Борисов не иска Берлускони за евродепутат на ГЕРБ

Според италиански медии лидерът на "Форца Италия" търси убежище в София или Будапеща

Борисов не иска Берлускони за евродепутат на ГЕРБ

Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ няма да издигне бившия италиански премиер Силвио Берлускони за евродепутат, каквито спекулации се появиха в италиански медии.

"Последната ми среща с Берлускони беше на последния Европейски съвет, на който той присъстваше. Никога не сме разговаряли за това той да се кандидатира в България на изборите за ЕП. ГЕРБ има много добри евродепутати, които в голямата си част ще бъдат и кандидати. Мога категорично да кажа, че Берлускони няма да бъде кандидат от ГЕРБ", написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в профила си във Фейсбук.

Заместник-председателят на партията Красимир Велчев пък определи информацията като "злонамерени слухове, целящи да дискредитират партията ГЕРБ".

"Вие сигурна ли сте, че става дума за партията на Бойко Борисов или за тази на Николай Бареков? Защото ако е второто, може да се окаже вярно твърдението, че Берлускони ще се кандидатира за евродепутат от България", коментира Велчев пред в. "Сега".

Борисов демонстрира през годините близки отношения с лидера на "Форца Италия", а някои медии го определиха като "българския Берлускони".

Спекулацията, че Берлускони ще потърси "политическо убежище" в София или Будапеща бе пусната още миналата седмица, когато Сенатът гласува за отстраняването на бившия премиер от сенаторския пост поради ефективна присъда за данъчни измами в особено голям размер, която освен лишаване от свобода предвижда и забрана за заемане на публични длъжности.

"Кандидатура на Берлускони в България или Унгария на европейските избори не може да се изключи, но познавайки го, не вярвам той да я има предвид," заяви в радио интервю сенаторът Роберто Формигони, цитиран от БТА.

Слухът бе тиражиран, след като официален говорител на Кремъл опроверга друга подобна спекулация, че руският президент Владимир Путин щял да връчи на Берлускони дипломатически паспорт, който да го закриля от ударите на италианското правосъдие.

"Говори се от седмица, защото някои се погрижиха да връчат на Берлускони анализ дали подобен ход е осъществим. Други пък настояват да се реализира тази хипотеза, но не вярвам, че в крайна сметка ще се кандидатира. Той ясно заяви, че иска да остане в Италия и евентуално тук да си изтърпи наказанията," поясни сенаторът Формигони, който е първият италиански политик коментирал публично този слух.

Според местни медии евентуалното избиране на Берлускони за депутат в Европейския парламент ще му гарантира имунитет за 5 години, тъй като там няма риск от извънредни избори. За най-предпочитана се сочи Унгария поради приятелството, което свързвало премиера Виктор Урбан с детронирания италиански сенатор.

България е класирана втора с мотива, че там се получава гражданство срещу инвестиция от 511 хиляди евро. Вестник "Либеро”, цитиран от бТВ, отбелязва, че Берлускони е в добри отношения с бившия министър-председател Бойко Борисов.

Накрая се споменава и Латвия, където левият италиански журналист и политик Джулието Киеза неуспешно се кандидатира на предишните европейски избори от името на партия на руското малцинство.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?