Синдикатите напускат тристранката и готвят национална стачка заради пенсионната възраст

Борисов не иска блокади и площади с хора, които не работят

Железничарите са първи – от 24 ноември спират 150 влака

Аз не искам в моята държава всеки ден площадите да са пълни с хора, никой да не работи, самолетите да не летят, всичко да е блокирано. Това заяви премиерът Бойко Борисов в неделя по повод обявеното по-рано през деня намерение на синдикатите да организират национална еднодневна стачка заради решението на правителството да увеличи с една година възрастта за пенсиониране, да премахне класа за прослужени години. Заради нарушения социален диалог профсъюзите обявиха, че напускат Националния съвет за тристранна сътрудничество.

 

За 30 ноември е планиран синдикален протест пред Народното събрание, който ще бъде подгрян от започващата на 24 ноември железничарска стачка. Тя трябва да остави пътниците без 150 влака всеки ден между 8 и 16 часа, а за 28 ноември е насрочена и фермерска стачка с блокади на пътища и гранични пунктове заради орязаните с 230 млн. лв. субсидии за зърнопроизводителите през следващата година.

 

Борисов отново попита защо синдикатите не са стачкували при предишните правителства. "След като 20 години търпяха да ги лъжат – червени, сини, зелени – гласуваха им, гласуваха им, дойде време, в което толкова пари има. Държавата, както и да я определят като брашнен чувал, свърши, няма. Това са възможностите на държавата. Толкова може да се получи. Всичко друго, което им се предлага на тези хора, е лъжа. Не може да стане”, заяви премиерът по повод недоволството от ръста на минималната работна заплата, съкращенията в железниците.

 

"Аз истински щях да съм щастлив синдикатите да са стачкували предишната, по-предишната, 20 години назад и да казват – господа, ако така управлявате, ще дойде ден, в който когато имаме близо 1 млрд. задължения, някой няма да може да вади пари от бюджета и да ги дава на нас и да са ги свалили от власт”, каза още Бойко Борисов.

 

По-рано през деня синдикалните организации КНСБ и КТ "Подкрепа" обявиха намерението си да напуснат тристранката, тъй като в нея няма смислен диалог. През идната седмица ще тръгне подписка за организиране на национална еднодневна стачка, съобщиха лидерите на профсъюзите Пламен Димитров и Константин Тренчев в неделя. Организациите не са съгласни с предвижданото от правителството увеличаване на възрастта за пенсия с една година още от 2012 г., както и с отпадането на класа за прослужени години.

 

Първо ще тръгне железничарската стачка, която бе обещана от 24 ноември от профсъюзите заради намерението на ръководството на БДЖ за съкрати близо 3 хил. души и да закрие 150 влака в опит за оздрави задлъжнялото с над 800 млн. лв. дружество.

 

От следващия четвъртък всички влакове по гарите в цялата страна ще спрат между 8 и 16 часа, обявиха двата синдиката. Те се извиниха на онези, които ще бъдат потърпевши от жп стачката. Във вторник предстоят разговори с парламентарната група на ГЕРБ за жп реформата, тъй като според профсъюзите компанията не е толкова закъсала, колкото я описва ръководството ѝ.

 

На 30 ноември пък ще има протестен митинг, който ще е пред парламента, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров, според когото продължава неоправданото нарушаване на трудови и синдикални права в България.

 

Кога обаче ще е националната еднодневна стачка тепърва ще се решава. Синдикатите призоваха да започне подписка във всички предприятия за ефективни стачни действия с искане да не се увеличава пенсионната възраст от началото на 2012 г., да се запази класът за прослужено време и да се изготви нова стратегия за реформа в пенсионната система.

 

Председателят на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев обяви, че всички национални синдикални структури ще трябва да се допитат до депутатите по райони дали ще подкрепят нещо, което тежко накърнява правата на техните избиратели.

 

В понеделник двата синдиката ще изпратят писмо до премиера Борисов, за да го уведомят, че синдикатите напускат Националния съвет за тристранно сътрудничество. Тренчев заяви, че за предприетите от профсъюзите действия ще бъдат уведомени и всички международни синдикални централи.

 

Социалният диалог се обезсмисля и фундаменталните решения се взимат извън него, обясни Пламен Димитров решението на профсъюзите за излизане но тристранката.

 

Промени се правят като се следва реда, а тук имаме прикриване на една страшна истина, а именно, че с парите сме я закъсали зверски, каза Константин Тренчев.

 

За нас е категорично неприемливо и недопустимо да се подминава диалогът по такъв безпардонен начин, както се опитва да направи това министър Дянков, коментира по-рано през деня пред БНР Димитров

 

Според него проблемът с дефицита на Националния осигурителен институт е заради драматичното намаление на вноските през последните години. Така системата е доведена до състояние, в което 60% от нейните разходи се финансират от данъците, а не от осигурителни вноски, както би трябвало да бъде.

 

"Затова продължаваме да твърдим, че финансовите проблеми на пенсионното осигуряване, на цялата система, минава през увеличение на приходите”, добави още Пламен Димитров.

 

Намеренията на правителството да увеличи с една година пенсионната възраст още от следващата година обаче се подкрепят от бизнеса. Според Асоциацията на индустриалния капитал в България промените се налагат заради "въздействието на икономическата криза, съчетано с демографските проблеми в страната, обективно налагат промени в пенсионната система". Годишно у нас придобиват право на пенсия около 90 000 души, като две трети от тях остават да работят, отбелязват от асоциацията и настояват да се преразгледат и правилата за ранното пенсиониране.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?