Борисов натиска Скопие за договора за добросъседство

Македонският премиер пристига в България готов на отстъпки

Премиерът Бойко Борисов постави пред Македония условие да подпише с България договор за добросъседство, за да се придвижи към Европейския съюз и НАТО. В навечерието на визитата на македонския премиер Зоран Заев у нас, Борисов заяви, че договорът "гарантира за векове наред след това добросъседство, защото много често възникват спорове, които не носят никаква полза".

"Договорът за добросъседство не би трябвало да ни спира, не би трябвало да ни раздели, би трябвало точно обратното – бързо да се приключи голямата тема ЕС-НАТО-инфраструктурни проекти", каза Борисов в интервю за македонската журналистка Жана Божиновска, цитирано от БГНЕС.

Новото македонско правителство на социалдемократа Зоран Заев даде сигнали през последните дни, че е готово на отстъпки както пред Гърция в спора за името ѝ, така и към България за общата ни история. Очакванията са Скопие да се съгласи да подпише договора за добросъседство, след като години наред протака преговорите.

"Аз имам принцип историята да я оставим на историците – те да спорят, те да се доказват кое е първо, кое е второ. За нас е важно между София и Скопие, Скопие и Благоевград да има магистрала, да има жп линия и това да кръстоса Балканите във всички посоки. Това гарантира бизнеса, това гарантира туризма, това гарантира високи доходи, това гарантира движението на хора – да видят всеки един от нас на какъв етап от развитие е", заяви Борисов.

Според него между България и Македония всеки месец-два трябва да се правят срещи на всички нива.

"Това, което ще чуе от нас (премиерът Зоран Заев, б.ред.), е, че ние сме готови да подкрепяме, да помагаме, това, което се поиска. Защото пък в Библията е казано, че няма по-лошо от непоискано добро. Така че много внимателно следим ситуацията, има няколко критични теми. Надявам се вие да ги решите и в наше лице действително имате голям съюзник, голям приятел. Но всичко си зависи от вас", казва Борисов.

България от години настоява да бъде подписан договор за добросъседство, но все още има неизчистени въпроси. България дълго време подкрепяше безрезервно евроатлантическото бъдеще на Македония, но по време на първия кабинет "Борисов" стана една от страните, които отказаха определянето на дата за начало на преговори с ЕС.

Идеята на България е договорът за добросъседство да стъпи на съвместната декларация от 1999 година, подписана от тогавашните премиери Иван Костов и Любчо Георгиевски. В декларацията Скопие декларира, че няма да предявява претенции за наличието на македонско малцинство в България.

"На Балканите има проблем с името на Македония, с Гърция със сигурност. Надявам се, че вече имате решение на проблемите, защото колкото по-бързо Македония влезе в НАТО, толкова повече това гарантира колективната сигурност и е голяма стъпка и предпоставка за членство в Европейския съюз", каза още Борисов.

Скопие вече даде сигнал, чер може да отстъпи в спора за името с Гърция и да използва "временно" название, за да се предвижи към членство в Алианса.

В делегацията на македонския премиер у нас са вицепремиерът по европейските въпроси Буяр Османи, министърът на външните работи Никола Димитров, министърът на транспорта и комуникациите Горан Сугарески и министърът на културата Роберт Алагьозовски и посланик Марян Гьорчев.

В София Заев ще се срещне и с президента Румен Радев.

Споделяне

Още по темата

Още от България