Борисов настоя в Брюксел за срещата ЕС-Турция във Варна

Лидерите на страните членки решават в последния момент дали да се проведе

Борисов и Туск, сн. Министерски съвет.
Предстоящата среща между лидерите на ЕС и на Турция във Варна е необходима за нормализирането на отношенията между Съюза и Анкара, коментира българският премиер Бойко Борисов на среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Брюксел.
 
Двамата бяха единодушни, че разговорът във Варна между европейските лидери и президента на Турция е належащ за възстановяване на диалога с турската държава. 
 
"Имаме нужда от подредени отношения с нашия съсед – Турция. Диалогът с турския президент трябва да бъде продължен“, каза българският премиер.
 
Късно вечерта в четвъртък лидерите на страните членки на ЕС ще решат в Брюксел дали да се състои планираната за 26 март във Варна среща с турския президент Реджеп Ердоган.
 
Те решиха да забавят потвърждението до последно заради обтегнатите отношения на Турция с Гърция и Кипър.
 
Мотор за организацията на форума бе българският премиер, който се мотивира с необходимостта да се запази споразумението за мигрантите между двете страни.
 
"Напрегнато ми е, притеснено ми е, огромни очаквания имат всички да се опитаме да успокоим отношенията. Дори не е сигурно, че срещата ще се проведе, защото има много голямо напрежение и очакване, които самият аз не искам да поемам", каза той.
 
"Среща ще има, поне на този етап. Това е може би една от последните възможности да останем в диалог. Толкова много са се влошили отношенията на много места по света, водят се войни, агресивни действия, обличат се с хубави думи "свобода", "демокрация", "правда", а всъщност гинат хора. Надали на някой му е най-приятното нещо да организира подобни срещи", добави премиерът. 
 
Турция изпълнява ангажиментите си за бежанците
 
Българският външен министър Екатерина Захариева коментира от своя страна, че България няма натиск на външната си граница, което означава, че Турция изпълнява ангажиментите си за бежанците. 
 
Европейският съюз също изпълнява ангажиментите си, добави тя.
 
Вицепремиерът посочи, че е необходимо споразумението с Анкара да се запази и да има диалог между двете страни. 
 
Захариева коментира пред Нова телевизия, че няма индикации за отмяна на срещата и изрази очакване тя да се проведе.
 
Българският външен министър коментира твърденията на Ердоган, че ЕС бави плащанията към Турция. Той каза, че ЕС е изплатил само 800 милиона евро от договорените 6 милиарда за бежанците и се закани да постави остро въпроса във Варна.
 
"Парите се изплащат на Турция поетапно. По моя информация са разплатени 1.5 милиарда, а останалите са договорирани, защото те се отпускат за конкретни проекти. Когато са готови проектите, тогава се изплащат парите", каза Захариева.
 
Европейската комисия съобщи по-рано, че вече е изпълнила ангажимента си да предостави три милиарда евро за 2016 и 2017 г., като преди края на миналата година, т.е. само за 21 месеца, са били изготвени програми, поети задължения и сключени договори за цялата сума.
 
След като 3-те милиарда евро от първия пакет бяха разпределени за няколко десетки проекти, Европейската комисия "започва набиране на средства за втори транш" със същия размер "за създаване на благоприятни условия за бежанците в Турция", посочиха още от комисията.
 
Напрежението преди срещата във Варна
 
Очаква се на срещата във Варна да бъдат обсъдени проблемите на Турция с Гърция и Кипър.
 
Анкара се опитва да блокира проучванията за петрол и газ в крайбрежните води на Кипър, тъй като според нея те нарушават правата на кипърските турци. Така се стигна до ситуацията, в която миналия месец турски бойни кораби не позволиха на италианската енергийна компания "Ени" да започне работа в района.
 
Напрежението между Атина и Анкара пък ескалира, след като Турция задържа двама гръцки военни, които според Атина са пресекли по невнимание границата между двете страни заради лошо време.
 
Миналия месец се сблъскаха турски и гръцки патрулен катер край спорни острови в Егейско море, а преди това гръцки съд блокира екстрадицията на 8 турски военни, които властите в родината им обвиняват в участие в опита за преврат през 2016 година.
 
Освен това Ердоган се кани отново да постави въпроса за бавния напредък на преговорите за присъединяване на Турция в ЕС. Засега в ЕС има много резерви към тях основно заради проблемите със спазването на човешките права в Турция.
 
ЕС ще обяви пълна солидарност с Гърция и Кипър 
 
Очаква се на срещата на върха на ЕС в четвъртък и петък лидерите на страните членки да осъдят твърдо продължаването на незаконните действия на Турция в Източното Средиземноморие и в Егейско море и да подчертаят пълната си солидарност с Кипър и Гърция, съобщи Франс прес. 
 
Асошиейтед прес допълва обаче, че въпреки заплахите от Брюксел за отмяна на срещата, подготовката за нея продължава и изглежда, че Ердоган ще има разговори във Варна с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и българския премиер Бойко Борисов.
 
Какви са останалите теми?
 
Сред останалите теми ще бъдат единният пазар, Европейският семестър, социални въпроси, както и Западните Балкани преди срещата на върха на 17 май в София.
 
Премиерът Бойко Борисов ще информира устно за изпълнението на предходните заключения на Европейския съвет, включително за напредъка по реформата на Общата европейска система за убежище, съобщи кореспондентът на БНР. 
 
Заключенията, които се очаква да бъдат приети, ще приканват и към напредък по стратегиите за единния пазар и Цифровия единен пазар, Плана за действие за Съюза на капиталовите пазари и Енергийния съюз.
 
По социалните въпроси ще се наблегне върху осъществяването на Европейския стълб на социалните права и предстоящото предложение на ЕК за създаване на Европейска агенция по заетостта.
 
Случаят "Скрипал"
 
Очаква се в дневния ред на срещата да влезе и темата  за отравянето във Великобритания на бивш руски разузнавач и неговата дъщеря. В началото на седмицата външните министри на страните от ЕС изразиха безусловна солидарност с Лондон.
 
По повод отравянето на Скрипал Европейският съвет ще приеме заключения. Доналд Туск заяви, че ЕС трябва не само да изрази пълна съпричастност с Великобритания, но и да извлече поуки, защото този случай поставя на изпитание общата европейска сигурност. Той предлага ЕС да укрепи устойчивостта си срещу химически, биологични, радиологични и ядрени опасности, включително с повече сътрудничество с НАТО. Туск настоява да продължи подсилването на възможностите за отговор на хибридни заплахи - в областта на киберзащитата, контраразузнаването, стратегическите комуникации.
 
"Руската заплаха не зачита граници", заяви британският премиер Тереза Мей пред срещата.  
 
"Очевидно руската заплаха не признава граници и случилото се в Солсбъри е част от модел на руска агресия срещу Европа и нейните близки съседи на Западните Балкани и в Близкия изток", каза Мей.
 
В кулоарите на срещата на върха в Брюксел френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел ще разговарят тази вечер с британската министър-председателка във връзка с аферата с отравянето на бившия руски агент във Великобритания, съобщи Елисейският дворец.
 
Те ще дискутират множество международни въпроси, включително случая с отравянето, предизвикал остро дипломатическо напрежение в отношенията с Москва. 
 
Очаква се Европейският съвет да изрази солидарността на всички страни членки на ЕС с Великобритания.
 
Утре Европейският съвет се очаква да утвърди насоките за преговорите с Лондон за бъдещите отношения ЕС-Великобритания.
Споделяне

Още по темата

Още от Европа