Борисов: "Не е ставало дума армията да ходи на границата"

Бойко Борисов Сн.БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов използва поредното заседание на правителството, за да даде подробни обяснения как "България спазва стриктно задълженията си по отношение на бежанците" и да даде инструкции как трябва да бъдат тълкувани предстоящите мерки за опазването на границата.

"Първо, неправилно се говори за ограда по границата. Става въпрос за едно временно съоръжение, което да помогне не само да се ограничи достъпът на нелегални имигранти, а това е и във връзка, всяка година знаете, че харчим по 10-15-20 милиона от животните, които минават и шапът, който се пренася. И повтарям – това е временно съоръжение. Подобни съоръжения има на много места изградени и то в много по-тежък вид. Предишното правителство е направило за около 9 милиона 30 километра, приблизително. И основно заради натиска на нелегалните, повтарям", казва Борисов, цитиран в стенограмата на правителственото заседание.

"На по-достъпен, народен език – кльоновете, които бяха, спомняте си. Знаете, че тогава, през онези години, не е била целта да се спира имиграция, а българите просто да не бягат на Запад, и затова тези мрежи – старите кльонове и огради, са били на по седем, осем километра вътре на територията на страната, за да имат време граничарите като мине беглецът тогава (и много от нашите симпатизанти сега, а сигурно и членове на партиите, които сме тук са правили такива опити да преминават тогава, бягайки от режима) да имат седем, осем километра време да ги застигнат докато преминат вече на територията на Гърция, или Турция, или тогава Югославия включително. Знаете, че тези огромни съоръжения бяха премахнати във връзка с всички наши обязаности, които имаме в Европейския съюз", разяснява Борисов.

Той казва още, че му се иска темата да бъде затворена пред обществото, "като спорове между институции, ако щете". Въпреки публичните искания на вътрешния министър Веселин Вучков и армията да се включи в охраната на границата, премиерът заявява, че "да изпратим моторизираната техника на нашите бригади на границата, никога не е ставало въпрос".

По-рано тази седмица военният министър Николай Ненчев охлади исканията на Вучков, като каза, че няма законово основание те да се случат. Вицепремиерът Меглена Кунева обаче казва по време на заседанието, че "слуховете за напрежение между Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи, както казва Марк Твен, са силно преувеличени".

Борисов решава да доуточни: "Конфликтът е повече между финансовия министър и двамата министри, а не между тях". Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин пък използва момента да изрази неразбиране на призива на държавния глава Росен Плевнелиев да не се стига до използване на армията.

Споделяне

Още по темата

Още от България