Борисов не иска да се купуват "оръжия на килограм"

2% от БВП за отбрана са много, трябва тясна специализация на страните в НАТО

Сн. БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов се обяви за тясна специализация на държавите членки в НАТО и поиска Алиансът и Европейският съюз да направят ясен анализ кой какво въоръжение трябва да закупи, за да не се вдигат значително националните военни разходи.
 
По време на неформалната среща на министрите на отбраната от ЕС в НДК Борисов коментира, че изискването на НАТО страните членки да отделят по 2% от брутния си вътрешен продукт му се вижда много.
 
”Два процента от БВП са много пари и годишно сигурно, ако погледнем бюджета като БВП на всички държави, ще излязат трилиони за въоръжение. Не смятам, че е нужно всяка държава да купува от "щанда на килограм", посочи Борисов. 
 
За това той предлага да се направи точен анализ за коя държава какво би било приоритет.
 
”Какво да ѝ се даде да произвежда, за да може да запази своя отбранителен капацитет, учените и инженерите си, които работят в тази промишленост. И, разбира се, да ни гарантират общата сигурност”, добави премиерът. 
 
НАТО от години призовава страните членки да увеличат разходите си за отбрана и след незаконната анексия на Крим от Русия те започнаха да вдигат разходите. България през последните години отделя около 1.2-1.3% от БВП, като почти всичките средства отиват за заплати и текуща поддръжка. 
 
Правителството пое ангажимент в следващите години поетапно да вдигне бюджета за отбрана до 2% и твърди, че това ще се случи, след като бъдат стартирани големите проекти от модернизацията на армията. Всички тези ангажименти обаче остават в бъдеще време.
 
Борисов обеща пари за нови самолети, бронирани машини и кораби
 
Пред военните министри  Борисов посочи, че България активно модернизира въоръжените си сили, повишава възможностите на армията и в следващите години за проектите за нов изтребител, сухопътна техника и кораби, има ясни програми и възможности на бюджета да ги покрива. 
 
Трите проекта са на обща стойност над 3.5 млрд. лева. Плановете  на правителството са те да се изплащат разсрочено през дълги години, но много анализатори се съмняват в политическата воля на правителството наистина да ги реализира предвид многократното им отлагане във времето. 
 
Според последните изявления на военния министър Красимир Каракачанов проектите за нов тип изтребители (1.5 млрд. лв.) и бронирани машини (1.2 млрд. лв.) за сухопътните войски ще влязат за разглеждане от кабинета следващата седмица, а проектът за купуването на два нови кораба (820 млн. лв. - до края на май.
 
Борисов се обяви за миротворецът на Западните Балкани 
 
“Това, което правим на Западните Балкани, цели мир. Но за да има  мир, трябва да имаме силни въоръжени сили и да кооперираме държавите от Западните Балкани към нас”, коментира още премиерът Бойко Борисов 
 
Toй призова да се положат усилия за нормализиране на отношенията с Турция. 
 
Ако това не се случи, ще има рискове, каза той.
 
"Ако Турция е толкова неприемлива - това е най-силната военна машина в южният фланг на НАТО, така че трябва да положим усилия и в политически план да се нормализират отношенията, защото иначе рисковете в тази част на Европа, Балканите, включително Гърция и Кипър, стават много сериозни”, допълни премиерът.
 
Борисов призова и да бъде намерен компромис за името на Република Македония, за да може Македония да стане член на НАТО: "Аз само бих се радвал, още един съсед наш да бъде в НАТО", каза българският министър-председател.
Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?