имаше ключова роля в цялата тази схема, като въпреки твърдението му, че "това не ни е работа на нас", всъщност даде благословията си държавата да съдейства активно на Ганчев за появата на новия клуб. Ситуацията щеше да е комична, ако не беше трагична за голяма част от привържениците на ЦСКА.

Етрополският "Чавдар", собственост на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров и Христо Стоичков, купи "Литекс", с чийто лиценз получи право да играе в Първа лига. След това бе регистрирано и дружеството "ПФК ЦСКА-София ЕАД", което се явява приемник на активите на "Чавдар" и "Литекс". В сряда то бе "припознато" от държавата като автентичния "армейски" клуб, въпреки че този, който спечели Купата на България преди няма и два месеца, все още съществува и в него тренират юноши на ЦСКА.

...да се съберат, да си стиснат ръцете и да отидат да играят на "Народна армия"...

"Емил Димитров беше в мойта партия, напусна партията, направи негова партия, яви се срещу нас, победи ни в Етрополе на изборите. Гриша Ганчев е пръв приятел с Татяна Дончева. И сега ме обвиняват, че точно на тех съм го дал (стадиона – бел.ред.). Аз не съм го дал, видях с очите си, че тези хора бяха на трибуните, публиката на тях им пляскаше и им викаше. Ако бях направил обратното, щехте да ми зададете обратния въпрос. И затова от ваш'та трибуна се обръщам към хората в ЦСКА – да се съберат, да си стиснат ръцете и да отидат да играят на "Народна армия", 'дето... си е техното място, ние на кого да го дадеме сега", обобщи Борисов.

От думите му стана ясно, че въпреки съществуването на два плана (на Гриша Ганчев и Васил Божков – бел.ред.) за оздравяване на фалиралото "червено" дружество, които още чакат одобрение от съда и кредиторите, държавата демонстрира, че не се интересува особено от шанса да си върне задълженията от около 11 млн. лева към НАП. Дори напротив  стимулира Ганчев да развива чисто новия си клуб, възстановявайки единствено над 900 000 лева дългове за наемите на "Българска армия" и "Панчарево".

На пръв поглед логика в това няма, но министър-председателят намира: "Аз съм се водил от логиката на това, което съм видял с очите си, а какво съм видял, включително и по вашата телевизия, когато беше бенефисът на Христо Стоичков – 40 000 души. И тея момчета ги попитах с'а (спортни журналисти в бТВ – бел.ред.): "Бехте ли на тея мачове, когато взеха Купата на България и дефилираха из София с автобус с нея?" Аз там виждах само Гриша Ганчев, не видях друг. Представете си обратния вариант. Те са спечелили всичките тези, в най-трудно за тях време, успехи, а пък изведнъж сега идват да играят други на тоя стадион."

По тази логика излиза, че ако Ганчев и Стоичков съберат 40 000 души "да им пляскат" на Националния стадион "Васил Левски" и след това регистрират партия "Граждани за евтино разпределяне на България", например, биха могли да предявят претенции и за премиерския пост. Ама едва ли.

Дали държавата ще види пари от ЦСКА? Премиерът отговаря "по друг начин"

Така или иначе, рационалността в разсъжденията на Борисов не бе обект на журналистически интерес от страна на водещия на сутрешния блок по бТВ Антон Хекимян. Той все пак си позволи да отбележи, че му е "много любопитно" дали сега държавата ще загуби милиони от този водевил. Премиерът обаче не отговори еднозначно.

Отговори "по друг начин": "Държавата, примерно, сега дава близо 10 милиона за волейбола за провеждане на световното първенство – таксите са такива. Отделно сигурно над 300-400 милиона са отшили, да не кажа някаква сума, която да се хванат за нея, но няколкостотин са отишли за волейболни зали. Сигурно имаме над 20-30 вече в страната. Защо сме го направили? Защото феновете на волейбола, пълните зали, националното достойнство и радост, която носят тези хора, заслужават да бъдат толерирани. В смисъл, ние сме инвестирали толкова заради радостта на хората, които са там по стадиона... А за ЦСКА – ако има законов начин, не 11 милиона, и 20 да са необходими, бих настоял пред колегите да вземем такова решение, защото ЦСКА не е кой да е клуб. Аз съм левскар, но ЦСКА са постигали най-много."

Благодарности за Борисов и Кралев от "хегемона на българския спорт"

Междувременно Гриша Ганчев отправи "специални благодарности" към Борисов и спортния министър Красен Кралев за това, че "със своите точни и навременни действия, те помогнаха за спасението на хегемона на българския спорт". Откога "Литекс" и "Чавдар" Етрополе са хегемон в българския спорт, не се разбра.

Благодарности към премиера бяха поднесени и лично от привърженици от ултрас фракцията "Енимълс", известна с това, че официално бе назначена от Ганчев да охранява "Българска армия". Още преди спортното министерство да му предостави стадиона.

Неофициално пък "Енимълс" са известни с това, че пребиваващият в Централния софийски затвор техен лидер Росен Петров-Животното нееднократно е заплашвал и е нанасял побои на привърженици на ЦСКА, които критикуват схемата на Ганчев. Той е зад решетките, след като през февруари 2015 г. бе осъден за разпространение на дрога, признавайки, че е участвал в банда на Златомир Иванов-Баретата. Съдът дори увеличи присъдата му от 3 години и 3 месеца с 2 години, защото през 2006 г. бе условно осъден на 2 години за убийство по непредпазливост. Случайно или не, съвсем наскоро се саморазпусна най-голямата "червена" фракция "Офанзива", която активно се противопоставяше на плана на Ганчев да си направи ЦСКА от "Литекс" и "Чавдар".

"Аз няколко от тях разпознах (членовете на "Енимълс", посрещнали го пред сградата на бТВ в четвъртък – бел.ред.), които са идвали преди месеци при мен да помагаме на ЦСКА да играе в "А" група, да се стабилизира", бе единственият коментар на Борисов за тази фракция.

"Аз не мога да ги различавам много кой от кой клуб е, но пък и не мога да не поздравя Берое или Лудогорец за това, че минаха (в следващите квалификационни кръгове за Лига Европа и Шампионската лига – бел.ред.)... "Лудогорец" изнесе пак един добър мач, победи. "Берое" се класира за другия кръг. "Славия" в единия си мач игра много силно в София. Така че не е всичко в черни краски", заключи многозначително премиерът в опит подчертае за пореден път, че частният български футбол върви успешно нагоре с помощта на държавата.

Футбол в "частни ръце" с държавни поръчки и европроекти

Какво обаче се крие в действителност зад фасадата на т.нар. български футбол? Случайно или не, "частните ръце", заети с финансирането на родните професионални клубове, често "хващат" и доста примамливи държавни поръчки или европроекти, или и двете.

В просперитета на най-успешния клуб в последните 5 години – "Лудогорец", държавата има такова осезаемо участие, че на практика е почти държавен. Благодетелят му Кирил Домусчиев пък се слави с изключително близките си отношения с Борисов, с когото на два пъти рязаха ленти и черпиха с кебапчета за откриването на "Лудогорец Арена" и трибуна "Моци". През март м.г. правителството отпусна 2 млн. лева за довършването на съоръжението, като така участието на държавата в строежа надхвърли общо 6 млн. лева.

Междувременно пък Кирил Домусчиев и брат му Георги получиха поръчка за строежа на най-големите сгради в "София Тех Парк" – проект, финансиран с 50 млн. евро от програма "Конкурентоспособност", който се изгражда на терен от близо 300 дка срещу любимата на премиера зала "Арена Армеец".

Преди това дружеството "Български морски флот", зад което стои Домусчиев, взе за втори път на концесия пристанищния терминал "Бургас Запад", който е част от порт Бургас. През последните години Домусчиев успя да се уреди и с поръчки на Електроенергийния системен оператор за поддържане в готовност на енергийната мощност на предприятието му "Биовет" за над 20 млн. лв.

Сходен е случаят и с един от новите основни акционери в "Левски" – Николай Иванов, който може и да е абсолютно анонимна фигура във футбола, но не и в производството на мантинели. Успоредно с влизането му в "синия" клуб заедно с бившия общински съветник от ГЕРБ и ексшеф на тотото Иво Тонев и близкия до Делян Пеевски адвокат Александър Ангелов, Иванов спечели поръчките за мантинелите в цяла южна България, без югозападния регион, който, според източници от бранша, е оставен на фирми, контролирани от депутата от ДПС.

Впрочем, адвокат Ангелов, за когото се знае, че движеше интересите на Пеевски в "Булгартабак", както и сделката за недовършената сграда на ИПК "Родина", има пръст и в придобиването на "Виваком" от лобиста Спас Русев. Сделка, която се очертава да доведе до нова смяна в официалната собственост в "Левски", но за това все още се говори "само по медиите".

След като Тодор Батков сдаде акциите си безвъзмездно, ситуацията в "Левски", значително се подобри, като клубът започна регулярно да плаща задълженията си към НАП, бивши играчи и треньори, заради които бе на косъм да попадне в спиралата на ЦСКА. След промяната на собствеността в клуба, той се сдоби с два големи спонсора – телекомът "Виваком" и строителната компания "Щрабаг".

"Финансовият рай", както изведнъж започнаха да описват ситуацията в "Левски" доста от медиите от в империята на Пеевски, не подмина и Разград. Ден преди Комисията за защита на конкуренцията официално да одобри придобиването на "Виваком" от Русев, "Лудогорец" обяви, че телекомът става и негов генерален спонсор.

Така изведнъж се оказа, че компанията от една страна е кандидат-акционер и генерален спонсор на единия претендент за титлата в миналия сезон на българското елитно първенство и основен спонсор на другия. Дали зад това на пръв поглед странно преплитане на интереси стои непрекъснато споменаваната от Борисов "помощ", може само да се предполага.

От собственика на КТБ до финансовия директор на "Мултигруп"

Неотдавна премиерът обеща да помогне и на двата закъсали пловдивски гранда. "Локомотив" известно време се управляваше от ръководство, излъчено от феновете, след като докараният от Борисов аптекарски бос Веселин Марешки заряза клуба. "Ботев" пък преживя сериозно сътресение покрай срива на КТБ и бягството на Цветан Василев в Сърбия. Банкерът издържаше отбора през 2011 г., след като и той лично бе доведен от премиера, но фалита на КТБ го принуди да се оттегли, оставяйки мажоритарния дял акции на сдружение "ПФК Ботев Пловдив", ръководено от привърженици.

"Ще помогнем, доколкото ни разрешава законът", обеща Борисов по време на негово посещение в Пловдив през септември м.г., добавяйки лаконично, че "винаги съм помагал на тях, ще помогна пак".

В крайна сметка "Ботев" бе поет от Румен Чандъров и Георги Самуилов. Чандъров е собственик на три хотела в Слънчев бряг – "Маджестик", "Еврика" и "Еврика Бийч" чрез ДИТ Груп. Сред бизнес партньорите му са и собствениците на "Винпром Пещера". Самуилов пък е бивш финансов директор на "Мултигруп" и заедно с ексшефа на Шести отдел на Шесто управление на Държавна сигурност Димитър Иванов-Гестапото са били в управата на фирмата за дистрибуция на горива "Арес" в "Мултигруп". В момента е президент на петролната компания "Инса ойл".

"Локомотив" пък бе поет от Христо Крушарски, чието дружество "Стройпроект" ЕООД произвежда и изнася в чужбина противоградни ракети. То зарежда и деветте полигона у нас, които са под контрола на Изпълнителната агенция за борба с градушките. В края на м.г. пловдивският сайт Plovdivnews съобщи, че според последния финансов отчет на "Стройпроект" ЕООД, дружеството на Крушарски дължи на "Общинска банка" над 5 млн. лева.

Помощ за всички, "които доказват, че работят сериозно"

Ярък пример за схемата, по която Борисов директно "помага" на българския футбол, е създаденият през 2001 г. отбор на "Верея" Стара Загора. Въпреки че местните иронично отбелязват, че не е ясно колко точно са феновете на този тим, той има бляскаво развитие благодарение на собственика му Галин Михайлов – син на шефа на строителната компания "Трейс" Николай Михайлов, която построи и клубния стадион "Трейс Арена". През март съоръжението бе модернизирано с финансиране по програма JESSICA на Регионалния фонд за градско развитие, проекти за развитие и облагородяване на градската среда в размер на 800 000 евро. "Трейс" пък е известна с това, че първоначалният ѝ възход съвпадна с първия премиерски мандат на Борисов, а през м.г. е трета по приходи в строителния бранш.

Друга схема, по която премиерът подпомага "футболното хоби" на различни бизнесмени в България, е да връзва даден отбор за някое държавно предприятие. Този модел успешно бе приложен в старозагорския гранд "Берое", който стана собственост на ТЕЦ "Марица-Изток 2", а впоследствие държавата осигури и 1 млн. лева за осветление на стадиона му.

През август м.г. премиерът обеща финансова помощ и за варненския "Черно море", финансиран от групата "Химимпорт". Там държавата даде малко над 1 млн. лева за осветление и смяна на тревното покритие.

"Правим това за отбори, които доказват, че работят сериозно и имат възходящо развитие. Отборът на "Черно море" за няколко месеца спечели две купи и именно заради това ще им помогнем в изграждането на спортната база. Ще помагаме и на други спортни клубове, които доказват, че работят сериозно и искат да се развиват", коментира миналото лято Борисов.

Преди това 1 млн. лева за ремонт на стадиона си получи и благоевградският "Пирин", чийто основен спонсор стана веригата на Пеевски "Лафка". "Пирин" официално е общински отбор, подобно на друг участник в Първа лига – "Монтана". Именно това е и третият вариант, чрез който Борисов обикновено помага на футбола.

В цялата тази картина се набива на очи една доста специфична за нашите географски ширини закономерност – ако си успешен бизнесмен, трябва да си ортак с премиера във футболното му хоби. В замяна БФС ще нагоди така критериите на първенството, че отборът ти да играе в Първа лига, дори и да не може да се класира там по спортен път. А ако в крайна сметка се случи така, че въпросният отбор затъне финансово, защото поредният му "благодетел", сложен там с личното благоволение на премиера, го е завлякъл с милиони дългове, няма проблем – купуваш лиценз, обединяваш, припознаваш, "даваме стадиона" и правиш чисто ново дружество.

Пито, но платено от държавата. Нещо като с КТБ.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

6 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Милостипросим
  #6

  Ето го моделът, по който работи държавната машина с гаранция от ГЕРБ.

 2. Nimart
  #5

  Отдавна не се интересувам, нито от "Левски", нито от "ЦСКА", нито от български футбол...

 3. Българофил
  #4

  Тези от снимката и още няколко като тях управляват страната!?... Горката ни държава!...

 4. Косев
  #3

  ББ стига с тези елементарни номера на селски тарикат. Бързаш да споделиш славата на юнаците на Янев Каклто казва популярния герой - "Елементарно Уотсън."

 5. BLM
  #2

  С една дума време е Борисов да си ходи и приятелчетата му от колажа в началото на статията сами ще се изядат (гръмнат) взаимно. Българските избиратели трябва да се събудят от летаргията!

 6. Доналд Дък
  #1

  Опростени са и всички задължения на Великия Бизнесмен Гриша Ганчев към Съдът, Кредитори и НАП. Голяма победа но за чия сметка ?Велик жест на народният повелител Б.Б. Такива жестове не е могъл да прави и Цар Фердинанд.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.